Pietruszka, szczypiorek, koperek — czy warto dodawać je do potraw?

Koperek i natka pietruszki często stanowią ozdobę dań
Choć niepozorne, to kryje się w nich duża moc odżywcza, fot. Miroslaw
ikona podziel się
Opublikowano: 10.06.2024 r., 19:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Zielony i drobno posiekany szczypiorek, koperek czy pietruszka to częsty dodatek do zup, twarożków, past czy sałatek. Choć dodajemy je ze względu na walory smakowe i estetyczne, to jednak zapominamy o tym, że są one również bardzo bogate w składniki odżywcze. A jakie dokładnie? Dowiesz się z poniższego artykułu.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Koperek
  2. Szczypiorek
  3. Natka pietruszki

Koperek

Koperek cieszy się szczególnym powodzeniem latem, gdy w każdym przydomowym ogródku można spotkać świeży, pachnący koper ogrodowy. Oprócz pięknego zapachu koperek jest również nie bez znaczenia dla zdrowia.

Wskazuje się, że koperek powinien być przyjacielem szczególnie osób, które borykają się z problemami trawiennymi. Zwłaszcza z niestrawnością, wzdęciami, gazami, zatwardzeniem czy zgagą.

W koperku znajdziemy minerały takie jak fosfor, magnez i wapń. Oprócz tego doceniany jest za duże bogactwo w witaminę C czy fitoskładniki. Taki świeży koperek świetnie sprawdzi w zupie koperkowej lub jako dodatek do kanapek, surówek, sałatek, past czy twarożków. Koperek można również stosować w formie naparu ze świeżych lub suszonych listków.

Szczypiorek

Szczypiorek spotkać możemy nie tylko w kuchni europejskiej, ale i w Azji oraz Ameryce Północnej. Nic dziwnego, w końcu te niepozorne zielone łodyżki to niezapomniany smak i wiele witamin.

W szczypiorku znajdziemy dużo witaminy K, C, A oraz folianów. Te składniki pozytywnie wpływają na stan kości, odporność oraz układ nerwowy. Ceniony jest również za swoje właściwości przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne dzięki obecności allicyny, która odpowiada za jedyny w swoim rodzaju zapach szczypiorku.

Dodatkowo korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji LDL – czynników, które sprzyjają rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych.

Oprócz walorów smakowych dodadzą również witaminy
Warto wzbogacać dania o takie dodatki jak szczypiorek, pietruszka i koperek, fot. Bea

Natka pietruszki

Pietruszka to nieodłączny element rosołu. Korzeń wykorzystywany jest do bulionu, natomiast świeża natka stanowi zwieńczenie i zielony akcent podanej tradycyjnej zupy. Tym samym w Polsce jest chyba najbardziej rozpowszechnioną i najczęściej spożywaną zieleniną.

I bardzo słusznie! Natka pietruszka uważana jest za jedno z lepszych źródeł witaminy C. W 100 g naci znajdziemy już 160 mg witaminy C, gdy w 100 g pomarańczy mamy jej około 50 mg. Jednak to nie jedyne co dostarczymy, zjadając natkę. Warto również zwrócić uwagę na obecność folianów i betakarotenu.

Natka pietruszki może zapobiec niedokrwistości z niedoboru żelaza. Dodanie jej do mięsnych dań spowoduje większe wchłanianie żelaza z diety, dzięki obecności witaminy C. Ze względu na obecność również innych wartości odżywczych, pozytywnie działa na stan skóry i wzroku.

Źródła:

  • https://tadar.pl/koperek-wlasciwosci
  • https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/szczypiorek-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-aa-xsMr-HZcF-gnRo.html
  • https://www.doz.pl/czytelnia/a15537-Natka_pietruszki__wartosci_odzywcze_wlasciwosci_zastosowanie_przechowywanie._Zdrowe_przepisy_z_nacia_pietruszki
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto