Opublikowano: 09.03.2024 r., 7:08
|
Autor:
Paulina Lipińska
Nazywana również czarnym kminkiem, kminkiem egipskim, kolendrą siewną, czarnuchą oraz złotem faraonów. Czarnuszka to niezwykle wartościowa roślina. Dostarcza wiele dobroczynnych związków, które zadbają o dobre zdrowie. Wspiera organizm na wielu płaszczyznach. Zobacz, na co działa czarnuszka i do czego możesz ją wykorzystać w kuchni.
Czarnuszka to roślina, którą można kupić w formie nasion, oleju i mąki. Ma ona bardzo intensywny i specyficzny zapach i smak. Wielu ludziom nie smakuje, ale mimo to jest niezwykle cennym składnikiem diety. Kupić czarnuszkę można w większych sklepach, aptekach czy punktach sprzedaży zdrowej żywności.
Czarnuszka dostarcza:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy, oleinowy i eikozadienowy);
- nasycone kwasy tłuszczowe (kwas stearynowy, palmitynowy);
- związki bioaktywne;
- węglowodany;
- białka;
- witaminy A, B1, B3, B6, B7, E, F;
- magnez, selen, cynk, wapń, potas, żelazo, sód.
Włączenie czarnuszki do diety może powodować zmniejszenie złego cholesterolu we krwi. To wszystko za sprawą związku steroidowego - α-sitosterolu.
Ponadto, obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych (między innymi magnezu i potasu) zapewnia obniżenie wartości ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym zapobiega chorobom serca, w tym miażdżycy czy zawałowi.
Regularne spożycie czarnuszki jest zalecane osobom chorym na cukrzycę. Kwercytyna i tymochinon pomogą wyrównać poziom glikemii, więc czarnuszka przyda się także w leczeniu insulinooporności.
Zawarte w niej związki bioaktywne mają silne działanie przeciwnowotworowe.
Spożywając czarnuszkę można pozbyć się drobnoustrojów z jelit oraz wątroby.
Czarnuszka poprawia trawienie, a także niweluje wzdęcia.
Może ona, tuż obok miodu i czosnku, dumnie widnieć na liście produktów wspomagających odporność organizmu. To tymochinon w głównej mierze jest za to odpowiedzialny. Wykazuje on właściwości przeciwzapalne.
Działa przeciwdepresyjnie, a dodatkowo wspiera pamięć oraz koncentrację. Warto ją stosować, by zapobiegać wystąpieniu choroby Alzheimera, otępienia oraz demencji starczej.
Można stosować ją w przypadku występowania trądziku, egzemy oraz atopowego zapalenia skóry. Tutaj zaleca się stosowanie miejscowe.
Czarnuszka jest przydatna w łagodzeniu objawów astmy. Zmniejsza ona przekrwienie błony śluzowej nosa, a także łagodzi katar sienny.
Osoby, które chorują na reumatoidalne zapalenie stawów doświadczyli zmniejszenia stanu zapalnego stawów oraz obrzęku stawów.
Czarnuszka świetnie sprawdzi się jako zamiennik pieprzu. Nadaje potrawie lekko ostry smak. Idealnie pasuje do pieczywa. Świeży chleb i bułki są świetnym pomysłem na jej wykorzystanie.
Do cebularzy, słonych przekąsek z pieczywa (na przykład bułki serowej czy hot dogów) jest jak znalazł.
Czarnuszkę możesz spotkać w różnego rodzaju serach. Bardzo często dodawana jest do sera korycińskiego.
Jest to też składnik mięsnych dań albo wyrobów, na przykład wędlin czy pieczonego mięsa, które serwuje się do obiadu.
Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do sałatki lub przekąsek (na przykład krakersów z serkiem kanapkowym). Może być też fajna do owsianki czy innego deseru z kaszy.
Dodaj czarnuszkę do tortilli we włoskim stylu. Będzie to super wzbogacenie tej potrawy o nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają dobre działanie na zdrowie. Dodatkowo, dodadzą temu daniu charakteru.
Tortillę z suszonymi pomidorami można podać jako przekąska na imprezie. Będzie też super rozwiązaniem na wynos - weź ją do szkoły albo do pracy.