Te błędy możesz popełniać przy robieniu przetworów – sprawiają, że się psują i stają szkodliwe dla zdrowia

Spiżarnia z owocowymi i warzywnymi przetworami
Ogórki, truskawki, brzoskwinie, buraki - to tylko część warzyw i owoców, z których można przygotować pyszne przetwory, fot. BURIN93
ikona podziel się
Opublikowano: 29.07.2024 r., 15:15 | Autor: Paulina Lipińska
Sezon na owoce i warzywa w pełni? To oznacza tylko jedno: czas na przetwory! Tylko jak zrobić to dobrze? Musisz pamiętać, że popełniając niektóre błędy, twoje przetwory zepsują się, będą niejadalne, a w dodatku mogą nawet szkodzić zdrowiu. Podpowiemy ci, na co zwrócić największą uwagę podczas robienia przetworów - czyli jakich błędów nie popełniać.

Jakie przetwory można zrobić?

Świeże owoce i warzywa, które pojawiają się w lecie, są najlepszym materiałem na przygotowywanie przetworów. Dzięki przetwarzaniu darów natury jesteś w stanie jeść swoje ulubione warzywa oraz owoce nie tylko w lato, ale też w zimę, gdy dostęp do świeżych i dobrych składników jest ograniczony. Wiadomo przecież, że to w sezonie warzywa i owoce są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe.

Przetwarzać możesz wszystko. Najbardziej popularne z warzyw są ogórki, pomidory, cukinie, papryka. Możesz jednak zrobić o wiele więcej, na przykład fasolka szparagowa, dynia czy buraki. Z owoców natomiast rządzą truskawki, maliny, wiśnie czy porzeczki. Tak naprawdę każdy owoc i każde warzywo da się przetworzyć.

Do przetwarzania warzyw i owoców zalicza się między innymi smażenie dżemów i powideł, kiszenie, marynowanie, konserwowanie warzyw, robienie trunków alkoholowych. Można przygotowywać zalewy octowe, z dodatkiem oleju czy różnorodnych przypraw - i o wiele więcej ciekawych opcji.

Jakich błędów nie popełniać przy robieniu przetworów?

Poprawne przygotowywanie przetworów zapewnia to, że one będą trwałe i nie zepsują się. Dzięki temu będzie można śmiało korzystać z nich długo po przygotowaniu. Na co więc zwrócić największą uwagę podczas przetwarzania warzyw i owoców? Jakie błędy powodują psucie się przetworów?

  1. Brak zachowania zasad higieny. Dłonie, słoiki, wieczka, wszystkie przybory kuchenne, a także blaty i produkty powinny być czyste.
  2. Używanie nadpsutych warzyw i owoców. W przetworach zrobionych z zepsutych składników będą łatwiej wytwarzać się pleśnie i grzyby, które są chorobotwórcze!
  3. Zastosowanie nieodpowiednich proporcji składników zalewy, marynat. Zły stosunek poszczególnych składowych może gorzej utrwalać żywność.
  4. Niewyparzanie słoików i wieczek. Poddanie opakowań gorącej wodzie sprawia, że pozbywa się bakterii i innych drobnoustrojów, przez co przetwory są bardziej trwałe.
  5. Zbyt krótka pasteryzacja. Zaleca się pasteryzować przetwory przez minimum 30 minut albo 3-krotnie co 24 godziny.
  6. Nieodpowiednie dokręcenie słoików, brak zassania wieczka. Tak zamknięte przetwory szybciej się psują.
Kobieta przygotowuje przetwory
Brak wyparzenia słoików czy zbyt krótka pasteryzacja to jedne z najczęstszych powodów psucia się przetworów, fot. Microgen

O czym jeszcze warto pamiętać?

Naklejanie etykietki z informacją o rodzaju przetworu pozwala na dokładne określenie tego, co jesz. Ponadto oznaczenie daty wskazuje, czy produkt nie jest zbyt stary i czy nadal może nadawać się do spożycia.

W spiżarni należy ustawiać najświeższe przetwory z tyłu. Im produkt młodszy, tym później powinien zostać zjedzony.

W miejscu przeznaczonym do przechowywania przetworów nie powinno być zbyt dużej wilgotności. Także należy ograniczyć całkowicie dostęp światła i zbyt wysokiej temperatury. Te czynniki sprzyjają psuciu się przetworów.

Do czego używać przetworów?

Przetwory mają bardzo wszechstronne wykorzystanie.

  • Dżemy, powidła, konfitury, frużeliny, owoce w syropie, musy - idealne do deserów, naleśników, ciast, kanapek i tak dalej,
  • Kompoty, soki, syropy - do picia na ciepło i na zimno,
  • Przeciery, ketchupy, warzywa konserwowane, kiszone, marynowane i tak dalej - można z nich zrobić każde danie, a także świetnie sprawdzają się jako przekąski czy dodatki do kanapek.

Które przetwory robisz samodzielnie?

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto