Czym jest metabolizm i co ma na niego szczególny wpływ?

Co wpływa na tempo przemiany materii?

Metabolizm, określany inaczej jako przemiana materii, to w prostym tłumaczeniu proces przyjmowania pokarmu, jego trawienie oraz wykorzystanie przez nasz organizm.

Tempo metabolizmu jest w dużej mierze uwarunkowane genetycznie, zależy również od naszego wieku, wzrostu, masy ciała, płci, stanu zdrowia, a także aktywności fizycznej oraz ogólnie pojętego trybu życia.

Jeśli chcemy nieco przyspieszyć naszą przemianę materii, warto zastosować sposób żywienia określany jako dieta poprawiająca metabolizm.

Jak można przyspieszyć metabolizm?

Wśród czynników, które wpływają na przyspieszenie naszej przemiany materii wymienić możemy między innymi: pełnowartościową dietę, regularną aktywność fizyczną oraz aktywny tryb życia, odpowiednią ilość snu oraz radzenie sobie ze stresem.

Dieta przyspieszająca metabolizm

Najważniejsze zasady jadłospisu regulującego przemianę materii

Założenia diety przyspieszającej przemianę materii są w dużej mierze zbieżne z ogólnymi zasadami zdrowego odżywiania.

Bardzo istotne są regularne posiłki, możliwie częstsze i mniejsze objętościowo, które ułatwiają trawienie, a zarazem nie obciążają zanadto naszego układu pokarmowego. Jadłospis powinien być odpowiednio zbilansowany pod względem niezbędnych składników odżywczych: białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Nie powinniśmy również stosować zbyt niskokalorycznej diety, ponieważ zamiast pomóc, możemy jeszcze spowolnić pracę układu metabolicznego.

W przypadku diety przyspieszającej przemianę materii niezwykle istotna jest również odpowiednia ilość płynów, które skutecznie poprawiają trawienie oraz przyspieszają metabolizm.

Jakie produkty włączyć do diety przyspieszającej metabolizm?

Dieta poprawiająca przemianę materii powinna opierać się na naturalnych, nieprzetworzonych produktach spożywczych, wśród których nie powinno zabraknąć:

  • substancji białkowych występujących w chudym mięsie (kurczak, indyk, chuda wołowina, cielęcina), rybach, jajkach, produktach nabiałowych (sery twarogowe, fermentowane produkty mleczne, mleko, sery feta, mozzarella) oraz w nasionach roślin strączkowych (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica, soja, bób),
  • węglowodanów złożonych: chleb pełnoziarnisty, grube kasze (kasza gryczana, kasza jęczmienna pęczak), brązowy i dziki ryż, makarony z pełnego ziarna, naturalne płatki zbożowe i otręby, warzywa strączkowe,
  • różnorodnych warzyw i owoców, które dostarczają nam dużo błonnika, jak również witamin i składników mineralnych,
  • zdrowych źródeł tłuszczu, z przewagą tłuszczów pochodzenia roślinnego: oliwa z oliwek, olej rzepakowy i lniany, awokado, orzechy, pestki, nasiona,
  • odpowiedniej ilości płynów, z przewagą niegazowanej wody mineralnej oraz ziołowych, oczyszczających herbat, takich jak na przykład pokrzywa, czystek czy skrzyp polny.

Dieta regulująca metabolizm – czego warto unikać?

Podobnie jak w przypadku standardowej zdrowej diety z menu usunąć warto produkty wysokoprzetworzone, cukier oraz artykuły z jego dodatkiem, nadmiar tłuszczów nasyconych, wyroby z białej mąki, słodkie i gazowane napoje, a także alkohol oraz inne używki. Sprawdź także ten artykuł: Dieta zupowa - opis, zastosowanie, skuteczność, przepisy.

Dieta przyspieszająca metabolizm według Haylie Pomroy

Jedną z metod na poprawienie przemiany materii jest sposób żywienia proponowany przez Haylie Pomroy, osobę bardzo popularną w Stanach Zjednoczonych, głównie za sprawą odchudzania popularnych gwiazd kina i muzyki. Haylie Pomroy stworzyła 28-dniowy program poprawiający przemianę materii, który został podzielony na trzy fazy.

Pierwsza faza, stosowana najczęściej w poniedziałek i wtorek zakłada spożywanie warzyw, owoców, ziaren oraz protein oraz wprowadzenie minimum jednej aktywności fizycznej typu cardio.

W fazie drugiej, obejmującej środę i czwartek, w naszym menu pojawiają się warzywa oraz proteiny, wdrażamy również minimum jeden trening siłowy.

Piątek, sobota i niedziela stanowią fazę trzecią, w której posiłki są najbogatsze, zawierają warzywa, owoce, proteiny, ziarna oraz zdrowe tłuszcze. W tym czasie należy wprowadzić przynajmniej jeden trening relaksujący.

Produkty zalecane w diecie, jak również ich ilości są dopasowane do poszczególnych faz, a dokładny ich spis znajdziemy w tabelach w Internecie.

Założenia diety przyspieszającej metabolizm według Haylie Pomroy wymagają również stosowania innych zasad:

  • 5 posiłków dziennie, spożywanych co 3-4 godziny, podczas gdy śniadanie należy zjeść najpóźniej 30 minut po obudzeniu.
  • Przestrzeganie czasu trwania diety, kolejności faz oraz jedzenie tylko tych produktów, które są przypisane do danej fazy.
  • Wypijanie określonej ilości płynów, które obliczamy dzieląc naszą wagę przez trzy, a uzyskany wynik dzielimy jeszcze przez 10.
  • W miarę możliwości wybieranie produktów ekologicznych, bez chemicznych dodatków oraz mięsa bez azotanów.
  • Wyeliminowanie z diety pszenicy, kukurydzy, nabiału, soi, kofeiny, teiny, alkoholu, suszonych owoców, soków owocowych, cukru oraz sztucznych słodzików.
  • Utrzymywanie aktywności fizycznej dostosowanej do konkretnej fazy diety.

Czy dieta przyspieszająca metabolizm jest wskazana dla każdego?

Dieta regulująca szybki metabolizm niekoniecznie wskazana będzie dla każdego. Nie powinna być ona łączona przykładowo z dietą przy nadczynności tarczycy, ponieważ choroba ta często sama przebiega ze zbyt szybkim metabolizmem, nie należy więc tego jeszcze pogłębiać. Dieta przy nadczynności tarczycy ma na celu przywrócenie organizmu do optymalnego stanu, poprawę pracy układu hormonalnego oraz zapobieganie występowaniu niedowagi oraz niedoborów pokarmowych. Z uwagi na to, że dieta przy nadczynności tarczycy zwykle ogranicza zbyt szybki metabolizm, jej zasady są sprzeczne z założeniami diety podkręcającej przemianę materii.

ikona podziel się Przekaż dalej