Opublikowano: 04.03.2024 r., 17:09
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Omlet to popularne danie, najbardziej kojarzące się z Francją. Dlatego też popularne są francuskie omlety z dodatkami lub bez. Jeśli jednak chcesz przygotować go w bardzo delikatnej, kremowej wersji, sprawdź, jak robi go szefowa kuchni Kelly Scott.
Do przygotowania francuskiego omleta potrzebne będą 3 jajka, szczypta soli i 3 łyżki masła. Tylko tyle, aby powstał ten smaczny omlecik. Dodatkowo przygotuj sobie odrobinę szczypiorku, by oprószyć nim gotowy już omlet i nadać mu dodatkowego smaku.
Ze sprzętów przyda się trzepaczka, miseczka, patelnia z nieprzywierającą powierzchnią i szpatułka, którą będziesz mieszać jajka na patelni.
Wbij jajka do miseczki, dodaj szczyptę soli i ubijaj przez około minutę, aż masa zrobi się nieco puszysta.
Patelnię ustaw na kuchence i podgrzewaj na niewielkim ogniu. Cały proces przygotowania ma być powolny, aby nie przeciągnąć jajek. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Gdy tylko się rozpuści, wlej jajka i od razu powoli mieszaj szpatułką, równocześnie poruszając patelnią, by powstały drobne, ścięte już kawałki jajek. Rób to tak długo, aż podczas ruszania patelnią jajka nie będą swobodnie przemieszczać się po patelni.
Zmniejsz ogień i rozprowadź jajka tak, by były równomiernie rozłożone na patelni. Będą wyglądać nieco jak spłaszczona jajecznica. Wyłącz podgrzewanie, ale nie ściągaj patelni z kuchenki.
Teraz powoli zacznij rolowanie omletu z pomocą szpatułki. Możesz pomagać sobie ręką, jeśli jest to konieczne. Gdy już zrolujesz 1/3 omleta, dodaj na patelnię łyżkę masła, by rozpuszczający się tłuszcz pomógł ci nieco w rolowaniu.
Przełóż omleta na talerz i polej pozostałym masłem. Na koniec oprósz szczypiorkiem i smacznego!
https://kellyscleankitchen.com/2022/02/18/the-french-omelette/