Jak bejcować mięso?

Jak bejcować mięso
Jak bejcować mięso
ikona podziel się
Opublikowano: 17.05.2023 r., 12:26 | Autor: Oliwia Gawron

Bejcowanie mięsa w domowych warunkach jest proste i szybkie dlatego zdecydowanie nie będziesz miał z tym problemu. Do tego zabiegu najlepiej sprawdzą się duże kawałki mięsa, dzięki temu zabiegowi mięso będzie wolne od drobnoustrojów, warto bejcować takie mięso jak wieprzowina, wołowina czy dziczyzna.

  1. W pierwszej kolejności zagotuj wodę w garnku, dodaj kawałki cebuli i ocet.
  2. Mięso przełóż do dużego naczynia lub brytfanki.
  3. Zalej całość ostudzoną zalewą i odstaw na 3 dni.

Jak bejcować mięso? Co jeszcze warto wiedzieć?

Bejcowanie mięsa to nic innego jak przechowywanie mięsa w kwaśnej zalewie, najczęściej używa się do tego dodatek octu. Najlepsze mięso do tego zabiegu będzie z dużą ilością tkanki łącznej, dobrze tutaj sprawki się wołowina, dziczyzna, baranina.

Mięso po bejcowaniu będzie idealne do pieczenia i duszenia.

Mięso po bejcowaniu będzie kruche, pulchne, soczyste, najlepiej tutaj sprawdzą się tutaj duże kawałki mięsa, najczęściej o wadze 2–2,5 kg.

Zatem jak bejcować mięso?

  1. W pierwszej kolejności zagotuj wodę w garnku, dodaj kawałki cebuli i ocet.
  2. Mięso przełóż do dużego naczynia lub brytfanki.
  3. Zalej całość ostudzoną zalewą i odstaw na 3 dni.

Mięso powinno być bejcowane w glinianym naczyniu, dlatego jeśli masz takie w domu, wykorzystaj je.

Tak przygotowane mięso będzie to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Dlatego poznaj mój sprawdzony sposób na comber z sarny, który po bejcowaniu będzie jeszcze lepszy.

Dziczyzna należy do mięsa, które zawiera dużo minerałów i witamin.

Dodatkowo jest niskokaloryczna oraz chuda, nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu.

Pomimo to comber jest niezwykle soczysty i kruchy, gdy zostanie odpowiednio przygotowany.

Nie ma się co dziwić, że comber z dziczyzny jest coraz bardziej popularny w restauracjach.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na comber z sarny, dzięki któremu w prosty sposób przygotujesz najlepszy posiłek dla całej rodziny.

Do jego przygotowania oprócz dobrego kawałka dziczyzny będziesz potrzebować cebulę, odrobinę oleju rzepakowego i do najważniejsze wino, idealnie sprawdzi się tutaj czerwone wino wytrwane lub półwytrawne, dodatkowo bulion warzywny.

Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych. Zawierają one duże ilości soli w swoim składzie. Dodatkowo charakterystyczne przyprawy, które potęgują smak, a dziczyzna jest niesamowicie pyszna. Postaw na ziele angielskie, jałowiec, pieprz i sól.

Zatem, jak zrobić comber z sarny?

W pierwszej kolejności rozgnieć wszystkie przyprawy w moździerzu. Mięso oczyść i natrzyj przyprawami, dodaj odrobinę oleju i odstaw do lodówki na godzinę czasu.

W brytfance rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i dodaj po chwili mięso, krótko obsmaż w piekarniku podlewając co jakiś czas bulionem.

W pierwszym etapie pieczenia ustaw temperaturę na 200 stopni, następnie wlej wino, a temperaturę zmniejsz do mniej więcej 180 stopni. Tak przygotowane mięso duś przez 30 minut, w tym czasie nasze mięso przejdzie aromatem alkoholu i ziół.

Gdy mięso będzie delikatne i kruche dodaj odrobine mąki i wymieszaj w wywarem, dzięki temu powstanie niezwykle aromatyczny sos. I tak naprawdę to wszystko, nasz pyszny comber dziczyzny jest dobry i gotowy do spożycia.

Skoro już znasz mój wiesz jak szybko i łatwo przygotować mięso i jak powstaje najlepsza bejca, śmiało wykorzystaj mój przepis.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto