Opublikowano: 14.03.2024 r., 19:09
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Jeny, jak to smakowicie wygląda! I nie musicie lecieć do Chin, by zjeść szklane owoce, bo spokojnie przygotujecie je w domu. W końcu czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze, a dodatkowo niezwykle efektownie się to prezentuje.
O czym mowa? O najnowszym hicie, który można zobaczyć na platformie TikTok.
Jeśli szukasz ozdoby na stół, która będzie przy okazji pyszną przekąską, to koniecznie musisz wykonać ten przepis na owoce w szkle. Brzmi ekstrawagancko? Zobaczcie, na czym dokładnie to polega.
Co najciekawsze, ta przekąska nie jest niczym innowacyjnym. Tanghulu to popularna chińska przekąska, która największą sławą cieszy się w północnych Chinach. Sprzedawana jest na ulicznych straganach, a tradycyjnie przygotowuje się ją z owoców głogu. Jednak coraz częściej spotkać ją można przygotowaną z bardziej popularnych owoców.
Sprzedawcy, aby w pełni zaprezentować, ich piękno i kuszący wygląd umieszczają je ukośnie wsunięte w dziurki w wysoki, wystawowy słupek.
Jak można przyrządzić je w domu? Okazuje się, że niezwykle prosto! Nie musisz wcale lecieć do Chin, by ich skosztować.
Cały szkopuł tkwi w syropie cukrowym. Odpowiednio przygotowany, po zastygnięciu, wygląda niczym lodowa, szklana otoczka, pod którą kryją się smaczne, soczyste owoce. Przygotowanie jest niezwykle proste.
Potrzebujesz owoców np. winogron, truskawek lub całych mandarynek. Możesz wykorzystać również kawałki jabłek, borówki, cząstki pomarańczy – jakikolwiek owoc uwielbiasz.
Przygotuj sobie wysokie naczynie np. dzbanek wypełniony lodowatą wodą najlepiej z kostkami lodu. Cukier, odrobinę wody oraz patelnie. I przede wszystkim owoce – dokładnie umyte i osuszone są głównym gwoździem tego słodkiego zamieszania.
Umyte i osuszone owoce wbij na długi patyczek do szaszłyków. Owoce odłóż na bok i przygotuj teraz syrop cukrowy. Na patelnie wsyp cukier, wlej odrobinę wody i podgrzewaj. W tym czasie przygotuj dzbanek z lodowatą wodą. Gdy cukier się rozpuści, zacznie wrzeć i powoli nabierze karmelowego koloru, polej syropem przygotowane owoce. Następnie szybko włóż je do lodowej wody, aby syrop natychmiast stężał. Gotową przekąskę odłóż na bok lub najlepiej od razu zjedz!