Nietolerancja histaminy - sprawdź, co warto wiedzieć

Czerwona wysypka na skórze
Wysypka, która prawdopodobnie jest spowodowana nietolerancją histaminy, fot. juefraphoto
ikona podziel się
Opublikowano: 03.03.2024 r., 6:51 | Autor: Magda Panek
Masz alergię, ale nie wiesz na co? Nic dziwnego, objawy, które sugerują alergię, niekoniecznie muszą ją oznaczać. Czasem objawy te powodowane są przez nietolerancję histaminy. W dalszej części dowiesz się, czym tak właściwie jest ta dolegliwość oraz jak sobie z nią radzić.

Nietolerancja histaminy - co to tak właściwie jest?

Histamina to amina biogenna, która pełni funkcję mediatora procesów zapalnych, neuroprzekaźnika oraz stymuluje proces wydzielania kwasu żołądkowego. Wysokie stężenie histaminy w naszym organizmie może być powodowane między innymi zbyt małą aktywnością lub niedoborem enzymu o nazwie oksydaza diaminowa (DAO). DAO odpowiada za degradację histaminy, którą dostarczamy z pożywieniem.

Nietolerancja histaminy to nic innego, jak mało znany typ nadwrażliwości, który symptomami może przypominać alergie pokarmowe. Jako czynnik stymulujący powstawanie nietolerancji możemy zaliczyć zbyt dużą ilość histaminy produkowanej endogennie oraz dostarczanej do naszego organizmu z pożywieniem, która znacząco przekracza próg tolerancji. Szacuje się, że problem ten dotyczy około 1% populacji.

Jakie objawy występują podczas nietolerancji histaminy?

Do głównych objawów wynikających z nietolerancji histaminy możemy zaliczyć:

  • zmiany skórne: świąd, pokrzywka, zaczerwienienie skóry, rumień
  • ze strony układu pokarmowego: ból brzucha, wzdęcia, biegunka
  • ze strony układu krwionośnego: nadciśnienie, zaburzenia rytmu serca
  • ze strony układu oddechowego: utrudnione oddychanie, kaszel, świszczący oddech, wodnisty wyciek z nosa
  • ze strony układu nerwowego: bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty, zmęczenie, rozdrażnienie
  • wśród kobiet z obniżoną tolerancją histaminową objawem mogą być także bolesne cykle menstruacyjne. 

Aby zdiagnozować to zaburzenie, konieczny jest bardzo dokładny wywiad lekarski. Należy uwzględnić w nim stosowaną dietę oraz przyjmowane leki. Konieczne jest również wykluczenie innych alergii oraz nietolerancji na produkty spożywcze. Bardzo pomocny może okazać się dzienniczek żywieniowy, w którym zanotujesz, co dokładnie jesz przez kilka dni i jakie w tym czasie stosujesz leki oraz suplementy. W takim dzienniczku warto zapisać dodatkowo jakie objawy towarzyszyły ci po każdym z posiłków. Możesz wykonać również oznaczenie aktywności DAO we krwi. Jednak jeśli masz wyżej wymienione dolegliwości, najlepiej zwróć się o pomoc do lekarza.

Co jeść a czego unikać, gdy zmagasz się z nietolerancją histaminy?

Dieta przy nietolerancji histaminy jest bardzo wymagająca. Jeśli masz trudności w jej zbilansowaniu, koniecznie udaj się do specjalisty. Podstawą diety w leczeniu nietolerancji będzie wykluczenie produktów bogatych w histaminę, produktów uwalniających ten związek oraz hamujących aktywność DAO. Warto włączyć pokarmy zawierające witaminę B6, witaminę C oraz miedź, ponieważ wspomagają one aktywność enzymu.

Do produktów bogatych w histaminę, których należy unikać, można zaliczyć:

  • sery (zwłaszcza twarde, topione i pleśniowe);
  • jogurty, śmietanę, kwaśne mleko;
  • warzywa kiszone oraz konserwowe;
  • produkty zbożowe, które zawierają drożdże;
  • ryby (szczególnie marynowane i wędzone, konserwy rybne oraz owoce morza);
  • niektóre warzywa (pomidory, kapusta, szpinak, sałaty, bakłażan);
  • nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, bób);
  • niektóre owoce (truskawki, maliny, jagody, śliwki, winogrona, ananas, pomarańcze, cytryny, awokado, banany, czereśnie);
  • owoce suszone i kandyzowane;
  • słodycze i przekąski (np. nugat, czekolada, marcepan)
  • kawa, herbata, coca-cola, soki owocowo-warzywne;
  • alkohol (wino czerwone, piwo, szampan);
  • ocet i przetwory na jego bazie;
  • czerwone mięso i wędliny wysokoprzetworzone, podroby;
  • niektóre przyprawy;
  • grzyby.

Natomiast do produktów stymulujących uwalnianie histaminy, których również nie należy spożywać, zaliczymy:

  • mleko i przetwory mleczne;
  • alkohol;
  • soki owocowe i warzywne;
  • niektóre warzywa (np. ziemniaki, pomidory, ogórki, rzodkiewka, cukinia, por, kukurydza, marchewka, buraki, szpinak, seler, papryka, sałata); w tym warzywa kiszonki
  • niektóre owoce (truskawki, jeżyny, jagody, porzeczki, daktyle, kiwi, jabłka, śliwki, wiśnie, banany, arbuzy, melony, cytrusy, ananasy, morele, brzoskwinie, winogrona)
  • niektóre zioła (np. rumianek, szałwia, bratek, kora wierzby, mięta, lipa, owoc dzikiej róży);
  • owoce suszone, konserwowane i kandyzowane;
  • niektóre zioła;
  • nasiona i orzechy;
  • produkty zbożowe;
  • ryby marynowane, solone i wędzone;
  • dodatki do żywności (np. barwniki);
  • leki (kodeina, morfina, aspiryna, NLPZ).
Sery powodujące nietolerancję histaminy
Produkty, który mogą powodować nietolerancję histaminy, fot. AgataK

Źródła:

  1. https://strefaalergii.pl/abc-alergii/nietolerancja-histaminy-a-alergia/?gclid=CjwKCAiArLyuBhA7EiwA-qo80BzAV2JSdW58ycAL65l5sLhkKdwFrJFg_ouNdUsiMwIFge_fJQvAJxoCLOAQAvD_BwE
  2. Kacik J, Wawrzyniak A, Rakowska M i wsp. Objawy pseudoalergii a zaburzenia metabolizmu histaminy. Pediatr Med Rodz 2016;12:234-241.
  3. Buczyłko K. Nie tylko alergeny: nietolerancja histaminy. Alergia 2017;1:35-38.
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto