Styl życia, dieta oraz aktywność fizyczna to podstawa w profilaktyce nadciśnienia tętniczego krwi. By sobie pomóc, możesz skorzystać z dobroczynnego działania ziół oraz przypraw. Istnieją takie, które obniżają poziom ciśnienia tętniczego krwi. Czy wiesz, jakie przyprawy oraz zioła mają taką moc?
Nadciśnienie tętnicze to choroba przewlekła, w której następuje hipertensja - podwyższony poziom ciśnienia krwi. Objawia się zbyt wysokim skurczowym (>139 mmHg) i/lub rozkurczowym ciśnieniem krwi (>89 mmHg).
Nadciśnienie można leczyć poprzez stosowanie odpowiedniej diety, na przykład diety DASH, a także dbając o aktywność fizyczną na co dzień. Poza tymi dwoma najważniejszymi czynnikami, można pomóc sobie także poprzez wzbogacenie jadłospisu o poszczególne zioła, a także przyprawy.
W niektórych przypadkach leczenie opiera się o farmakoterapię, lecz zawsze najpierw lepiej spróbować naturalnych metod. Dlatego zapoznaj się z tymi informacjami - dowiesz się jakie zioła oraz przyprawy działają hipotensyjnie.
Jakie zioła obniżają poziom ciśnienia tętniczego?
Zioła, które obniżają ciśnienie krwi to:
Pokrzywa - ma działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, wykazuje łagodne właściwości hipotensyjne.
Głóg - zawiera proantocyjanidyny oraz flawonoidy (rutyna, kwercetyna i hiperozyd), ponadto ma właściwości zmniejszające stany zapalne w naczyniach krwionośnych. Zwiększa tolerancję serca na braki tlenu. Poprawia ukrwienie serca, przez co wywołuje pozytywny wpływ na przepływ krwi w tym narządzie. Uspokaja i rozkurcza, wspomaga pracę serca.
Serdecznik pospolity - zawiera związki aminowe i alkaloidowe obniżające ciśnienie krwi, wyciszające, spowalniające pracę serca przy jednoczesnym zwiększeniu wydolności. Zalecany zwłaszcza osobom w podeszłym wieku ze znacznie osłabionym sercem.
Jemioła pospolita - bogata w związki fitochemiczne (w tym kwas GABA - gamma-aminomasłowy) rozszerzające naczynia wieńcowe. Wykazują działanie hipotensyjne.
Skrzyp polny - ma działanie obniżające ciśnienie krwi, pod warunkiem regularnego przyjmowania.
Ruta zwyczajna - źródło furanokumaryny oraz alkaloidów chinolinowych i akrydynowych. Charakteryzują się działaniem spazmolitycznym i uspokajającym. Dodatkowo rutozyd wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przez co zwiększa ich elastyczność.
Mniszek lekarski - oprócz działania obniżającego poziom ciśnienia krwi, wykazuje też właściwości zmniejszające poziom glukozy i cholesterolu.
Dzika róża – zmniejsza ciśnienie krwi i dodatkowo ma korzystny wpływ na pracę całego układu krwionośnego.
Fiołek trójbarwny – polepsza elastyczność naczyń krwionośnych, ma działanie rozkurczowe.
Krokosz barwierski - poliacetyleny, steroidy, glukozydy i flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne oraz wywierają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Lawenda - w jej skład wchodzą m.in. borneol, linalol, pinen, geraniol, cyneol, furfurol, kwasy organiczne, kumaryny, antocyjany, sole mineralne, triterpeny i fitosterole. Wykazuje działanie zmniejszające ciśnienie krwi.
Koper włoski - jeżeli będziesz żuć nasiona kopru włoskiego, obniżysz ciśnienie krwi. Zawierają one potas, a także zwiększają ilość azotynów w ślinie - to właśnie ma działanie hipotensyjne.
Melisa – uspokaja, a przez to zmniejsza ciśnienie krwi spowodowane nerwami i stresem.
Jakie przyprawy obniżają ciśnienie krwi?
Niektóre przyprawy zmniejszają ciśnienie krwi. Włącz do diety takie przyprawy, jak:
Kurkuma - powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zwiększa wydzielanie tlenku azotu, co w konsekwencji prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi.
Cynamon - może rozszerzyć i rozluźnić naczynia krwionośne, przez co prowadzi do zmniejszenia ciśnienia krwi.
Czosnek - to źródło między innymi allicyny, która rozluźnia naczynia krwionośne i zwiększa przepływ krwi, a tym samym obniża ciśnienie tętnicze.
Imbir - obniża ciśnienie krwi poprzez działanie jakie wykazuje bloker kanału wapniowego oraz działa jak naturalny inhibitor ACE. Wspomniany bloker oraz inhibitor to rodzaje leków na nadciśnienie.
Bazylia - jest bogatym źródłem różnych związków, na przykład eugenolu. Ten przeciwutleniacz wykazuje działanie hipotensyjne.
Tymianek - znajdziesz w nim kwas rozmarynowy, który odpowiada za zwiększony przepływ krwi. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Czy sama dieta nie wystarczy?
Przy nadciśnieniu gra ona główną rolę. Niestety są osoby, u których dieta oraz aktywność fizyczna nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Wtedy warto spróbować wyżej wymienionych ziół i przypraw.
Niech leki będą ostatecznością. Spróbuj do swoich potraw dodawać wyżej wymienione przyprawy: imbir, czosnek, cynamon, bazylia, kurkuma, tymianek. Przyjmuj głóg, serdecznik i inne. Pamiętaj, że stosowanie ziół należy skonsultować z lekarzem! Zioła mogą wchodzić w interakcje z różnego rodzaju lekami.
Źródła:
Cinnamon modulates the pharmacodynamic & pharmacokinetic of amlodipine in hypertensive rats, Saudi Pharm J, 2023 Sep;31(9):101737, Ibrahim Abdelsalam Abdelrahman, Abdul Ahad, Mohammad Raish, Yousef A. Bin Jardan, Mohd Aftab Alam, Fahad I Al-Jenoobi