Przepis na syrop z pokrzywy krok po kroku

Składniki dla 40 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Liście pokrzywy umyj i posiekaj drobno.

W garnku umieść cukier i wlej 1,2 l wody.

Zagotuj i dodaj liście pokrzywy.

Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

Dodaj cytrynę pokrojoną w plastry i gotuj jeszcze 5 minut.

Odstaw syrop na 2 godziny.

Po tym czasie przecedź i wlej do słoików.

Umieść słoiki w garnku.

Wlej wodę i gotuj przez 15 minut.

Słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem, aby ostygły.

Słoiki przechowuj w chłodnym miejscu.

Syrop z pokrzywy podany w słoiku.
Syrop z pokrzywy
Koszt przygotowania dania
2.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
99 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
64

Syrop z pokrzywy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o syropie z pokrzywy

Syrop z pokrzywy to bardzo dobry pomysł na pyszny napój orzeźwiający na lato. Syrop ma także właściwości prozdrowotne i doskonale sprawdzi się jako domowe lekarstwo. Syrop z liści pokrzywy najlepiej sprawdza się z dodatkiem cytryny, która równoważy jego słodki smak. Przepis na syrop z pokrzywy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia syropu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pokrzywa, cukier, cytryna, woda.

Jak zrobić syrop z pokrzywy? Liście pokrzywy umyj i posiekaj drobno. W garnku umieść cukier i wlej wodę. Zagotuj i dodaj liście pokrzywy. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj cytrynę pokrojoną w plastry i gotuj jeszcze 5 minut. Odstaw syrop na 2 godziny. Po tym czasie przecedź i wlej do słoików. Umieść słoiki w garnku. Wlej wodę i gotuj przez 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka i postaw do góry dnem, aby ostygły. Słoiki przechowuj w chłodnym miejscu.

Pokrzywa to roślina z rodziny bylin. Jej liście pozyskiwać można od czerwca do końca września i wykorzystywać w celach leczniczych. Liście pokrzywy doskonale nadają się do suszenia i przechowywania w suchym miejscu. Można na ich bazie przygotowywać domowe napary ziołowe. Pokrzywa doskonale reguluje poziom glukozy we krwi. Pomaga także utrzymać prawidłową pracę gospodarki wodno elektrolitowej w naszej krwi. Liście pokrzywy zawierają garbniki oraz bardzo dużą ilość soli mineralnych. Z młodych liści pokrzywy przygotować można sałatkę. Zwróć jednak uwagę na czystość rośliny. Nie zbieraj tych rosnących przy drogach, są one bowiem bardzo zanieczyszczone spalinami.

Podsumowując wiesz już jak przygotować domowy syrop z liści pokrzywy. Wykorzystaj przepis przy pierwszej nadarzającej się okazji. Syrop przygotowany w domu jest zdrowy, a liście do jego wyrobu pozyskać należy samodzielnie. Najlepszy syrop podawać można jako napój orzeźwiający w ciepłe dni lub jako środek moczopędny. Właściwości syropu z pokrzywy to między innymi oczyszczanie organizmu z toksyn oraz poprawa kondycji naszych włosów i skóry. Syrop jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

Wartości odżywcze syropu z pokrzywy

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z pokrzywy 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w syropie z pokrzywy

Lista alergenów dla syropu z pokrzywy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na syrop z pokrzywy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pokrzywa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania syropu z pokrzywy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pokrzywa
300 g
Cukier
500 g
pół opakowania
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cytryna
200 g
2 duże sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Jak oceniasz przepis na syrop z pokrzywy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób