Tego nie jedz, jeśli zależy ci na zdrowej wątrobie!

Niezdrowe jedzenie wokół rysunku wątroby
Przetworzone jedzenie, słodycze, tłuste jedzenie - to nie sprzyja zdrowiu wątroby, fot. airborne77
ikona podziel się
Opublikowano: 21.07.2024 r., 14:45 | Autor: Paulina Lipińska
Wątroba to niezmiernie ważny narząd, który musi być sprawny, by być zdrowym. Przede wszystkim należy skupić się na eliminacji bądź ograniczeniu poszczególnych produktów, które ją niszczą. Jeżeli czujesz się przeciążony, masz spuchnięty brzuch i cierpisz na częste niestrawności, możesz mieć problem z prawidłowym zdrowiem wątroby. Dowiedz się, których produktów nie należy jeść, by cieszyć się dobrym działaniem tego organu.

Czym jest wątroba i jakie są jej funkcje?

Wątroba zaliczana jest do układu pokarmowego. Jest to największy gruczoł, który jest obecny w organizmie ludzkim. Wątroba jest umiejscowiona w prawym podżebrzu pod przeponą. Ten narząd, jako jedyny, ma zdolności regeneracji. Odbudowuje się ona po zetknięciu z czynnikami, które ją uszkadzają, oczywiście do pewnego momentu.

Funkcje wątroby to między innymi:

  • gospodarka makroskładników diety, takich jak węglowodany, białka i tłuszcze,
  • gromadzi zapasy witamin A, D, B12, a także żelaza,
  • odtruwa organizm (na przykład z nadmiaru alkoholu, metalów ciężkich oraz toksyn),
  • wytwarza żółć,
  • wpływa na funkcje odpornościowe,
  • przemienia hem.

Jakich produktów należy unikać, by zadbać o wątrobę?

Wątroba jest zdrowa - do czasu. Obecnie jest coraz większy dostęp do żywności wysokoprzetworzonej, do napojów energetycznych, alkoholu i leków. Dlatego tak ważne jest to, by jednak nie przesadzać z tymi produktami, które wywołują uszkodzenie wątroby. W momencie, gdy funkcje regeneracyjne tego narządu zostaną wyczerpane, będzie już za późno na ingerencje żywieniowe.

Czego więc należy unikać, by zachować na dłużej zdrową wątrobę?

  • sztuczne słodziki (aspartam, acesulfam K, sacharyna, cyklaminiany, sukraloza) - nadmiar jest toksyczny, warto wybierać naturalne źródła, takie jak syrop z agawy, syrop klonowy, miód czy chociażby cukier,
  • fruktoza - jej nadmiar trafia do wątroby i tam zamienia się w tłuszcz, powodując powstawanie stresu oksydacyjnego, uszkadzanie komórek,
  • grejpfruty - dieta grejpfrutowa jest naprawdę szkodliwa dla wątroby, ponieważ nadmiar furanokumaryny zawartej w tych owocach hamuje naturalną zdolność do metabolizowania niektórych leków (m.in. przeciwbólowych czy hormonalnych), a to może prowadzić do przedawkowania i poważnych skutków ubocznych,
  • ukryte węglowodany wysokooczyszczone - nadmiar cukru, białego pieczywa, makaronu, mąki, ryżu i tak dalej - lepszym wyborem są produkty zbożowe z pełnego ziarna,
  • złe tłuszcze - nadmiar tłustych potraw, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe typu smalec, boczek, golonka i tak dalej - skup się na tłuszczach roślinnych,
  • zbyt duża ilość białka - dieta Dukana to zdecydowanie bardzo zły wybór, w tym także dla wątroby - może zostać ona obciążona przez zbyt dużą ilość protein w diecie, co może prowadzić do uszkodzenia wątroby.
Produkty wspierające zdrowie wątroby
Takie produkty zdecydowanie warto wybierać, by poprawić funkcjonowanie wątroby, fot. Надія Коваль

Czy dieta jest ważna w dbaniu o wątrobę?

Dieta gra główną rolę w zapewnieniu zdrowia wątroby. Zauważ, że przy każdym z wyżej wymienionych punktów jest wspomniane, że to nadmiar poszczególnych produktów jest szkodliwy.

Spożywając pewne produkty z umiarem mamy szansę na utrzymanie racjonalnej diety, ale również dostarczenie odpowiednich i wszystkich ważnych składników, które są potrzebne każdego dnia.

Każda wątroba ma swój "limit" regeneracyjny, po przekroczeniu którego jej stan będzie się pogarszał. Jeżeli każdego dnia będziesz jeść duże ilości bardzo przetworzonego jedzenia, tłustego lub będziesz pić napoje zero kilokalorii zamiast wody, jesteś coraz bliżej przekroczenia tej linii. Nie ryzykuj i wybieraj mądrze.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto