Tarka znajduje się na pewno w każdej kuchni. Jest bardzo przydatna i pomocna, a także skraca czas pracy. Jest uniwersalna, bo dzięki niej możesz szybko rozdrobnić wiele produktów. Zwykle jednak korzysta się z trzech stron tarki, a ta jedna pozostaje nieużywana. To wielki błąd! Z nią zrobisz wiele pysznych potraw w niezwykle prosty sposób - ekspresowo!
Tarka jest to specjalny przyrząd kuchenny, który wykorzystywany jest do rozdrabniania jedzenia. Zwykle występuje w postaci metalowej kraty złożonej z czterech różnych oczek. Każda służy do czegoś innego. Ten element wyposażenia kuchni występuje jednak obecnie w różnych formach. Mogą być tarki okrągłe, płaskie albo bardziej wyposażone (mające więcej stron).
Pierwsza strona zawiera duże oczka - ściera się na niej najczęściej warzywa, owoce, sery, jajka, masło, mięsa, wędliny.
Druga strona to małe oczka - można na niej również ścierać warzywa, sery czy różne produkty, które mają być bardzo drobne.
Trzecia strona jest charakterystyczna - ma malutkie, ostre otwory. Na tej stronie zrobisz puree lub "posypkę". To idealny pomysł na ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane lub owoców, w celu zrobienia musu. Można też na niej ścierać czekoladę i twarde sery, a także pieczywo - na bułkę tartą.
Jest także jeszcze jedna, rzadko używana strona - do czego ona służy?
Po co jest czwarta strona tarki?
Na czwartej stronie tarki można zauważyć kilka podłużnych, poziomych otworów. Z ich pomocą pokroisz produkty na plasterki! Możesz dzięki niej zrobić na przykład mizerię. Poza tym przygotujesz wszelkiego rodzaju potrawy, w których potrzebne są plastry. Ser, wędliny, owoce, warzywa, jajka, a nawet... kapusta! Szatkowanie kapusty na tej stronie tarki da cienkie, idealne kawałki kapusty.
Dzięki tej stronie tarki możesz bardzo szybko zetrzeć potrzebne składniki. Co więcej, plasterki są równej wielkości. Robi się to w prosty sposób - wystarczy jedynie przycisnąć warzywo lub inny produkt do tarki i ścierać - w górę i w dół - szybkim tempem.
Co jeszcze warto wiedzieć o używaniu tarki?
Na tarce lepiej ścierają się produkty twarde, a nie miękkie. Żeby łatwiej było zetrzeć składniki, na przykład kruszonkę na ciasto, włóż je wcześniej na 15-30 minut do zamrażarki.
Najlepiej jest tarkę położyć na desce do krojenia i dopiero wtedy trzeć składniki. Dzięki temu tarka jest stabilna i łatwiej się jej używa. Można również trzeć bezpośrednio do miski/garnka, jednak wymaga to zdecydowanie więcej siły i stabilności.
Przydatnym trikiem jest naolejowanie tej strony tarki, którą będziesz używać. Dzięki temu produkty lepiej się ściera, ponieważ nie osadzają się tak bardzo na niej.