-
Zupa azjatycka
Zupa azjatycka to świetny pomysł na wspaniały posiłek pełen warzyw i gotowanego kurczaka. To świetny wybór dla wszystkich miłośników kuchni …
20 + 30 min łatwy 8 139 kcal -
Wieprzowina po chińsku z mango
Wieprzowina po chińsku z mango to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie …
20 + 20 min łatwy 2 139 kcal -
Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry
Pyszna, pikantna, tropikalna zupa rybna z dorsza na ostro. Tajski charakter potrawy to najlepsza propozycja na uzyskanie zaskakującej, lekko pikantnej …
30 min łatwy 5 239 kcal
Pozostałe przepisy kuchni orientalnej
-
Kurczak gong bao
Kurczak gong bao jest jedną z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej. Potrawa składa się z paru prostych składników, które tworzą wyśmienite …
20 + 15 min łatwy 4 255 kcal -
Zupa krewetkowa
Tajska zupa krewetkowa to niezwykle smaczna, a jednocześnie łatwa i szybka w przygotowaniu zupa w orientalnym, azjatyckim stylu. Dzięki charakterystycznym …
45 min łatwy 4 400 kcal -
Kaczka podwędzana w liściach herbacianych
Kaczka podwędzana w liściach herbacianych to bardzo znane w Chinach danie. Przygotowuje się je na bazie mięsa kaczki. Można przygotować …
10 + 30 min łatwy 2 -
Zupa tajska z krewetkami
Zupa tajska z krewetkami to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko. Dzisiaj …
20 + 40 min łatwy 4 189 kcal -
Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku jest wyśmienitym daniem kuchni azjatyckiej. Tradycyjne danie przygotowywane jest na wiele różnych sposobów jednak najpopularniejszym jest ten …
20 + 15 min łatwy 6 229 kcal -
Kurczak hoisin
Kurczak hoisin to danie idealne dla wszystkich miłośników orientalnych smaków. Jest pyszny, a także bardzo chrupiący. Na pewno przypadnie do …
20 + 25 min łatwy 4 549 kcal
-
Łosoś teriyaki
Łosoś teriyaki to idealny pomysł na danie w azjatyckim stylu. Ryba w takiej marynacie wychodzi niezwykle aromatyczna, a do tego …
10 + 15 min łatwy 2 427 kcal -
Kurczak teriyaki
Filet z kurczaka w sosie teriyaki to bardzo dobry pomysł na mięsny dodatek obiadowy dla całej rodziny. Kurczak teriyaki jest …
10 + 20 min łatwy 4 180 kcal -
Kurczak z orzechami nerkowca
Kurczak z orzechami nerkowca jest daniem prostym, choć niezwykle ciekawym. W tej potrawie łączy się wiele różnych smaków, dlatego całość …
20 + 25 min łatwy 4 373 kcal -
Kurczak orientalny
Kurczak to chyba najpopularniejszy rodzaj mięsa, które jedzą Polacy. Niestety zwykle używają do niego bardzo mało przyprawa, które, bardzo często, …
15 + 10 min łatwy 4 118 kcal -
Warzywa w tempurze
Warzywa w tempurze to świetny pomysł na szybki posiłek, który przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom azjatyckiej kuchni. Choć wydają się …
15 + 20 min łatwy 2 2832 kcal
-
Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala uznawany jest zarówno za danie brytyjskie, jak i indyjskie. Bardzo często spotkasz go w wielu indyjskich restauracjach. …
35 min średni 6 182 kcal -
Kurczak po wietnamsku
Kurczak po wietnamsku to danie idealne dla wszystkich miłośników kuchni orientalnej. Smakuje niezwykle wspaniale i pełne jest aromatycznych przypraw, które …
25 + 20 min łatwy 4 298 kcal -
Krewetki z mango
Słodko-pikantne krewetki z mango są przepyszne. W połączeniu z bagietką otrzymasz najlepszą potrawę w tajskim stylu. Zobacz, jak zrobić krewetki …
10 min łatwy 2 346 kcal -
Zupa tom yum
Tajska zupa tom yum to pyszna zupa, która jest kremowa, lekka i orzeźwiająca. Mimo tego, że jest pikantna sprawdzi się …
15 + 15 min łatwy 4 127 kcal -
Ramen
Ramen to pyszna zupa, bogata w różne dodatki, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Jest to potrawa japońska, która pojawiła się …
20 + 25 min średni 2 461 kcal -
