Zmęczenie, zawroty głowy, blada skóra... Znasz to? Być może cierpisz na niedobór żelaza. Sprawdź, jakie błędy popełniasz w żywieniu. Są to rzeczy, które z pozoru w ogóle nie mają znaczenia – a jednak. Jeżeli cierpisz na zbyt mały poziom żelaza, koniecznie poznaj te domowe sposoby na jego zwiększenie.
Żelazo jest pierwiastkiem chemicznym, który zalicza się do mikroelementów. Wchodzi w skład hemoglobiny - wiąże tlen w krwince.
Niedobór tego pierwiastka często występuje wskutek: obfitego miesiączkowania, ubogiej w ten mikroelement diety, dużego krwawienia, w przypadku upośledzonego wchłaniania, a także w niektórych stanach fizjologicznych, na przykład podczas ciąży i karmienia piersią.
Małe poziomy niedoboru żelaza uzupełniane są z zapasów (około 20%), natomiast po pewnym czasie ta rezerwa może zostać wyczerpana. Z tego powodu mogą powstawać duże niedobory, które będą powodować szereg nieciekawych efektów.
Do objawów, które wskazują na niedobór pierwiastka, jakim jest żelazo, zalicza się: szybkie męczenie się, zawroty głowy (bardzo często po gwałtownej, ale niekoniecznie zmianie pozycji), na przykład po wstaniu z łóżka, senność, bladość skóry, wypadanie włosów, bóle głowy, tycie, bóle stawów, kołatania serca, duszności czy zaburzenia świadomości.
Utrzymywanie się wysokich niedoborów żelaza oraz ferrytyny (magazynu żelaza) będzie prowadziło do anemii, dlatego tak istotne jest odpowiednie odżywianie.
Skąd brać żelazo - produkty oraz domowe sposoby na zwiększone przyswajanie
Najwięcej żelaza znajduje się w takich produktach, jak czerwone mięso (wołowina, baranina, cielęcina), przetwory mięsne, typu kaszanka czy pasztet, podroby (wątróbka) oraz w rybach (sardynki, dorsz, śledzie oraz makrela). Jest obecne też w jajkach, bobie, szpinaku, burakach, boćwinie, natce pietruszki, porzeczkach, malinach, poziomkach i nasionach roślin strączkowych.
Niestety żelazo wchodzi w pewne interakcje z żywnością, które sprawiają, że absorbuje się w o wiele mniejszym stopniu, niż powinno. Przede wszystkim, jedząc posiłek bogaty w żelazo, nie pij do niego kawy ani herbaty (zielonej i czerwonej także). W tych napojach są taniny, które właśnie utrudniają wchłanianie tego pierwiastka. Ponadto żelazo gorzej się przyswaja, gdy w posiłku znajduje się też błonnik czy nabiał.
Jeżeli pijesz kawę czy herbatę, zapewnij minimum godzinę przerwy od zjedzonego posiłku. To samo dotyczy również przyjmowania suplementów z żelazem.
Dbaj o odpowiedni jadłospis i prawidłowe odstępy czasowe
Chcąc uniknąć pogorszenia stanu zdrowia, przestrzegaj tych porad. Dzięki nim zwiększysz wchłanianie tego bardzo istotnego dla organizmu mikroelementu. Zapobiegniesz wystąpieniu niedoborów, a także ograniczysz ryzyko pojawienia się między innymi anemii.
Pamiętaj, że należy zbadać, jaki masz poziom żelaza. Nadmiar jego jest rakotwórczy, więc nie należy przesadzać w żadną stronę. Wykonaj więc badania krwi i zobacz, czy masz podstawy do ewentualnej suplementacji. Oprócz żelaza, sprawdź też poziom ferrytyny, a i opcjonalnie transferyny (odpowiada za transport żelaza).