Biegunka to nieprzyjemny stan, w którym bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Podczas rozwolnienia pacjenci skarżą się nie tylko na częste wizyty w toalecie, ale też bóle brzucha, zły nastrój i inne objawy. Co więcej, biegunki mogą prowadzić do odwodnienia i osłabienia organizmu. Poznaj najważniejsze informacje na temat biegunki: co to jest, jakie są jej rodzaje oraz jakie produkty należy włączyć, jeśli się już pojawi.
Biegunka jest to stan, w którym stolec oddawany jest ze zwiększoną częstotliwością, a przy tym ma on rzadką konsystencję, ponieważ zawiera więcej wody. O biegunce mówi się, gdy stolec oddawany jest powyżej 3 razy na dobę, a także przy zwiększonej jego objętości (powyżej 200 g w ciągu 24 godzin). Jednocześnie, kał jest płynny lub półpłynny, czasami z domieszkami śluzu bądź krwi.
Biegunka może być wynikiem między innymi:
zatrucia drobnoustrojami chorobotwórczymi,
zatrucia lekami, metalami ciężkimi, toksynami,
nieodpowiednią dietą,
nietolerancjami pokarmowymi,
różnego rodzaju chorobami,
sytuacjami stresowymi.
Jakie są rodzaje biegunki oraz jej objawy?
Są dwa rodzaje rozwolnienia:
biegunka ostra - może trwać maksymalnie 14 dni,
biegunka przewlekła - trwa powyżej 4 tygodni.
Objawy, które występują podczas biegunki to:
stolec o konsystencji wodnistej, płynnej, półpłynnej,
zwiększona częstotliwość oddawania stolca,
zwiększona objętość oddawanego stolca,
bóle brzucha,
skurcze brzucha,
częsta chęć oddawania stolca,
gorączka,
wymioty i nudności (zwłaszcza przy zakażeniu wirusowym),
odwodnienie,
zmniejszony bądź brak apetytu.
Jakie produkty warto wprowadzić podczas biegunki?
Przy biegunce niezwykle ważną rolę gra odpowiednia dieta. Powinna być przede wszystkim ubogoresztkowa. Dieta ta spowalnia przemianę materii, a także zagęszcza stolec. Czy słyszałeś o diecie BRAT? Taki sposób żywienia polecany jest przy biegunce.
B (bananas) - banany,
R (rice) - ryż,
A (apples) - jabłka (pieczone i gotowane),
T (toast) - tosty
Ponadto, warto włączyć takie produkty, jak:
ziemniaki,
drobny makaron,
gotowana marchewka,
sucharki,
chrupki i wafelki kukurydziane,
jogurty naturalne,
gorzka czekolada lub kakao,
czarne jagody.
Nie zapominaj o piciu odpowiedniej ilości wody, by nie dopuścić do odwodnienia. Pomóc może gorzka herbata, rumianek oraz mięta.
Z powyższych produktów można przygotować fajne przepisy, które pomogą w łagodzeniu biegunki.
Dlaczego nie warto bagatelizować biegunki?
Nieleczona biegunka, zwłaszcza ta przewlekła, może skutkować niekiedy poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Oprócz odwodnienia, grozić ci może między innymi:
zmniejszenie masy ciała,
niedobór składników odżywczych, witamin i minerałów,
uszkodzenie błony śluzowej jelit(!) - może prowadzić to do chorób jelit, na przykład do Zespołu Jelita Drażliwego,
problemy emocjonalne - biegunka, zwłaszcza przewlekła, wpływa bardzo źle na samopoczucie oraz jakość życia.
O ile biegunka ostra trwa krócej i nie jest spowodowana nieodpowiednim żywieniem bądź innymi czynnikami, o tyle przewlekły, długo utrzymujący się taki stan jest zagrożeniem dla zdrowia w dłuższej perspektywie czasu.