Do czego służy czwarta strona tarki? Ona bardzo wiele ułatwia!

Starta na tarce marchewka, obok jest jabłko
Najczęściej używa się dużych i małych oczek, a także tych, które służą do zrobienia puree - a co z tą ostatnią stroną?, fot. kucherav
ikona podziel się
Opublikowano: 14.09.2024 r., 13:19 | Autor: Paulina Lipińska
Tarka znajduje się na pewno w każdej kuchni. Jest bardzo przydatna i pomocna, a także skraca czas pracy. Jest uniwersalna, bo dzięki niej możesz szybko rozdrobnić wiele produktów. Zwykle jednak korzysta się z trzech stron tarki, a ta jedna pozostaje nieużywana. To wielki błąd! Z nią zrobisz wiele pysznych potraw w niezwykle prosty sposób - ekspresowo!

Do czego głównie służy tarka?

Tarka jest to specjalny przyrząd kuchenny, który wykorzystywany jest do rozdrabniania jedzenia. Zwykle występuje w postaci metalowej kraty złożonej z czterech różnych oczek. Każda służy do czegoś innego. Ten element wyposażenia kuchni występuje jednak obecnie w różnych formach. Mogą być tarki okrągłe, płaskie albo bardziej wyposażone (mające więcej stron).

Pierwsza strona zawiera duże oczka - ściera się na niej najczęściej warzywa, owoce, sery, jajka, masło, mięsa, wędliny.

Druga strona to małe oczka - można na niej również ścierać warzywa, sery czy różne produkty, które mają być bardzo drobne.

Trzecia strona jest charakterystyczna - ma malutkie, ostre otwory. Na tej stronie zrobisz puree lub "posypkę". To idealny pomysł na ścieranie ziemniaków na placki ziemniaczane lub owoców, w celu zrobienia musu. Można też na niej ścierać czekoladę i twarde sery, a także pieczywo - na bułkę tartą.

Jest także jeszcze jedna, rzadko używana strona - do czego ona służy?

Po co jest czwarta strona tarki?

Na czwartej stronie tarki można zauważyć kilka podłużnych, poziomych otworów. Z ich pomocą pokroisz produkty na plasterki! Możesz dzięki niej zrobić na przykład mizerię. Poza tym przygotujesz wszelkiego rodzaju potrawy, w których potrzebne są plastry. Ser, wędliny, owoce, warzywa, jajka, a nawet... kapusta! Szatkowanie kapusty na tej stronie tarki da cienkie, idealne kawałki kapusty.

Dzięki tej stronie tarki możesz bardzo szybko zetrzeć potrzebne składniki. Co więcej, plasterki są równej wielkości. Robi się to w prosty sposób - wystarczy jedynie przycisnąć warzywo lub inny produkt do tarki i ścierać - w górę i w dół - szybkim tempem.

Co jeszcze warto wiedzieć o używaniu tarki?

  1. Na tarce lepiej ścierają się produkty twarde, a nie miękkie. Żeby łatwiej było zetrzeć składniki, na przykład kruszonkę na ciasto, włóż je wcześniej na 15-30 minut do zamrażarki.
  2. Najlepiej jest tarkę położyć na desce do krojenia i dopiero wtedy trzeć składniki. Dzięki temu tarka jest stabilna i łatwiej się jej używa. Można również trzeć bezpośrednio do miski/garnka, jednak wymaga to zdecydowanie więcej siły i stabilności.
  3. Przydatnym trikiem jest naolejowanie tej strony tarki, którą będziesz używać. Dzięki temu produkty lepiej się ściera, ponieważ nie osadzają się tak bardzo na niej.
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto