Opublikowano: 10.05.2024 r., 17:09
|
Autor:
Paulina Lipińska
To uniwersalne warzywo (lub też owoc, jak kto woli) nadaje się do wielu przepisów. Można z nich zrobić wspaniałe sosy, różne dania (w tym także jednogarnkowe), a nawet ciasta. Pomidory są zdrowe, pełne witamin i minerałów. Niestety nie każdy powinien je jeść. Mogą one sprzyjać powstawaniu albo nasileniu się występowania różnego rodzaju skutków, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Zobacz, o co chodzi i czy ty możesz je jeść.
Pomidory są szczególnie polecane w diecie wielu osób ze względu na to, że jest to bogate źródło potasu czy błonnika. Nie może ich zabraknąć w diecie osób ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi. Poza tym także ci, którzy mają zbyt dużą ilość cholesterolu i trójglicerydów dużo zyskają jedząc pomidory.
Jest to też doskonały produkt, który zawiera antynowotworowy związek. Wpływa też dobrze na wiele ważnych aspektów, poprzez bogactwo różnych, ważnych dla organizmu substancji.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat codziennego jedzenia pomidorów, sprawdź ten artykuł:
Dodaj go każdego dnia do posiłku i zobacz, co się stanie
Pomimo tego, że pomidory to doskonały sposób na zapobieganie niektórym chorobom czy ogólnie poprawę zdrowia, są w nich takie substancje, które sprawiają, że niektórym osobom będą przysparzać różnych problemów.
Alergia pokarmowa to oczywista oczywistość. Pomidory powodują różnego rodzaju reakcje alergiczne. Także w przypadku nietolerowania histaminy należy zrezygnować z pomidorów, a zwłaszcza jego przetworów (np. ketchup, passata i tak dalej).
Wiadomo już, że pomidory zawierają kwasy organiczne. Z tego powodu nie należy jeść pomidorów chorując na refluks oraz, gdy cierpi się na zgagę.
Kolejnym wykluczeniem z jedzenia pomidorów jest chorowanie na reumartoidalne zapalenie stawów (RZS) oraz na dnę moczanową.
Protokół autoimmunologiczny, który stosowany jest w takich chorobach, jak między innymi Hashimoto czy toczeń wyklucza jedzenie pomidorów.
Jeżeli masz zbyt wysoki poziom potasu we krwi, nie powinno się jeść tych czerwonych warzyw. Wiesz już, że są one w niego bardzo zasobne, a hiperkaliemia (nadmiar potasu) jest równie szkodliwy, co niedobór tego składnika mineralnego.
Niewydolność nerek to poważne przeciwwskazanie do jedzenia pomidorów. Chodzi o to, by nie dopuścić do hiperkaliemii.
W przypadku uchyłków jelita grubego powinno się zrezygnować z jedzenia pomidorów, poprzez występowanie w nich malutkich nasionek - wyjątkiem są pomidory przetarte, bez tychże nasion.
Tak, pomidory zdecydowanie nie są polecane dla każdego. Jeżeli cierpisz na różnego rodzaju choroby, takie jak nadciśnienie tętnicze, albo masz zbyt małą ilość potasu we krwi, pomidory będą zbawieniem.
W przypadku innych dolegliwości, na przykład zgagi bądź chorób autoimmunologicznych, spożycie pomidorów będzie sprzyjało występowaniu nieprzyjemnych dolegliwości. W takim momencie zdecydowanie lepiej będzie zrezygnować z jedzenia tych owoców, by nie przyczyniać się do pogorszenia stanu zdrowia.