Objawy wynikające z niepoprawnych parametrów krwi są przeróżne. Bardzo często doświadcza się objawów niespecyficznych, czyli takich, które pasują do wielu schorzeń. Czy wiesz, że dietą możesz poprawić parametry krwi? Jeżeli nie wiesz, jakie produkty należy jeść, by na przykład podnieść poziom żelaza czy erytrocytów, dowiesz się tego w tym artykule. Zapraszamy!
Najczęstszą chorobą, która wynika głównie ze złej diety, jest anemia. To właśnie ona odpowiada za złe parametry krwi. Jej objawy są bardzo podobne do hipoglikemii reaktywnej, a nawet do przesilenia wiosennego! Do takich objawów należą bóle głowy, zawroty głowy, apatia, słabość, problemy z prawidłową pracą serca, senność, szybkie męczenie się, duszności... Jednak objawów może być o wiele więcej.
Żeby się dowiedzieć, co dokładnie ci dolega, potrzebne jest wykonanie badań krwi. Udaj się do lekarza, który zleci ci dokładne badania. Jeżeli masz już za sobą wykonaną morfologię krwi i lekarz diagnozuje u ciebie anemię, podpowiemy ci, na co zwrócić największą uwagę.
Jak zdiagnozować anemię?
By zdiagnozować anemię, należy wykonać podstawowe badania, takie jak:
morfologia krwi (w tym bardzo ważne erytrocyty i hemoglobina),
żelazo,
ferrytyna,
transferyna,
kwas foliowy,
witamina B12
retikulocyty,
OB,
CRP.
Do tego dochodzą też kwestie samopoczucia. Zdarza się, że objawy mogą nie występować bądź być delikatne, a mimo to wyniki krwi wykażą właśnie anemię.
Jakie związki potrzebne są w diecie krwiotwórczej?
W diecie krwiotwórczej bardzo ważne jest dostarczanie odpowiednich składników mineralnych oraz witamin, ponieważ te są niedoborowe. Zwróć więc uwagę na to, by jeść produkty bogate w:
Bardzo istotne jest to, by żelazo było pochodzenia hemowego, ponieważ takie najlepiej się wchłania do organizmu. Taki rodzaj żelaza znajduje się w mięsie. Ogromna ilość jest w podrobach, ale jest go na tyle dużo, że nie należy przesadzać z ich ilością. Ponadto można znaleźć je w żółtkach jaj, rybach oraz produktach nabiałowych.
Poza żelazem hemowym (czyli takim, które znajduje się w produktach zwierzęcych), warto zwrócić uwagę na jedzenie dostarczające żelazo niehemowe - pochodzenia roślinnego. Wchłanianie jego jest mniejsze, a poprawia się w połączeniu ze źródłami żelaza hemowego. Tu należy wymienić soję, soczewicę, białą fasolę, tofu, tahini, pestki dyni, słonecznika, masło orzechowe, płatki owsiane, suszone morele i figi oraz buraki.
Poza tymi produktami, które są źródłem żelaza, dodaj do jadłospisu inne, wartościowe składniki, takie jak: zielone warzywa (szpinak, sałaty, szparagi), skorupiaki, chleb na zakwasie, ziemniaki, sezam, pozostałe nasiona roślin strączkowych, bataty, ananasy, brązowy ryż, natka pietruszki, cytryna, ogólnie wszystkie świeże warzywa różnokolorowe.
Dieta krwiotwórcza pomoże mi pozbyć się anemii?
Stosowanie diety to nie zawsze jest opcja, która pomoże. Czasami są tak silne niedobory w parametrach krwi, że lekarz zaleci stosowanie leków lub suplementów.
Odpowiednia dieta jednak jest niezwykle ważna i stanowi bardzo dużą część leczenia anemii. Kluczowe jest urozmaicenie menu, ale także odpowiednie jedzenie. Nie należy łączyć niektórych produktów ze sobą, ponieważ ograniczają nawzajem swoje wchłanianie.
W diecie krwiotwórczej nie można pić kawy i herbaty bezpośrednio z posiłkiem, zwłaszcza tym bogatym w żelazo. Dobrze jest natomiast do posiłku będącego źródłem żelaza dodawać witaminę C i/lub A - to pozwoli na lepsze przyswojenie żelaza.