Odchudza, zmniejsza cukier, dba o serce... Coś jeszcze? Ma wiele właściwości, które poprawiają zdrowie. Mimo tego, wciąż wiele osób nie jadło bądź nie lubi jeść awokado. Przeczytaj o tym, za co odpowiada awokado. Jakie są jego właściwości zdrowotne, jakie wartości odżywcze posiada i co może dać jedzenie tego owocu - tego wszystkiego dowiesz się właśnie z tego artykułu!
Czym jest awokado i do czego można go wykorzystać?
Czy wiesz, że awokado to nie jest warzywo, a owoc? Co więcej - jest to jednoziarnista jagoda, która pochodzi z Meksyku. Słynie z tego, że zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe - dzięki temu w głównej mierze uznane jest za wartościowy składnik diety, zwłaszcza diety odchudzającej, cukrzycowej czy ketogenicznej.
Awokado nadaje się do wielu przepisów. Ma specyficzną konsystencję i smak. Niektórzy uważają, że jest mdły. Może nawet przypominać mydło. Jednak jeśli wybierze się odpowiednio dojrzałe awokado, można je bez problemu rozprowadzić na pieczywie. Przy tym oczywiście ma dobry smak.
Ten owoc słynie z dobrze znanego z kuchni meksykańskiej guacamole. Pasuje do tostów, kanapek, burrito, naleśników, sałatek czy nawet do koktajlu.
Jakie są wartości odżywcze awokado?
100 g awokado dostarcza 169 kcal i aż 15,3 g tłuszczu. Warto jednak wiedzieć, że ten tłuszcz to jest ta dobra wersja, którą należy każdego dnia dostarczać do organizmu. Poza tym jest w nim także 2 g białka i 7,4 g węglowodanów.
Co jeszcze w nim się znajduje?
Błonnik - w 100 g jest 6,3 g błonnika. Ponadto: witaminy A, C, E, K, H, B1 i B2, kwas foliowy i kwas pantotenowy. Z kolei jeśli chodzi o składniki mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor.
Dodatkowo, awokado zawiera fito-związki, takie jak glutation, luteina i beta-sitoserol. To substancje aktywne wytwarzane przez rośliny. Wywierają one bardzo pozytywny wpływ na organizm, w tym działanie przeciwnowotworowe. W tym owocu są również polifenole.
Jakie właściwości zdrowotne posiada awokado?
Jedzenie awokado wywiera szereg pozytywnych oddziaływań na cały organizm. Badacze to sprawdzili i nie mają wątpliwości, że awokado:
wspiera odchudzanie (zapewnienie większej sytości),
zapobiega cukrzycy (obniżenie poziomu insuliny i glukozy),
zapobiega chorobom serca, w tym zawałom serca (obniżenie poziomu ciśnienia tętniczego krwi, złych tłuszczów i cholesterolu we krwi),
zapobiega udarom mózgu (jw.),
dba o prawidłowy wzrok (dzięki luteinie i witaminie A),
działa przeciwnowotworowo (dzięki bogactwu przeciwutleniaczy i związków aktywnych).
Te wszystkie właściwości wynikają z wysokiej wartości odżywczej awokado. Tłuszcz, błonnik, witaminy, składniki mineralne i substancje antynowotworowe razem wywierają ogromny wpływ na zdrowie człowieka.
Czy warto się przekonać do awokado?
Jak najbardziej warto spróbować włączyć do swojego menu awokado. Możesz tym samym walczyć z cukrzycą, insulinoopornością bądź nadwagą i otyłością. Co więcej, możesz zapobiegać poważnym chorobom serca i mózgu, w tym zawałowi lub udarowi.
Dzięki temu, że awokado ma sporo cennych witamin, minerałów i dobrych tłuszczów, poprawiasz ogólny wygląd całego ciała i zapobiegasz przedwczesnemu starzeniu.
By awokado cieszyło swoim smakiem warto go zrobić w odpowiedni sposób. Poznaj nasze przepisy na awokado i zobacz sam, że może być naprawdę smaczne.