Jelita to drugi mózg – zadbaj o nie i nie popełniaj tych trzech częstych błędów
Opublikowano: 16.03.2024 r., 19:17
|
Autor: Ewa Cierpiał
W jelitach dochodzi do wchłaniania składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Aby jak najlepiej pracowały, należy o nie dbać i unikać popełniania popularnych błędów.
W jelitach występuje mikrobiota, w skład której wchodzi ok. 500 gatunków bakterii. Bakterie te są niezwykle istotne do prawidłowej pracy organizmu, są niczym strażnicy, którzy pilnują tego, abyśmy byli zdrowi. Rozróżnić możemy bakterie działające pozytywnie oraz negatywnie, jednak aby jelita pracowały poprawnie, musi być równowaga między liczebnością obu grup bakterii. Dobre bakterie mają za zadanie m.in. pilnować, aby kolonia złych bakterii za bardzo się nie rozrosła, ponieważ to prowadzi do wielu problemów zdrowotnych.
Dobre bakterie takie jak Lactobacillus acidophilus czy Bifidobacterium lactis wspomagają układ pokarmowy, stymulują pracę układu pokarmowego, a także syntezują witaminy np. witaminy z grupy B w tym kwas foliowy czy niacynę.
Aby praca dobrych bakterii była na jak najwyższym poziomie należy o nie dbać m.in. dobrą dietą.
Błąd nr 1
Spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, takich jak chipsy, paluszki, zupki w proszku, fast-foody czy słodkie gazowane napoje przyczynia się do zmniejszania ilości dobrych bakterii w jelitach. Przede wszystkim dlatego, że jest to jedzenie bogate w cukier i nasycone kwasy tłuszczowe przy jednoczesnej niewielkiej zawartości błonnika. Taki sposób żywienia przyczynia się do wzrostu ilości złych bakterii w jelitach, co może objawiać się m.in. zaparciami, uciążliwymi wzdęciami czy częstymi gazami o bardzo nieprzyjemnym zapachu.
Takie sytuacje są nie tylko nieprzyjemne i krępujące dla danej osoby, ale także niepowstrzymane odpowiednio wcześnie mogą przyczynić się do rozwoju nowotworu jelita grubego.
Dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika w postaci pełnoziarnistych produktów zbożowych, świeżych warzyw i owoców, a także produktów dostarczających białka do organizmu bez dużej ilości tłuszczy zwierzęcych i częstsze sięganie po roślinne tłuszcze przyczynia się do występowania większej kolonii dobrych bakterii. To powoduje, że czujemy się lepiej i jesteśmy zdrowsi.
Błąd nr 2
Nadmierne spożywanie antybiotyków również przyczynia się do zmniejszenia ilości dobrych bakterii. Antybiotykoterapia powinna być prowadzona tylko według zaleceń lekarza z dodatkową probiotykoterapią, która zmniejszy ryzyko rozrostu złych bakterii kosztem tych dobrych.
Aby wzmocnić odporność i zapobiec zmniejszeniu liczebności dobrych bakterii sięgaj również po produkty dostarczające probiotyki i prebiotyki do diety, czyli jogurty, kiszonki, płatki owsiane, czosnek, cebulę czy kefir.
Odpowiednio zbilansowana dieta bogata we wcześniej wymieniony produkty przyczyni się nie tylko do lepszej pracy dobrych bakterii, ale również pozytywnie wpłynie na cały twój organizm.
Błąd nr 3
Częste picie alkoholu powoduje, że w jelitach dochodzi do zwiększenia ilości złych bakterii z równoczesnym zmniejszeniem ilości tych, które są dla naszego organizmu bardzo dobre. Okazuje się, że skutki picia alkoholu nie ograniczają się tylko do jednodniowego kaca, ale w przypadku mikrobioty to działanie jest długotrwałe. Dlatego też, jeśli regularnie spożywasz alkohol (np. codziennie jedno piwo), to powstałe zmiany mogą być już nawet nieodwracalne i w konsekwencji prowadzić do różnych chorób w tym nowotworów.
Nie ma obecnie określonej bezpiecznej dawki alkoholu i wskazuje się, że każda ilość jest dla organizmu niebezpieczna.
Gill SR, Pop M, DeBoy RT, et al. Metagenomic analysis of the human distal gut microbiome. Science. 2006;312(5778):1355-1359
Kamińska. Skuteczność i bezpieczeństwo stosowania probiotyków na podstawie badań klinicznych przeprowadzonych u dzieci. Medycyna wieku rozwojowego, 16(3), 240-251.
Vassallo, G., Mirijello, A., Ferrulli, A., Antonelli, M., Landolfi, R., Gasbarrini, A. and Addolorato, G. 2015. Review article: alcohol and gut microbiota - the possible role of gut microbiota modulation in the treatment of alcoholic liver disease. Aliment Pharmacol Ther, 2012, 41: 917-927.
Panasiuk A., Kowalińska J. 2019. Mikrobiota przewodu pokarmowego. Wydawnictwo Lekarskie PZWL; Warszawa.