Lód z grilla! Brzmi abstrakcyjnie? A jednak to obecnie popularne danie kuchni azjatyckiej!
Opublikowano: 25.01.2024 r., 9:00
|
Autor: Ewa Cierpiał
Wyobraźcie sobie dwa najbardziej skrajne żywioły. O czym myślicie w pierwszej kolejności? Oczywiście — woda i ogień! A co powiecie na to, że ostatnio takie połączenie to prawdziwy hit azjatyckiej kuchni? To nie żart. Przedstawiamy danie, które nie śniło się chyba nawet George’owi R. R. Martin – autorowi Pieśni Lodu i Ognia, czyli pierwszego tomu Gry o Tron. Grillowane kostki lodu to prawdziwy hit chińskich restauracji i Internetu!
Choć kostki lodu kojarzą się raczej jako dodatek do pysznych drinków np. z użyciem prosecco lub mrożonej kawy, to Chińczycy znaleźli dla niego dużo bardziej zadziwiające zastosowanie!
Kto by pomyślał, że kostki lodu będą również świetne z grilla. A jednak! Takie zaskakujące danie serwują chińskie restauracje w mieście Changsha w prowincji Hunan. Taka ciekawa potrawa powstaje w niezwykle prosty sposób. Na kratkę zawieszoną nad gorącym paleniskiem wrzuca się kostki lodu. Następnie smarowane są one olejem i obficie posypane pikantnym chilli, mielonym kminkiem, dymką oraz kolendrą. Zgrillowane kostki podaje się z dodatkiem sosu sojowego, w pikantnym wydaniu - sosu ostrygowego oraz oleju sezamowego. Właśnie to połączenie przypraw i aromatów spowodowało, że grillowany lód zachwyca tych, którzy go skosztują. Kuchnia azjatycka słynie przecież z bogactwa przypraw i niezapomnianego aromatu. Nic więc dziwnego, że to danie również ma swoich koneserów wśród Chińczyków. Dodatkowo, to niespotykane połączenie lodu i ognia przyciąga wielu turystów.
Choć całe danie brzmi mocno abstrakcyjnie, to jego cena wynosi zaledwie 15 jenów, czyli około 2 $. Nie jest to więc koszt zwalający z nóg. Po rozprzestrzenieniu się w Internecie nagrania z grillowania kostek lodu zastosowano kolejny chwyt, mający jeszcze bardziej zainteresować nim turystów. Pojawiła się teoria, jakoby danie to było tradycyjnym przepisem z północno-wschodnich Chin. Szybko jednak zamieszkujący tamte tereny Chińczycy obalili ten, jakże od razu wznoszący danie jeszcze wyżej, mit.
Można wypróbować w domu
Z dostępnych w sieci filmików można wywnioskować, że liczy się grubość kostek lodu, a także moc ognia, aby lód tak szybko nie stopniał. Choć ten zamieszczony na dole film sugeruje, że świetnie nadawałyby się również … sople zwisające z naszych dachów. Wyobrażacie sobie minę przechodniów, gdy informujecie, że urywacie je, aby później je zgrillować i zjeść?
No dobrze, żarty na bok! Jeśli będziecie kiedyś mieli okazję spróbować grillowanego lodu, dajcie nam koniecznie znać, jak smakuje!