Jeżeli zauważysz, że masz ochotę na ciągłe jedzenie słonego pożywienia, zastanów się, jaka może być przyczyna. Z jednej strony jest to po prostu kwestia gustu, z drugiej - różnego rodzaju stany fizjologiczne (na przykład niedobory sodu). Z jeszcze innej perspektywy kryje się wizja choroby! Warto się zastanowić, czy nie przekracza się zalecanej dawki soli i czy nie jest to dla ciebie szkodliwe. Ciekawa/y? Zapraszamy do zapoznania się z artykułem.
Sód to pierwiastek, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obecna dieta wielu Polaków (i nie tylko), bogata jest w sód - wynika to z faktu jedzenia dużych ilości słonych potraw.
Nadmierna podaż soli prowadzi do problemów z prawidłowym ciśnieniem krwi. Jednym z podstawowych zaleceń w diecie w nadciśnieniu tętniczym jest ograniczenie jej ilości. Wynikiem zbyt wysokiego ciśnienia krwi może być zawał serca, udar mózgu, zaburzenie pracy nerek czy oczu. Ze względu na to, że sól jest dodawana do wielu produktów, a i my sami chętnie dosalamy potrawy, mogą powstawać te problemy.
Dlaczego ciągle masz ochotę na słone jedzenie? Przedstawiamy poniżej możliwe przyczyny.
Dlaczego ciągnie mnie do słonego jedzenia?
Faktem jest, że słone jedzenie jest po prostu pyszniejsze. Z tego też powodu wiele z nas nie może oprzeć się intensywnym, słonym przekąskom i potrawom. Ochota na słone jedzenie jest normalna, chyba że dotyczy zaburzeń lub chorób. Oto powody, dla których słone jedzenie bardzo kusi niektórych z nas:
Bardziej się pocisz - następuje wtedy nasilona utrata sodu. Wynikać to może z tego, że są upały, bądź trenujesz. Sód usuwany jest z organizmu poprzez pot właśnie. Skutkiem nadmiernej utraty sodu są jego niedobory. Organizm pragnie je uzupełnić - dlatego masz ochotę na potrawy słone.
Odwadniasz się - pijesz zbyt mało wody i możesz przez to potrzebować więcej sodu. Powstają wtedy zaburzenia wodno-elektrolitowe.
Zbyt mało śpisz - przez ten fakt możesz być po prostu głodna/y. Odpowiadają za to hormony (leptyna, grelina, serotonina, kortyzol). Powodują większe uczucie głodu.
Stresujesz się - niektórzy w sytuacjach stresowych mają zwiększony apetyt i chętniej sięgają po słone jedzenie. Organizm pragnie zapewnić sobie szczęście poprzez jedzenie słonego jedzenia (które uwielbiasz). Stres oddziaływać może na nadnercza, które uwalniają kortyzol (patrz punkt 3).
Nie masz zajęcia lub jesz z nudów - to bardzo powszechny problem. Lubisz coś chrupać wieczorem do filmu, podczas pracy chętnie coś jesz... Słone jedzenie wciąga.
Zakazany owoc - ograniczenie zbyt dużej ilości soli skutkować może zwiększonym łaknieniem na coś, co kochasz, a mimo tego nie dostarczasz już tego do organizmu.
Zespół Napięcia Przedmiesiączkowego - niektóre kobiety odczuwają dużą ochotę na słone przekąski, gdy mają PMS. Wszystkiemu winne sa wahania hormonów w tym okresie.
Choroba Addisona - jest to występujący rzadko stan, spowodowany uszkodzeniem nadnerczy. Nie są w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości kortyzolu i/lub aldosteronu. Hormony te są odpowiedzialne za utrzymanie odpowiedniej równowagi sodu oraz płynów w organizmie. Charakterystyczne dla tej choroby jest to, że odczuwa się dużą ochotę na słone przekąski.
Czy to źle, że lubię słone jedzenie?
Każdy z nas ma swoje preferencje. Niektórzy kochają słodycze, dla innych mogłyby nie istnieć. Inni uwielbiają ostre jedzenie lub właśnie słone potrawy. Nie ma w tym nic dziwnego i strasznego.
Problem robi się wtedy, gdy te upodobania sprawiają, że zaczynamy jeść zbyt dużo konkretnych składników. Tak jak nadmiar cukru prowadzi do powstawania między innymi próchnicy, tak zbyt duża ilość soli może powodować nadciśnienie tętnicze bądź zaburzenia w pracy nerek.
O ile zachcianki nie są zbyt intensywne, o tyle nie ma co się martwić. Pamiętaj jednak by zachowywać umiar i jeść rozważnie.
Źródła:
Baris Afsar, Rengin Elsurer Afsar, Mitochondrial Damage and Hypertension: Another Dark Side of Sodium Excess, Curr Nutr Rep, 2023 Sep;12(3):495-507.
Andreas Barthel, Georg Benker, Kai Berens, Sven Diederich, Burkhard Manfras, Matthias Gruber, Waldemar Kanczkowski, Greg Kline, Virginia Kamvissi-Lorenz, Stefanie Hahner, Felix Beuschlein, Ana Brennand, Bernhard O. Boehm, David J. Torpy, Stefan R. Bornstein, An Update on Addison's Disease, Exp Clin Endocrinol Diabetes, 2019 Feb;127(2-03):165-175.