Nie jedz tych parówek - nie wyjdzie ci to na zdrowie

Grillowane parówki na talerzu
Złej jakości parówki mogą przyczyniać się do powstawania zawału serca, fot. M.studio
ikona podziel się
Opublikowano: 27.02.2024 r., 19:00 | Autor: Paulina Lipińska
Parówki na śniadanie, parówki na kolację… Parówki rządzą w twojej kuchni? Są ekspresowe i banalne do zrobienia, dlatego chętnie po nie sięgamy. Czy wiesz, że jedzenie tych parówek jest najgorszym możliwym rozwiązaniem? Jeśli je jesz, szybko przestań!

Dlaczego Polacy lubią parówki?

Parówki to kiełbaski, które wystarczy włożyć do gorącej wody i podgrzać. Są już gotowe do jedzenia. Sprawdzą się też do spożycia na zimno. Jest to mięsny wyrób, który można podać na wiele sposobów. Nie musi być to tylko i wyłącznie parówka z ketchupem i bułką.

Parówki stanowią składnik różnych potraw, w których można wykorzystać kiełbasę. Sprawdzą się na przykład w przepisach na leczo, bigos albo różne zupy z dodatkiem mięsa. Można powiedzieć, że jest to trochę tańszy zamiennik droższych mięs.

Tańsze, więc bardzo często również o bardzo złym składzie. Niestety znalezieniedobrej parówki często jest bardzo ciężkim zadaniem. Zobacz, jakich parówek za wszelką cenę unikać!

Jakie parówki są niezalecane?

Parówki to mięsny wyrób przetworzony homogenizowany. Prościej ujmując, parówki mają jednolitą, zmieloną konsystencję. Nie wyczuwa się w nich kawałków mięsa. Jeżeli zdecydujesz się na parówki, zdecydowanie nie należy wkładać do koszyka takich, w których znajduje/ą się:

Oprócz powyższych, w parówkach dostępnych na rynku znaleźć można też dodatek glukozy, błonnika, konserwantów i aromatów bądź innych, w zależności od rodzaju (na przykład ser żółty w parówkach z serem). Im dłuższy jest skład, tym parówki są gorszej jakości.

Do parówek, które mają najgorszy skład należą:

  • Parówki Rodzinne (Duda): mięso mechanicznie oddzielone z kurczaka i indyka 33%,woda, skórki drobiowe 15%,skórki wieprzowe 7%,tłuszcz wieprzowy 5%,skrobia modyfikowana (E1420), sól, kasza manna(zawiera gluten, białko wieprzowe, białko sojowe, stabilizatory (E451, E450, E262 ),wzmacniacze smaku (E621, E635),substancja żelująca (E401),cukier, maltodekstryna, przeciwutleniacz(E300),aromaty, ekstrakty przypraw, barwnik (E120),substancja konserwująca (E250).
  • Parówki sokołowskie extra (Sokołów): mięso wieprzowe 47%, woda, tłuszcz wieprzowy, mięso oddzielone mechanicznie wieprzowe, skórki wieprzowe, białko sojowe, skrobia modyfikowana, maltodekstryna, sól, przyprawy, aromaty, ekstrakty przypraw, askorbinian sodu, substancje zagęszczające E407, cukier, substancja konserwująca E250.

Tych parówek zdecydowanie nie wybieraj.

Kto nie powinien jeść takich parówek?

Dwóch wyżej wymienionych wyrobów nie powinien spożywać tak naprawdę nikt. Składniki tychże parówek są tragiczne i nie powinny stanowić części diety.

Jeśli chodzi o parówki ze złym składem, nie powinny być one spożywane w przypadku niemowląt i małych dzieci, u osób ze stłuszczoną wątrobą, nadciśnieniem tętniczym i chorobami sercowo-naczyniowymi oraz przy otyłości czy chorej trzustce.

Jedzenie parówek w nadmiarze ma wpływ na powstawanie wyżej wymienionych chorób, mogą przyczyniać się też do zawału serca, udaru mózgu lub miażdżycy. To wynika z faktu, że w parówkach jest duża ilość soli oraz tłuszczu nasyconego, który w nadmiarze ma bardzo zły wpływ na zdrowie.

Mężczyzna owinięty parówkami w pasie
Jeśli będziesz jadł/a te parówki, zwiększysz ryzyko otyłości, fot. Борис Бондарчук

Ciężko ci zrezygnować z parówek?

Parówki, które mają bardzo ładny, krótki i czysty skład, jak najbardziej mogą znajdować się w diecie. Jednakże ze względu na sporą ilość tłuszczu oraz soli należy jeść je w umiarze i nie w zbyt dużej ilości.

Masz wybór, więc wykorzystaj to. Wybieraj takie parówki, które są dobre i nie mają niepotrzebnych składników. Obecnie można znaleźć wiele firm, które produkują parówki. W związku z tym, że stale rośnie świadomość konsumencka, ale też i producentów, gama produktów zdrowych wciąż się powiększa.

Pamiętaj, że parówki należy jedynie podgrzewać w wodzie, a nie należy ich gotować. Podczas obróbki cieplnej sole peklujące, które obecne są w parówkach, ulegają rozkładowi na potencjalnie szkodliwe substancje. Wystarczy je włożyć do gorącej wody i pozostawić w niej (nie gotować) na 3-5 minut - po prostu mają się zagrzać.

Żródła:

  • Salt Reduction to Prevent Hypertension and Cardiovascular Disease: JACC State-of-the-Art Review, J Am Coll Cardiol, 2020 Feb 18;75(6):632-647, Feng J. He, Monique Tan, Yuan Ma, Graham A. MacGregor
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto