Nadmierna ilość białka uszkadza nerki - a to nie wszystko! Trwa niezdrowa moda

Produkty białkowe
Dieta, w której jest bardzo duża ilość białka prowadzi do poważnych chorób, fot. nehopelon
ikona podziel się
Opublikowano: 29.07.2024 r., 9:14 | Autor: Paulina Lipińska
Wszędzie w sklepach i w internecie widzisz modę na produkty wysokobiałkowe? Owszem, białko jest bardzo ważne w diecie, ale już jego zbyt duża ilość powoduje wiele chorób, w tym nawet raka! Nie należy przesadzać z tym makroskładnikiem. Sprawdź, czym grozi stosowanie diety wysokobiałkowej, a także w jakich produktach znajdziesz białko. Dowiedz się również, dlaczego ważne jest jedzenie odpowiedniej ilości białka.

W jakich produktach znajduje się najwięcej białka?

Białko to jeden z makroskładników pokarmowych, które są istotne w codziennej diecie. Człowiek musi każdego dnia jeść proteiny, ponieważ odgrywają one bardzo ważną rolę w organizmie, między innymi:

  • jest to składnik mięśni, tkanek, włosów, paznokci itd,
  • reguluje procesy życiowe (oddychanie, trawienie, synteza hormonów, proces krzepnięcia krwi itd),
  • zapewnia prawidłową równowagę kwasowo-zasadową,
  • magazynuje i transportuje substancje, m.in tłuszcze, żelazo itp,
  • bierze udział w procesie tworzenia przeciwciał.

Główne źródła białka to:

  • chude mięso,
  • ryby,
  • jaja,
  • nabiał,
  • rośliny strączkowe.

Czym grozi nadmierna podaż białka?

Prawdą jest, że białko sprawia, że posiłek jest bardziej sycący. Restrykcyjną dietą z dużą ilością białka jest dieta Dukana, która po dłuższym czasie stosowania przynosiła szereg zagrażających zdrowiu i życiu konsekwencji.

Dieta wyskobiałkowa w dłuższej perspektywie czasowej grozi bardzo poważnymi skutkami, do których zaliczyć można:

  • obciążenie nerek - powstaje wówczas duża ilość produktów ubocznych metabolizmu nadmiaru białka. Może to prowadzić nawet do niewydolności,
  • obciążenie wątroby - jeśli nadmiar amoniaku nie zostanie usunięty przez wątrobę, staje się on toksyczny. Co więcej - nadmiar białka sprzyja powstawaniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby,
  • osteoporozę - wynika ze zwiększonej utraty wapnia wydalanego wraz z moczem, czego skutkiem jest zmniejszenie gęstości mineralnej kości,
  • raka, w tym głównie raka okrężnicy - zwiększa się poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1, a ten prowadzi do zwiększonego wzrostu komórek nowotworowych,
  • otyłość i nadwagę - nadmierna ilość białka w diecie przekształcana jest w glukozę, a to zwiększa poziom insuliny, prowadzi do insulinooporności i cukrzycy, a dodatkowo do przybierania na wadze i magazynowania tkanki tłuszczowej.

W dodatku, jeśli przy wysokiej podaży białka, a znikomej ilości błonnika (tak, jak to jest w przypadku wcześniej wspomnianej diety Dukana) powstają silne zaparcia.

Zbyt duża ilość białka zwierzęcego w diecie prowadzi do chorób układu sercowo-naczyniowego poprzez wzrost poziomu ciśnienia tętniczego krwi oraz cholesterolu.

Produkty w zdrowej diecie
Najważniejsza jest odpowiednio zbilansowana dieta, która zapobiegnie występowaniu chorób, fot. monticellllo

Czy trzeba się obawiać białka?

Prawidłowa podaż białka każdego dnia to konieczność. Osoby zdrowe, beż żadnych chorób i zaburzeń (zwłaszcza ze zdrowymi nerkami oraz wątrobą) nie mają się czego obawiać, jeśli spożywają odpowiednią ilość protein.

Białko staje się szkodliwe w momencie, gdy osoby są narażone na powyższe schorzenia, a także, gdy każdego dnia, w dużej ilości, przez długi okres spożywa się białko.

Bardzo ważne jest to, by mieć zbilansowaną dietę i jeść białko nie tylko to pochodzenia zwierzęcego, ale także to roślinne. Oprócz tego oczywiście nie pomijaj węglowodanów, tłuszczów i błonnika, a także wody.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto