Wszędzie w sklepach i w internecie widzisz modę na produkty wysokobiałkowe? Owszem, białko jest bardzo ważne w diecie, ale już jego zbyt duża ilość powoduje wiele chorób, w tym nawet raka! Nie należy przesadzać z tym makroskładnikiem. Sprawdź, czym grozi stosowanie diety wysokobiałkowej, a także w jakich produktach znajdziesz białko. Dowiedz się również, dlaczego ważne jest jedzenie odpowiedniej ilości białka.
W jakich produktach znajduje się najwięcej białka?
Białko to jeden z makroskładników pokarmowych, które są istotne w codziennej diecie. Człowiek musi każdego dnia jeść proteiny, ponieważ odgrywają one bardzo ważną rolę w organizmie, między innymi:
jest to składnik mięśni, tkanek, włosów, paznokci itd,
reguluje procesy życiowe (oddychanie, trawienie, synteza hormonów, proces krzepnięcia krwi itd),
zapewnia prawidłową równowagę kwasowo-zasadową,
magazynuje i transportuje substancje, m.in tłuszcze, żelazo itp,
bierze udział w procesie tworzenia przeciwciał.
Główne źródła białka to:
chude mięso,
ryby,
jaja,
nabiał,
rośliny strączkowe.
Czym grozi nadmierna podaż białka?
Prawdą jest, że białko sprawia, że posiłek jest bardziej sycący. Restrykcyjną dietą z dużą ilością białka jest dieta Dukana, która po dłuższym czasie stosowania przynosiła szereg zagrażających zdrowiu i życiu konsekwencji.
Dieta wyskobiałkowa w dłuższej perspektywie czasowej grozi bardzo poważnymi skutkami, do których zaliczyć można:
obciążenie nerek - powstaje wówczas duża ilość produktów ubocznych metabolizmu nadmiaru białka. Może to prowadzić nawet do niewydolności,
obciążenie wątroby - jeśli nadmiar amoniaku nie zostanie usunięty przez wątrobę, staje się on toksyczny. Co więcej - nadmiar białka sprzyja powstawaniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby,
osteoporozę - wynika ze zwiększonej utraty wapnia wydalanego wraz z moczem, czego skutkiem jest zmniejszenie gęstości mineralnej kości,
raka, w tym głównie raka okrężnicy - zwiększa się poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1, a ten prowadzi do zwiększonego wzrostu komórek nowotworowych,
otyłość i nadwagę - nadmierna ilość białka w diecie przekształcana jest w glukozę, a to zwiększa poziom insuliny, prowadzi do insulinooporności i cukrzycy, a dodatkowo do przybierania na wadze i magazynowania tkanki tłuszczowej.
W dodatku, jeśli przy wysokiej podaży białka, a znikomej ilości błonnika (tak, jak to jest w przypadku wcześniej wspomnianej diety Dukana) powstają silne zaparcia.
Zbyt duża ilość białka zwierzęcego w diecie prowadzi do chorób układu sercowo-naczyniowego poprzez wzrost poziomu ciśnienia tętniczego krwi oraz cholesterolu.
Czy trzeba się obawiać białka?
Prawidłowa podaż białka każdego dnia to konieczność. Osoby zdrowe, beż żadnych chorób i zaburzeń (zwłaszcza ze zdrowymi nerkami oraz wątrobą) nie mają się czego obawiać, jeśli spożywają odpowiednią ilość protein.
Białko staje się szkodliwe w momencie, gdy osoby są narażone na powyższe schorzenia, a także, gdy każdego dnia, w dużej ilości, przez długi okres spożywa się białko.
Bardzo ważne jest to, by mieć zbilansowaną dietę i jeść białko nie tylko to pochodzenia zwierzęcego, ale także to roślinne. Oprócz tego oczywiście nie pomijaj węglowodanów, tłuszczów i błonnika, a także wody.