Opublikowano: 09.08.2024 r., 19:04
|
Autor: Ewa Cierpiał
Każdy rosół jest inny w smaku, a to wszystko za sprawą różnic w proporcjach i recepturach tradycyjnych, rodzinnych przepisów. Nie istnieje jeden i „prawdziwy” przepis na tę zupę, dlatego warto czasem zaryzykować i spróbować nowego dodatku. Ta idealna zupa podczas przeziębienia może smakować jeszcze bardziej wyśmienicie.
Rosół to niezagęszczana zupa, która powstaje na wywarze mięsno-warzywnym. Najczęściej przygotowywany jest z drobiu – kury lub kurczaka. Jednak można wzbogacić jego smak, dodając również kawałki wołowiny, kaczki, a nawet gołębia.
Drugim ważnym składnikiem rosołu są oczywiście warzywa – marchew, pietruszka, seler, por oraz cebula. Istotne są także przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz.
Przygotowanie smacznego rosołu trwa wiele godzin, dlatego warto wiedzieć, co zrobić, aby jego smak był naprawdę fantastyczny.
Wystarczy jedna łyżeczka
A nasz mały sekret tkwi w dodatku przyprawy, która bardzo mało kojarzona jest z polskim, tradycyjnym rosołem. Ta mieszanka przyprawa przywodzi na myśl dalekowschodnie podróże, działa rozgrzewająca i nadaje piękny kolor i egzotyczny smak każdej potrawie. Tą przyprawą jest oczywiście curry – już jedna łyżeczka może nadać rosołowi zupełnie innego wymiaru smaku.
Jeśli przygotowujesz duży garnek rosołu, to na sam początek dodaj 1 łyżeczkę tej smacznej przyprawy. Po pewnym czasie sprawdź, czy smak jest lepszy.
Oczywiście, jeśli masz taką potrzebę, to nie musisz ograniczyć się tylko do jednej, małej łyżeczki. Doprawiaj zupę tak, jak lubisz.
Mieszanka przypraw
Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Azji. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie.
W krajach europejskich kojarzy się to głównie z gotową mieszanką przypraw. Na tę mieszankę najczęściej składa się kurkuma, imbir, pieprz, sól, kolendra, kmin rzymski, chilli i gorczyca. Można je wzbogacić również cynamonem, czosnkiem, gałką muszkatołową, goździkami, kardamonem lub szalotką.
Żeby jak najdłużej zachować świeżość przyprawy curry, należy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w ciemnym miejscu. Wynika to z tego, że jest ona bardzo wrażliwa na światło i wilgoć.