Chleb irlandzki
- Mąka żytnia typ 2000 - 2 szklanki (320 g)
- Maślanka 2% - 1 opakowanie (400 ml)
- Sól - szczypta (2 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na chleb irlandzki krok po kroku
W dużej misce przesiej mąkę razową, sodę oczyszczoną i sól.
Stopniowo wlewaj maślankę, mieszaj ciasto łyżką drewnianą lub łopatką. Gdy ciasto przestanie być klejące przełóż je na blat.
Wyrabiaj ciasto w rękach. Uformuj ciasto w okrągły placek o grubości około 4 cm.
Piecz chleb w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Piecz chleb przez kolejne 25 minut.
W dużej misce przesiej mąkę razową, sodę oczyszczoną i sól.
Stopniowo wlewaj maślankę, mieszaj ciasto łyżką drewnianą lub łopatką. Gdy ciasto przestanie być klejące przełóż je na blat.
Wyrabiaj ciasto w rękach. Uformuj ciasto w okrągły placek o grubości około 4 cm.
Piecz chleb w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Piecz chleb przez kolejne 25 minut.
Więcej informacji na temat chleba irlandzkiego
Alergeny w chlebie irlandzki
Lista alergenów dla chleba irlandzkiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- maślanka 2%
Wartości odżywcze chleba irlandzkiego
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.