Przechodziłeś wielokrotnie obok imbiru w sklepie i nigdy go nie kupowałeś? To błąd. Po przeczytaniu tego artykułu zaczniesz kupować go regularnie. Imbir to nie tylko zwykła przyprawa. Ma świetne właściwości zdrowotne, jest także afrodyzjakiem. Poznaj ciekawe informacje o imbirze i zacznij go jeść, by polepszyć swój stan zdrowia!
Imbir jest to roślina wieloletnia, która pochodzi z Azji. Ma szerokie zastosowanie, nie tylko te kulinarne. Używa się korzenia imbiru, który jest niezwykłym źródłem wielu cennych związków. Możesz kupić imbir świeży oraz w formie proszku, jako przyprawa.
Imbir składa się z węglowodanów, białek i tłuszczów. Poza podstawowymi makroskładnikami są w nim składniki mineralne (cynk, fosfor, wapń, żelazo) oraz witaminy (z grupy B). Najwięcej uwagi należy poświęcić związkom aktywnym korzenia imbiru, takim jak: zingeron, paradole, gingerole, szogaole. Zaś w olejku eterycznym imbiru znajdują się: monoterpeny i seskwiterpeny (między innymi limonen, geraniol, zingiberol, kamfen).
Co daje spożywanie imbiru?
Jeśli będziesz regularnie stosować imbir, masz wpływ na wiele kwestii.
działanie hipoglikemiczne - przydatny w leczeniu cukrzycy i obniżaniu poziomu glukozy i insuliny we krwi, zmienia aktywność niektórych enzymów zaangażowanych w metabolizm glukozy, redukuje wchłanianie glukozy z jelit (po posiłkach), zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, zapobiega występowaniu insulinooporności,
obniżenie złego cholesterolu - jego działanie (w odpowiedniej dawce) jest porównywane do działania statyn, leków zmniejszających cholesterol, to istotna informacja dla ludzi po zawale serca, udarze mózgu i innych chorobach serca i układu krwionośnego,
działanie antyoagregacyje - zapobieganie powstawaniu skrzepów krwi w naczyniach krwionośnych (jak wyżej - jest to cenna rzecz, którą warto stosować przy schorzeniach serca i układu krwionośnego),
działanie hipotensyjne - obniżenie ciśnienia tetniczego wpływa korzystnie na stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego,
działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze - nalewki i syropy z imbiru mogą zwalczać wiele bakterii i grzybów,
działanie przeciwoksydacyjne - zabijanie wolnych rodników i obniżanie ryzyka powstawania chorób i nowotworów,
zmniejszenie bólu miesiączkowego,
zwiększanie odporność,
ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrowanie się,
Czy wiesz, że imbir stosują kobiety w ciąży, gdy towarzyszą im nudności? Jest też świetnym produktem który warto stosować w chorobie lokomocyjnej.
Jak stosować imbir?
Imbir można stosować na wiele sposobów. Przede wszystkim nie trzeba go obierać. Skórka też jest jadalna. Wszystko zależy od preferencji smakowych.
Dodawaj go do potraw w wersji proszkowanej bądź świeżej jako przyprawa. W przypadku nudności można jeść surowy imbir bądź pić wodę ze świeżym/proszkowanym imbirem.
Imbir nadaje się do przygotowania z niego przetworów. Zrobisz z niego sok, syrop, nalewkę.
Imbir jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej, serwuje się go także do sushi jako odświeżanie kubków smakowych.