Pojawia się jako jedno, z pierwszych wiosennych ziół. Jest go od groma, gdzie tylko nie spojrzysz. Możesz dodawać go jako przyprawa do potraw mięsnych, ulepszając tym samym trawienie. Jednak to nie wszystko, co możesz zrobić z bluszczyka kurdybanka. Poznaj to zioło i zobacz, jak się go stosuje i jaki wpływ na organizm wywiera.
Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea, bluszczyk pospolity, bluszczyk ziemny, kurdybanek, obłożnik) to zioło, które jest rośliną zimozieloną. Podczas okresu zimowego nie traci liści, a kwitnie już na początku wczesnej wiosny.
Bluszczyk kurdybanek jest jadalną rośliną i zalicza się do rodziny jasnotowatych, w których znajduje się też między innymi melisa, mięta, majeranek, lawenda czy tymianek. Jego smak i zapach przypomina ten korzenny. Z tego powodu idealnie nadaje się do mięsa (w tym także ryb). Można stosować go do sałatek oraz innych potraw.
Oprócz wykorzystania kulinarnego, zapewnia też właściwości, które wpływają korzystnie na zdrowie. Jakie? Czytaj dalej.
Jakie właściwości zdrowotne ma bluszczyk kurdybanek?
W składzie tej rośliny znajdują się substancje prozdrowotne, takie jak:
kwas rozmarynowy,
kwas ferulowy,
kwas kawowy,
seskwiterpeny,
taniny,
triterpeny,
pochodne kwercytyny,
pochodne luteoliny,
pochodne apigeniny,
gorycze,
saponiny.
Powyższe związki mają działanie antyoksydacyjne. Są także sole mineralne i kwasy organiczne.
Posiada takie właściwości jak:
oczyszczanie organizmu z toksyn,
lepsze trawienie białek poprzez zwiększenie wydzielania soku żołądkowego,
ułatwione trawienie tłuszczów poprzez lepszy przepływ żółci,
działanie ściągające i przeciwzapalne (można stosować przy problemach z hemoroidami lub w chorobach gardła i jamy ustnej),
przeciwdziałanie biegunce (zapiera),
regeneracja śluzówki jelit,
ograniczanie namnażania bakterii ropnych (tych opornych na antybiotyki także),
leczenie niewielkich ran, trądziku i egzemy,
wzmacnianie organizmu,
wspieranie przy anemii,
działanie rozkurczowe,
ułatwianie odksztuszania,
rozszerzanie oskrzeli,
obniżanie aktywności gruczołów łojowych (ogranicza przetłuszczanie i łupież)
zmniejszanie wzrostu grzybicy.
Czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania bluszczyka kurdybanka?
Bluszczyk kurdybanek jest rośliną bezpieczną do spożycia. Można podawać ją nawet dzieciom.
Mimo wszystko, nie jest to zioło, z którego mogą korzystać wszyscy. Powstrzymać się należy w przypadku:
kobiet w ciąży,
kobiet karmiących piersią,
osób chorujących na epilepsję (padaczkę).
Jak wykorzystać bluszczyka kurdybanka w kuchni?
Warto wiedzieć, że zioło to ma lekko gorzki smak, więc nie powinien być dodany do potrawy w zbyt dużej ilości. Bluszczyk kurdybanek może być jedzony na surowo, jak sałata. Najlepiej wybierać wtedy świeże, młode pędy. Zrobisz z niej także zupy.
Listki warto ususzyć i rozdrobnić, a następnie stosować jako przyprawę. Najbardziej poleca się go dodawać do potraw tłustych, ze względu na to, że dzięki niemu tłuszcz lepiej się trawi. Fajnie sprawdzi się jako posiekane zioło do różnego rodzaju past kanapkowych czy twarożku.
Natomiast kwiatki to świetna dekoracja do potraw, zwłaszcza do deserów, dlatego że są słodkie.
Bluszczyk najlepiej zbierać z miejsc, w których jest dużo słońca. Wtedy ma on najwięcej substancji aktywnych o prozdrowotnym działaniu.
Czy mogę pomylić to zioło z innym?
Bluszczyk kurdybanek podobny jest do jadalnej jasnoty. Mają jednak różne liście (jasnota ma listki podobne do pokrzywy). Jasnota jest jadalna, a także ma właściwości lecznicze, więc nie będzie to pomyłka, która zagrażałaby życiu.
Warto stosować naturalne produkty, w tym zioła. Mogą fajnie urozmaicić smak potraw, przy okazji nadać wiele korzystnych dla zdrowia wartości.
Pamiętaj, żeby zachować ostrożność przy zbieraniu ziół!
Źródła:
Dr Henryk Różański, Bluszczyk kurdybanek – kurdybanek pospolity – Glechoma hederacea Linne w fitoterapii dawnej i współczesnej