Chorujesz na łuszczycę? Wybieraj te produkty w swojej diecie

Skóra z łuszczycą u dorosłego
Łuszczyca występuję u ok. 3% kobiet i mężczyzn w Polsce, fot. Dragana Gordic
ikona podziel się
Opublikowano: 17.03.2024 r., 7:09 | Autor: Ewa Cierpiał
Chorujesz na łuszczycę i chcesz zmniejszyć nasilenie drażniących zmian? Przyjrzyj się swojemu talerzowi. Tu może być klucz do zmniejszenia nieprzyjemnych objawów.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Łuszczyca
  2. Co wybierać?
  3. Czego unikać?

Łuszczyca

Łuszczyca występuję u ok. 3% kobiet i mężczyzn w Polsce. Jest to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Zmiany, które występują na skórze w przebiegu tej choroby, mogą występować miejscowo lub zajmować dużą część ciała. Na występowanie zmian ma wpływ styl życia, szczególnie nawyki żywieniowe, przyjmowane leki oraz czynniki psychologiczne.

Sytuacje, które mogą nasilać zmiany skórne to m.in.:

  • Choroba otyłościowa, czyli BMI >30 kg/m2 – nadmierna masa ciała może wyzwalać chorobę, szczególnie u osób z genetycznymi predyspozycjami,
  • Palenie papierosów i nadmierne spożycie alkoholu – są to czynniki, które wzmagają w organizmie procesy zapalne, a tym samym mogą zaostrzyć występowanie zmian,

Co wybierać?

Pod względem diety, jej odpowiednie zbilansowane również ma ogromny wpływ na to, jak będzie przebiegała łuszczyca.

Przede wszystkim należy zadbać o dostarczenie do organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasów EPA i DHA. Aby dostarczać te kwasy, spożywaj

  • 2 razy w tygodniu tłuste ryby morskie (np. śledź, makrela, łosoś) najlepiej w formie pieczonej lub gotowanej
  • codziennie orzechy i nasiona np. sezam, siemię lniane, orzechy włoskie, laskowe
  • codziennie, na zimno oleje roślinne takie jak: olej lniany, olej rzepakowy, olej z czarnuszki

Kolejnym ważnym elementem jest unikanie nadmiernego spożycia cukru w diecie. Nawet jeśli nie słodzisz herbaty czy kawy, to zwróć uwagę czy pijasz słodzone napoje i czy jesz słodycze. Zalecenia zdrowego żywienia mówią o tym, że 10% dziennego zapotrzebowania energetycznego może stanowić spożywanie cukrów prostych. Dlatego zwracaj uwagę na kupowane produkty, ponieważ nawet podstawowe produkty takie jak szynki, pieczywo, jogurty mają dużo dodanego cukru.

Wybieraj świeże warzywa i spożywaj ich min. 400 g dziennie. Codzienne spożycie różnych warzyw wspomaga organizm w walce ze stanem zapalnym w organizmie, co może pomóc zmniejszać problemy skórne.

Sięgaj po pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak pieczywo, makaron oraz kasze, które dostarczają do organizmu niezbędnych składników odżywczych. Jeśli chorujesz dodatkowo na celiakię lub masz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten to przestrzegaj zasad diety bezglutenowej.

Wybieraj chude produkty mleczne takie jak mleko, jogurty naturalne, kefir, maślanka, twarożek i włącz do diety nasiona roślin strączkowych. Takie chude źródła białka w połączeniu ze świeżymi warzywami, olejami, pełnoziarnistymi produktami znacznie poprawią twój komfort życia.

Możesz zastosować również dietę śródziemnomorską, która uznawana jest za najzdrowszą dietę na świecie.

Czego unikać?

Staraj się unikać spożywania:

  • pełnotłustych produktów mlecznych – tłuste twarogi, śmietana,
  • mięsa — szczególnie przetworzonych produktów jak np. kiełbasy, parówki, mięsne „gotowce”,
  • masła – tutaj lepiej skropić pieczywo olejem roślinnym,
  • słodyczy – które są źródłem cukrów prostych i niezdrowych tłuszczy,
  • napojów gazowanychdostarczających głównie cukru.

Odpowiednia dieta wpłynie pozytywnie nie tylko na występowanie łuszczycowych zmian, ale również pomoże ci zmniejszyć ryzyko rozwinięcia innych chorób. Łuszczyca jako choroba ogólnoustrojowa zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, otyłości i miażdżycy, ze względu na ciągły stan zapalny, który występuje. Dlatego ważne jest, aby dietą wspierać zmniejszanie stanu zapalnego, zamiast zwiększać go, np. spożywając alkohol, słodzone napoje czy wysokoprzetworzoną żywność.

Warzywa, oleje, ryby na zdrowie
Zastosowanie diety śródziemnomorskiej może zmniejszyć występowanie nieprzyjemnych objawów, fot. Kamila Cyganek

Źródła:

  • https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/inne/wsparcie-zywieniowe-w-luszczycy/
  • Lorbiecka K.: Zachowania dietetyczne a przebieg łuszczycy. Aesth Cosmetol Med. 2021, 10(2): 69-74.
  • Antosik K., Krzęcio-Nieczyporuk E., Kurowska-Socha B.: Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy. Hygeia Public Health, 2017, 52(2): 131-137
  • https://kcalmar.com/blog/2017/03/29/wielonienasycone-kwasy-tluszczowe-poznaj-ich-dobroczynny-wplyw-na-zdrowie/
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto