Opublikowano: 08.09.2024 r., 15:14
|
Autor: Ewa Cierpiał
Ryż to wszechstronny składnik, który może być bazą do wielu potraw, ale sam w sobie bywa nieco nudny. Aby nadać mu charakteru i uczynić go bardziej smakowitym, można wzbogacić go o różnorodne dodatki i przyprawy. Oto kilka pomysłów, które sprawią, że ryż stanie się pełnym smaku daniem.
Olej sezamowy: Kilka kropli tego intensywnego oleju nada ryżowi nuty orientalnej.
Oliwa z oliwek: Dobrze komponuje się z ryżem w kuchni śródziemnomorskiej, np. z dodatkiem pomidorów i bazylii.
Sos sojowy: Klasyczny dodatek do ryżu, szczególnie w kuchni azjatyckiej. Nadaje wyrazistości i słoności.
Sos teriyaki lub hoisin: Dodaje słodko-słonego smaku i gęstości. Idealny do ryżu w stylu stir-fry.
Pesto: Ryż z dodatkiem bazyliowego, pomidorowego lub szpinakowego pesto stanie się bogaty w smaku.
Nawet ser!
Parmezan: Dodaje intensywnego smaku i kremowości, idealny do ryżu z warzywami.
Feta: Słona feta świetnie komponuje się z ryżem i warzywami, nadając mu śródziemnomorskiego charakteru.
Ser pleśniowy: Dla bardziej wyrafinowanego smaku, dodatek sera typu gorgonzola czy roquefort do ryżu może być niezwykle interesujący.
Podsmażony kurczak, wołowina, tofu: Ryż staje się pełnowartościowym daniem, gdy dodasz do niego źródło białka. Podsmażone mięso lub tofu nadadzą mu struktury i wzbogacą o dodatkowe smaki.
Jajko sadzone lub jajko w koszulce: Doskonałe w stylu japońskim lub koreańskim, rozbite żółtko nadaje kremowej konsystencji ryżowi.