Opublikowano: 04.07.2024 r., 14:48
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Chęć zmniejszenia masy ciała najczęściej podyktowana jest stanem zdrowia lub potrzebą wizualną. W Internecie dostępnych jest wiele wskazówek, metod, środków i diet, które mają pomóc w walce z nadmiernymi kilogramami. Jedną z nowszych jest dieta Maggi. Na czym polega ta dieta i czy warto ją stosować, dowiesz się z tego artykułu.
Dieta Maggi wzięła swoją nazwę od Margaret Thatcher, premier Wielkiej Brytanii w latach 1979-1990 r. Natknąć się można bowiem na informację, że taką dietę stosowała pani premier, stąd też nazwana została ona jej imieniem.
Dieta ta obiecuje spektakularny spadek masy ciała, nawet do 25 kg w czasie jej stosowania. Nie ma tu miejsca na liczenie kalorii, jednak jest kilka zasad, których należy przestrzegać podczas jej stosowania.
Dietę stosuje się przez 4 tygodnie, zwracając uwagę na dozwolone i zakazane produkty, czas i ilość posiłków. Jak głosi jedna z zasad „musisz trzymać się wszystkich zasad i ściśle ich przestrzegać – jeśli złamiesz którąś z nich, kontynuowanie diety jest bezcelowe”.
W diecie Maggi bardzo konkretnie określone jest, jakie produkty są dozwolone, a które zakazane.
- warzywa i zioła– surowe, gotowane w wodzie, gotowane na parze, duszone na wodzie (bez dodatku tłuszczu);
- owoce– szczególnie cytrusy, lecz także: jabłka, wiśnie, kiwi;
- nabiał– twarożek chudy, ser żółty (20% tłuszczu), jogurty i kefiry;
- chude ryby i owoce morza– np. mintaj, dorsz, okoń, kalmary, krewetki;
- chude mięso– gotowane w wodzie, gotowane na parze lub duszone na wodzie (podobnie jak w przypadku warzyw);
- chleb pełnoziarnisty – 1/2 kromki dziennie;
- przyprawy i dodatki – sól, pieprz, sok z cytryny, ocet naturalny np. jabłkowy, sos sojowy bez cukru, czosnek, cebula;
- zamienniki cukru– stewia, ksylitol
Kategorycznie zakazane są ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, wszystkie rodzaje tłuszczu, mleko, cukier (i inne słodzące środki) oraz wysokokaloryczne owoce – np. banan, awokado, winogrona.
W związku z licznymi restrykcjami, zakazami i nakazami dieta nie jest polecana dla osób z alergią na jajka oraz cytrusy. Ze względu na duży udział jajek w diecie nie jest wskazana ona dla osób z dną moczanową, nieprawidłowym lipidogramem, chorobami nerek i problemami z trawieniem.
Biorąc pod uwagę fakt, że dieta ta ma wyśrubowane zalecenia, z licznymi zakazanymi produktami to jej stosowanie może przyczynić się do niedoborów nie tylko kalorii, ale również witamin, zdrowych tłuszczy roślinnych i składników mineralnych.
Dieta ta nie uczy zdrowych nawyków (może oprócz codziennej aktywności, picia wody oraz jedzenie ostatniego posiłku na 3 godziny przed snem), a tym samym jej zakończenie może spowodować powrót do poprzednich niezdrowych wyników, które w pierwszej kolejności przyczyniły się do wzrostu masy ciała.
Podsumowując, dieta Maggi nie jest odżywczą dietą, która zapewni zdrowe i bezpieczne zmniejszenie masy ciała. Co więcej, jej stosowanie może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia, a po pewnym czasie masa ciała wróci do poziomu wyjściowego.
Dlatego, zamiast stosować diety cud, lepiej skonsultować swój styl żywienia z dietetykiem, który wskaże ewentualne błędy i pomoże zmniejszyć masę ciała bez nadmiernych restrykcji. Wtedy też mamy pewność, że dieta ta nam nie zaszkodzi, a zdrowe nawyki na pewno wejdą nam w krew i nie nastąpi rychły efekt jojo.