Zwykły chwast, a tyle właściwości! Sprawdź, jak go wykorzystać

Dłoń trzymająca zielone chwasty.
Zwykły chwast, który posiada wiele właściwości, fot. Khaligo
ikona podziel się
Opublikowano: 02.03.2024 r., 16:56 | Autor: Magda Panek
Pokrzywa, bo to właśnie o niej mowa, posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Można włączyć ją do codziennego jadłospisu i spożywać na surowo, w wersji duszonej, suszonej czy zrobić z niej syrop. Na stronie Fajnegotowanie znajdziesz kilka propozycji na wykorzystanie pokrzywy w kuchni. Koniecznie dowiedz się, czemu warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.

Jakie właściwości ma pokrzywa?

Pokrzywa to roślina, którą można spotkać w całej Polsce. Kiedyś stanowiła składnik zupy, którą podawano na obiad. W obecnych czasach najczęściej spożywana jest w postaci naparu. Można ją znaleźć również w składzie kosmetyków naturalnych. Pokrzywa to skarbnica składników korzystnie wpływających na odporność, dlatego włącz ją do diety szczególnie w okresie jesienno-zimowym, jeśli częściej chorujesz.

W pokrzywie znajdziemy między innymi witaminę B1, C, K, E, fosfor, mangan czy wapń. Składniki te korzystanie wpływają na kondycję włosów oraz paznokci. Pokrzywa wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne, dlatego koniecznie zaparz herbatę z tego ziela, jeśli masz problemy z układem trawiennym, zmagasz się z biegunkami czy cierpisz na nieżyt jelit lub żołądka. Herbata z pokrzywy również wspomoże walkę z problemami skórnymi o podłożu bakteryjnym.

Zdrowotna pokrzywa na syrop
Pokrzywa jako źródło wielu składników korzystanie wpływających na zdrowie, fot. Dariusz Grochal

Czy są przeciwwskazania do stosowania pokrzywy?

Jak większość produktów spożywczych, tak i pokrzywa nie jest wskazana dla wszystkich. Pierwszym ograniczeniem jest jej ilość w codziennym jadłospisie. Jeśli planujesz pić napary z pokrzywy, nie przekraczaj czterech filiżanek dziennie. Jest to dawka maksymalna, której przekroczenie może wypłukiwać wraz z moczem składniki mineralne. Pokrzywa obniża poziom cukru we krwi - jeśli chorujesz na cukrzycę, skonsultuj z lekarzem jej stosowanie.

Nie spożywaj pokrzywy również w sytuacji, gdy zmagasz się z chorobami narządów rodnych, zwłaszcza nowotworami, mięśniakami czy silnymi krwawieniami. Po operacjach również zrezygnuj ze spożywania naparów z pokrzywy. Przy zbyt wysokim poziomie żelaza również lepiej zrezygnuj z tego produktu, ponieważ podnosi on znacząco jego poziom. Do lekarza udaj się, gdy chcesz włączyć ten „chwast” do swojej diety, ale cierpisz na przewlekle choroby nerek.

Syrop z pokrzywy - remedium na wiele dolegliwości, jak je przygotować?

Syrop z pokrzywy to jeden ze sposobów na wykorzystanie tego cennego chwastu w kuchni. Jego spożywanie może usprawnić pracę układu odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego. Może również wspomagać oczyszczanie organizmu z toksyn. Dodatkowo syrop z pokrywy wspomaga trawienie, stymuluje wydzielanie żółci oraz pobudza apetyt. Koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis na pełen właściwości syrop.

Źródła:

  1. https://www.medonet.pl/zdrowie,pokrzywa---wlasciwosci--zastosowanie--przeciwwskazania,artykul,1727668.html
  2. https://zywienie.abczdrowie.pl/odtrutka-dla-watroby-nie-daj-sobie-wmowic-ze-to-tylko-chwast
ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto