Boostery spalania - te dodatki do dań przyspieszają odchudzanie
Opublikowano: 01.03.2024 r., 19:05
|
Autor: Magda Panek
Naturalne spalacze tłuszczu, bo o nich tu mowa, są dostępne w większości sklepów spożywczych. Kupisz je w rozsądnej cenie. Boostery spalania powszechnie występują w naturze i wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej. Stanowią one tańszą alternatywę dla specyfików, które można kupić w aptekach. Koniecznie dowiedz się, jakie produkty najlepiej włączyć do codziennego jadłospisu, aby wspomóc odchudzanie.
Spalacze tłuszczu to substancje, które naturalnie występują w produktach spożywczych i odpowiadają za przyspieszenie przemian metabolicznych. Boostery możesz włączyć do codziennego jadłospisu jako dodatek do potraw lub stosować wyciągi z roślin w formie suplementów diety. Stosowanie tych przypraw (bo głównie o nich będziemy mówić) opiera się głównie na nasileniu procesów termogenezy. Spożywanie naturalnych boosterów spalania będzie wymagało od organizmu większych nakładów energii, która wykorzystywana jest do trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Warto jednak zatroszczyć się również o odpowiednią podaż kalorii - jeśli się odchudzasz, stosuj deficyt kaloryczny.
Produkty, które zaliczane są do naturalnych spalaczy tłuszczu, to między innymi:
kofeina (do tej grupy zaliczymy kawę, herbatę zieloną, herbatę czerwoną, czarną oraz zieloną),
Imbir odgrywa kluczową rolę w ziołolecznictwie, nic dziwnego - to skarbnica składników odżywczych, które korzystanie wpływają na organizm. Imbir przede wszystkim pobudza wydzielanie enzymów trawiennych oraz neutralizuje kwasy żołądkowe. Świetnie wspomaga trawienie oraz likwiduje wzdęcia. Spożywanie imbiru może również łagodzić bóle mięśniowe oraz zmniejszać stany zapalne, które związane są z artretyzmem.
Imbir znacznie rozgrzewa organizm poprzez wzrost termogenzy i podkręcenie przemian metabolicznych. A termogeneza to nic innego jak procesy metaboliczne oraz fizjologiczne, które wpływają na utrzymanie stałej temperatury ciała. Jeśli temperatura wzrasta zbyt szybko, organizm zużywa więcej energii na jego ochłodzenie.
Jak wykorzystać imbir w kuchni? Pierwszym sprawdzonym sposobem będzie dodanie go do herbaty - możesz przygotować ją również z innymi przyprawami, np. goździkami. Imbir możesz wykorzystać jako przyprawę do zup, np. do kremu z dyni. Świetnie sprawdzi się również jako składnik domowych nalewek.
Jak na tkankę tłuszczową działa cynamon?
Cynamon, tak jak imbir, należy do grupy termogeników - czyli naturalnych substancji, które przyspieszają metabolizm. Produkt ten wpływa również na regulację poziomu insuliny we krwi. Spożywanie cynamonu może wiązać się z ograniczonym odkładaniem tkanki tłuszczowej w organizmie.
Cynamon to nie tylko przemiana materii, ale również szereg składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Przede wszystkim posiada on właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Dodatkowo wykazuje on działanie dezynfekujące. Spożywanie cynamonu poprawia ukrwienie narządów, rozgrzewa, czy łagodzi bóle stawów. Jako ważną funkcję cynamonu można wskazać również obniżanie poziomu glukozy oraz cholesterolu we krwi.
A jak wykorzystać go w codziennym jadłospisie? Pierwszą propozycją będą oczywiści słodkie wypieki, np. cynamonki na ciście francuskim. Możesz go dodać również do owsianek czy zastosować jako przyprawę do wina grzanego lub kompotu z suszu.
Jak stosować kurkumę?
Kurkuma również wykazuje działanie termogeniczne. Wspomaga ona metabolizm tłuszczu poprzez zmniejszanie odkładania się w komórkach wątroby. Dodatkowo substancje zawarte w kurkumie hamują wydzielanie mediatorów stanu zapalnego, dzięki czemu organizm może szybciej regenerować się po intensywnej aktywności fizycznej.
Kurkuma chroni również organizm przed rozwojem miażdżycy, poprzez obniżanie poziomu cholesterolu LDL we krwi. Reguluje także poziom glukozy we krwi czy chroni przed rozwojem wrzodów żołądka. Dodatkowo kurkuma może przeciwdziałać powstawaniu wzdęć oraz zgagi. Przez właściwości przeciwzapalne można ją również stosować jako specyfik do walki z aftami.
A jak wykorzystać kurkumę w kuchni? Świeżą możesz podać jako składnik sałatek. Kurkuma w proszku natomiast może być stosowana jako przyprawa, np. do mięsa drobiowego. Warto dodać ją również do rosołu. Często wykorzystywana jest również do dań kuchni orientalnych.
Czy pieprz kajeński nie zaszkodzi?
Pieprz cayenne to przede wszystkim substancje czynne w nim zawarte. Możemy zaliczyć tu np. kapsaicynę, która wpływa na ostrość papryczki. Substancja ta często dodawana jest do preparatów na odchudzanie, ponieważ hamuje apetyt. Dodatkowo spożywanie papryczki chilli wpływa na wzrost termogenezy oraz zwiększenie wydatków energetycznych na utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała.
Pieprz kajeński to bogactwo przeciwutleniaczy, witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim między innymi żelazo, cynk, potas, miedź, selen czy magnez. Jeśli nie masz żadnych przeciwwskazań, to włącz go do diety. Chilli wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe.
Stosując pieprz cayenne, zachowaj umiar. Zbyt duża podaż tej przyprawy może powodować problemy żołądkowe oraz negatywnie wpływać na samopoczucie. Dodawaj go w niewielkich ilościach do sosów, zup, mięs oraz ryb. Możesz dodać go również jako przełamanie słodkiego smaku czekolady w deserach.