Jedz go codziennie, żeby zadbać o swoją urodę oraz zdrowie - ludzie go uwielbiają

Kobieta z sokiem z ananasa
Świeży owoc lub świeżo wyciskany sok wzmocni twoje włosy i polepszy wygląd skóry i paznokci, fot. Yash
ikona podziel się
Opublikowano: 24.06.2024 r., 19:15 | Autor: Paulina Lipińska
Ten egzotyczny owoc jest przepyszny i można wykorzystać go w kuchni na wiele sposobów. Pasuje do dań słodkich oraz wytrawnych. Świeży owoc lub sok z niego jest genialnym sposobem na poprawienie wyglądu oraz zdrowia twoich paznokci, skóry oraz włosów. To jednak tylko namiastka tego, co zadzieje się po regularnym jedzeniu ananasa.

Jakie wartości odżywcze ma ananas?

Ananas jest bardzo pysznym, ale także odżywczym owocem. Warto jest go włączyć do swojej diety każdego dnia. Ma on niewiele kilokalorii - 50 kcal w 100 g. Jest więc fajnym produktem, który można jeść, gdy jesteś na diecie. Dostarcza również błonnik, który wspiera pracę jelit oraz wpływa na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.

W ananasie znajdziesz takie witaminy, jak: witamina A, B1, B2, B6, kwas foliowy, PP oraz C. Do tego należy dołożyć minerały: cynk, żelazo, magnez, miedź i fosfor.

Ponadto, co jest ogromnie istotne, ananas to źródło przeciwutleniaczy. Należą do nich: związki fenolowe i flawonoidy. Nie pomijamy też obecności betakarotenu, a także bromelainy.

Najważniejszą uwagą jest fakt, że należy korzystać ze świeżego owocu lub soku świeżo wyciskanego. Owoce w syropie (w puszce) czy soki gotowe do kupienia nie będą tak dobre.

Kiedy warto jeść ananasa?

Ananas jest bardzo polecany w diecie na zdrowe włosy. Jest to wynikiem tego, że zawarte w ananasie przeciwutleniacze (w tym też kwas askorbinowy czyli witamina C) hamują nadmierne wypadanie włosów. W dodatku witamina C odżywia włosy i sprawia, że mieszki włosów stają się mocniejsze. Przetłuszczanie włosów? Z ananasem to nie problem. Poprawie ulega też cera (staje się gładka i bez niedoskonałości), a także paznokcie. Są silniejsze i nie rozdwajają się.

Jeżeli chcesz polepszyć swój wzrok, jedzenie ananasa to bardzo dobry pomysł. Betakaroten, witamina A i przeciwutleniacze się tym zajmą.

Ze względu na zawartość magnezu, ananas polecany jest w przypadku problemów z układem krwionośnym. Nie może go zabraknąć przy procesie budowania tkanki kostnej. Także układ nerwowy musi mieć odpowiednią ilośc magnezu, by prawidłowo działał.

Jedzenie ananasa bądź picie świeżo wyciskanego soku wspiera syntezę kolagenu. To dodatkowo zasługuje na uwagę, zwłaszcza w przypadku tych, którzy pragną stosować profilaktykę przeciwstarzeniową.

Problemy z nadmierną masą ciała? Bromelaina może powodować lepsze efekty w odchudzaniu poprzez ułatwienie rozpadu tłuszczów i skrobi, a także efektywniejsze trawienie białek. Reguluje jednocześnie procesy trawienne.

Czy tylko świeży ananas będzie najlepszy?

Świeże owoce i sok świeżo wyciskany to najlepsze źródło wyżej wymienionych związków, które odpowiadają za jakość i prezentację włosów, paznokci i skóry. Owoce puszkowane są zatopione w bardzo słodkim syropie z dużą ilością cukru.

Ten fakt zdecydowanie nie sprzyja odchudzaniu (chociaż w diecie IIFYM dopuszcza się każdy produkt). Wzrasta ilość cukru, a tym samym także kilokalorii, więc utrzymanie deficytu jest trudniejsze, niż w przypadku świeżych owoców czy też soku świeżo wyciskanego.

W procesie produkcji ananasa puszkowanego, witaminy, minerały i przeciwutleniacze ulegają redukcji. Nie jest ich tak dużo, więc też efekty zdrowotne pozostaną mniejsze. Wybieraj więc produkty naturalne i nieprzetworzone. Wtedy są najzdrowsze i najlepsze.

Świeży ananas i sok w dzbanku
Przetworzone owoce i sok nie będą dawały tak spektakularnych efektów jak świeże owoce, fot. tanya78

Źródła:

  • Bromelain, In: LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012. 2024 Feb 10, PMID: 38381908 Bookshelf ID: NBK600584
  • Maimunah Mohd Ali, Norhashila Hashim, Samsuzana Abd Aziz, Ola Lasekan, Pineapple (Ananas comosus): A comprehensive review of nutritional values, volatile compounds, health benefits, and potential food products, Food Res Int  . 2020 Nov:137:109675. Epub 2020 Sep 17.
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto