Tego możesz nie wiedzieć o imbirze! A szkoda, bo działanie jest fascynujące

Świeży imbir i proszek imbirowy
Imbir obniża cukier, ciśnienie, a także sprawdza się przy nudnościach, fot. pilipphoto
ikona podziel się
Opublikowano: 22.08.2024 r., 8:55 | Autor: Paulina Lipińska
Przechodziłeś wielokrotnie obok imbiru w sklepie i nigdy go nie kupowałeś? To błąd. Po przeczytaniu tego artykułu zaczniesz kupować go regularnie. Imbir to nie tylko zwykła przyprawa. Ma świetne właściwości zdrowotne, jest także afrodyzjakiem. Poznaj ciekawe informacje o imbirze i zacznij go jeść, by polepszyć swój stan zdrowia!

Co to jest imbir i co zawiera?

Imbir jest to roślina wieloletnia, która pochodzi z Azji. Ma szerokie zastosowanie, nie tylko te kulinarne. Używa się korzenia imbiru, który jest niezwykłym źródłem wielu cennych związków. Możesz kupić imbir świeży oraz w formie proszku, jako przyprawa.

Imbir składa się z węglowodanów, białek i tłuszczów. Poza podstawowymi makroskładnikami są w nim składniki mineralne (cynk, fosfor, wapń, żelazo) oraz witaminy (z grupy B). Najwięcej uwagi należy poświęcić związkom aktywnym korzenia imbiru, takim jak: zingeron, paradole, gingerole, szogaole. Zaś w olejku eterycznym imbiru znajdują się: monoterpeny i seskwiterpeny (między innymi limonen, geraniol, zingiberol, kamfen).

Co daje spożywanie imbiru?

Jeśli będziesz regularnie stosować imbir, masz wpływ na wiele kwestii.

  • działanie hipoglikemiczne - przydatny w leczeniu cukrzycy i obniżaniu poziomu glukozy i insuliny we krwi, zmienia aktywność niektórych enzymów zaangażowanych w metabolizm glukozy, redukuje wchłanianie glukozy z jelit (po posiłkach), zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, zapobiega występowaniu insulinooporności,
  • obniżenie złego cholesterolu - jego działanie (w odpowiedniej dawce) jest porównywane do działania statyn, leków zmniejszających cholesterol, to istotna informacja dla ludzi po zawale serca, udarze mózgu i innych chorobach serca i układu krwionośnego,
  • działanie antyoagregacyje - zapobieganie powstawaniu skrzepów krwi w naczyniach krwionośnych (jak wyżej - jest to cenna rzecz, którą warto stosować przy schorzeniach serca i układu krwionośnego),
  • działanie hipotensyjne - obniżenie ciśnienia tetniczego wpływa korzystnie na stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego,
  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze - nalewki i syropy z imbiru mogą zwalczać wiele bakterii i grzybów,
  • działanie przeciwoksydacyjne - zabijanie wolnych rodników i obniżanie ryzyka powstawania chorób i nowotworów,
  • zmniejszenie bólu miesiączkowego,
  • zwiększanie odporność,
  • ma pozytywny wpływ na pamięć i koncentrowanie się,
  • przyspieszenie metabolizmu, zwiększenie tempa przemiany materii.

Czy wiesz, że imbir stosują kobiety w ciąży, gdy towarzyszą im nudności? Jest też świetnym produktem który warto stosować w chorobie lokomocyjnej.

Imbirowy napar nalewany do szklanki
Sok, nalewka, syrop czy zwykły napar - nie tylko jako przyprawa, fot. Davizro Photography

Jak stosować imbir?

Imbir można stosować na wiele sposobów. Przede wszystkim nie trzeba go obierać. Skórka też jest jadalna. Wszystko zależy od preferencji smakowych.

Dodawaj go do potraw w wersji proszkowanej bądź świeżej jako przyprawa. W przypadku nudności można jeść surowy imbir bądź pić wodę ze świeżym/proszkowanym imbirem.

Imbir nadaje się do przygotowania z niego przetworów. Zrobisz z niego sok, syrop, nalewkę.

Imbir jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej, serwuje się go także do sushi jako odświeżanie kubków smakowych.

ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto