Do czego służy japoński nóż Santoku? Idealny do sushi i nie tylko

Mężczyzna kroi mięso nożem Santoku
Nóż Santoku świetnie sprawdzi się do krojenia mięsa i warzyw, fot. yuriygolub
ikona podziel się
Opublikowano: 12.09.2024 r., 13:08 | Autor: Paulina Lipińska
Noż to jeden z podstawowych narzędzi, które każdy musi mieć w domu. Dzięki niemu jesteś w stanie pokroić produkty, a krojenie to rzecz podstawowa i praktycznie zawsze konieczna. W tym artykule przedstawimy ci najważniejsze informacje na temat japońskiego noża Santoku. Dowiesz się, do czego go użyć i jak o niego dbać.

Czym jest nóż Santoku?

Nóż jest to jeden z wielu przyrządów, które wchodzą w podstawowy i konieczny skład wyposażenia kuchni. Tutaj przyjrzymy się nożowi pochodzącemu z Japonii. Nóż Santoku to odpowiednik noża, którego używa szef kuchni. Słowo "Santoku" znaczy "trzy dobre rzeczy". Powstał prawdopodobnie w mieście o nazwie Sakai, w którym od XIV wieku wytwarzano samurajskie ostrza.

Jest połączeniem tasaka z innym japońskim nożem o nazwie gyuto. Ostrze noża Santoku jest proste i kończy się charakterystycznym łukiem. Zostało ono stworzone bazując na francuskim nożu, którym kroi się wołowinę.

Bardzo często spotyka się na ostrzu charakterystyczne wgłębienia, dzięki którym składniki nie przyklejają się do ostrza. Przeważnie taki nóż jest długi na około 12 do 18 cm.

Jaki nóż wybrać i jak o niego dbać?

Twardość ostrzy w normalnych, tradycyjnych nożach kuchennych określona jest na około 52 HRC. Natomiast nóż Santoku osiąga wartość około 54-58 HRC. To sprawia, że jest on dłużej ostry i nie trzeba go ostrzyć tak często, jak tradycyjne odpowiedniki.

Podstawowe zasady przy dbaniu o nóż Santoku to mycie na bieżąco i zapobieganie pozostawiania brudu na ostrzu. Jedzenie nie powinno na nim zasychać, więc zaleca się myć je od razu po użyciu.

Noży nie należy myć w zmywarce! Wtedy stają się mniej ostre, a w dodatku się rysują.

Do ostrzenia noża Santoku warto używać specjalnie do tego przeznaczonych ostrzałek, ponieważ są one w stanie nadać mu odpowiednie właściwości. Raczej unikaj ostrzenia innymi sposobami, ponieważ mogą sprawić, że nóż szybciej się zniszczy.

Dbanie o nóż w ten sposób zapewni wiele lat pracy.

Mężczyzna kroi paprykę nożem Santoku
Nóż ten ma charakterystyczne wgłębiebia, które zapobiegają przyklejaniu się jedzenia, fot. stefank

Do czego można użyć noża Santoku?

Zastosowanie noża Santoku określa się jako precyzyjne pokrojenie mięsa oraz posiekanie warzyw w drobne kawałki. Jest również idealny do filetowania ryb. To nóż, który można wykorzystać nie tylko do przygotowywania dań z kuchni japońskiej, lecz także każdej innej.

Nożem Santoku najbardziej poleca się przygotowywać sushi. Bez problemu zrobisz wszelkiego rodzaju mięsne dania, na przykład kotlety z filetów.

Można siekać nim warzywa na sałatki albo zrobić różnego rodzaju dania z rybami, na przykład makaron z łososiem.

Czy warto mieć go w kuchni?

Nóż Santoku jak najbardziej dobrze jest mieć w swojej kuchni. Jest to nóż dobrej jakości, który może ci służyć nawet wiele lat.

By cieszyć się z noża przez długi czas, trzeba przestrzegać pewnych zasad, które sprawią, że nóż na długo zostanie w dobrym stanie.

Dzięki nożowi Santoku możesz przygotować wiele potraw, ale najbardziej poleca się go do kuchni japońskiej. Pokrojenie mięsa i warzyw dla tego noża to pestka!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto