Chleb irlandzki

Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny chleb sodowy Irlandii
Chleb irlandzki
Chleb irlandzki to nieco inna wersja tradycyjnego pieczywa, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się jak pyszny jest w smaku.
Przygotowanie 0 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 0 porcji
  • Mąka żytnia typ 2000 - 2 szklanki (320 g)
  • Maślanka 2% - 1 opakowanie (400 ml)
  • Sól - szczypta (2 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:

Przepis na chleb irlandzki krok po kroku

W dużej misce przesiej mąkę razową, sodę oczyszczoną i sól.

Stopniowo wlewaj maślankę, mieszaj ciasto łyżką drewnianą lub łopatką. Gdy ciasto przestanie być klejące przełóż je na blat.

Wyrabiaj ciasto w rękach. Uformuj ciasto w okrągły placek o grubości około 4 cm.

Piecz chleb w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Piecz chleb przez kolejne 25 minut.

W dużej misce przesiej mąkę razową, sodę oczyszczoną i sól.

Stopniowo wlewaj maślankę, mieszaj ciasto łyżką drewnianą lub łopatką. Gdy ciasto przestanie być klejące przełóż je na blat.

Wyrabiaj ciasto w rękach. Uformuj ciasto w okrągły placek o grubości około 4 cm.

Piecz chleb w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Piecz chleb przez kolejne 25 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb irlandzki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat chleba irlandzkiego

Alergeny w chlebie irlandzki

Lista alergenów dla chleba irlandzkiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%

Wartości odżywcze chleba irlandzkiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
173.87
0.00
Białko (g)
9.25
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
33.11
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
22.64
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
10.48
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
2.08
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.94
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.44
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
0.00
Cholesterol (mg)
4.40
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
9.24
0.00
Witamina B6 (mg)
0.21
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.00
Witamina C (mg)
0.83
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.06
0.00
Retinol (µg (mcg))
8.80
0.00
Tiamina (mg)
0.17
0.00
Ryboflawina (mg)
0.23
0.00
Niacyna (mg)
1.93
0.00
Foliany (µg (mcg))
17.83
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
4.73
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
205.51
0.00
Potas (mg)
130.31
0.00
Wapń (mg)
95.03
0.00
Fosfor (mg)
264.76
0.00
Magnez (mg)
77.58
0.00
Żelazo (mg)
2.22
0.00
Cynk (mg)
2.35
0.00
Miedź (mg)
0.25
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba irlandzkiego brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba irlandzkiego

Koszt składników
9.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
320 g
2 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 320 g
Maślanka 2%
400 ml
1 opakowanie
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 2
1.82
Za 400 ml
Sól
2 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Koszt składników
9.00