Makaron siliang
Makaron siliang to doskonałe danie świetnie pasujące na obiad dla całej rodziny. Danie pochodzi z kuchni syczuańskiej, która charakteryzuje się …
10 + 15 min łatwy 5 588 kcal
-
Makaron dandan
Makaron Dandan to tradycyjna potrawa kuchni typu street food. Wywodzi się z Chin a dokładniej z regionu Syczuańskiego. Nazwa makaronu …
10 + 20 min łatwy 2 1156 kcal -
Kurczak słodko kwaśny
Kurczak słodko kwaśny to idealny pomysł na obiad w stylu orientalnym dla całej rodziny. Smakuje wybornie, jest bardzo aromatyczny i …
20 + 25 min łatwy 4 484 kcal -
Sajgonki
Sajgonki, inaczej spring rolls, to roladki z papieru ryżowego lub cienkich i małych naleśników z farszem z warzywami i mięsem. …
40 + 30 min łatwy 4 505 kcal -
Makaron z woka
Pyszny makaron z woka po chińsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
45 + 30 min łatwy 4 377 kcal -
Indyk po wietnamsku
Indyk po wietnamsku to pomysł na pyszny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. …
20 + 20 min łatwy 2 244 kcal
-
Biryani
Biryani to przepyszne danie o indyjskich korzeniach, które oferuje wszystko co najlepsze dla tej orientalnej kuchni. Potrawa jest niezwykle aromatyczna, …
15 + 20 min łatwy 3 524 kcal -
Żabie udka w pysznej panierce po francusku
Przepisy kulinarne na żabie udka są przeróżne. To jest przepis na żabie udka po francusku. Należy do najbardziej znanych przepisów …
25 min łatwy 6 928 kcal -
Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa pomidorowa z papryką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z dodatkiem mini pulpecików wołowych jest czymś …
15 + 30 min łatwy 6 567 kcal -
Rosół chiński
Tradycyjny rosół chiński to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. W porównaniu do naszego polskiego rosołu ten bulion powstaje …
20 + 30 min łatwy 4 62 kcal -
Zupa kimchi z kurczakiem
Koreańska zupa kimchi z kurczakiem to pyszny pomysł na obiad. Ta dobra, pikantna zupa cudownie rozgrzewa i zapełnia brzuszek. Ten …
10 + 30 min łatwy 5 287 kcal -
Placki z kimchi
Placki z kimchi to idealny pomysł na obiad lub na kolację. To naprawdę prosty przepis, który na długo zapadanie w …
10 + 10 min łatwy 1 420 kcal
-
Pierogi z kimchi
Ten sprawdzony przepis na pierogi z kimchi to świetny pomysł, gdy potrzebne Ci smaczne, pikantne, domowe danie na obiad. Najlepsze …
60 + 10 min łatwy 3 970 kcal -
Zupa z kimchi
Ta domowa, koreańska, pyszna zupa z kimchi z dodatkiem tofu to świetne rozwiązanie na obiad. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić …
10 + 20 min łatwy 4 183 kcal -
Shoarma wieprzowa
Nie ma nic lepszego niż pyszna shoarma wieprzowa przygotowana w całości samodzielnie w domu. Od ucierania przypraw w moździerzu, po …
60 + 10 min łatwy 4 352 kcal -
Tajskie lody
Tajskie lody przygotowywane są na bazie mleka kokosowego oraz dodatków (warto wykorzystać owoce, czekoladę oraz mięte). Tradycyjne tajskie przygotowuje się …
30 + 360 min łatwy 4 93 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal -
Curry wegetariańskie
Curry wegetariańskie to świetny pomysł na obiad bez mięsa. To pyszne, aromatyczne danie z warzywami podane np. z ryżem będzie …
20 + 40 min łatwy 4 209 kcal -
Lawasz
Lawasz to tradycyjne pieczywo wywodzące się z kuchni ormiańskiej. Od 2014 roku wpisany jest na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jest …
30 + 10 min łatwy 16 -
Pierogi Ha Cao
Pierogi Ha Cao to smaczne orientalne danie. Można podawać je jako dodatek do tradycyjnego obiadu lub w formie przekąski. Farsz …
60 + 10 min średni 5 623 kcal -
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym to świetny pomysł na obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Przygotujesz ją w 40 …
20 + 45 min łatwy 6 233 kcal -
Curry z batatami
Curry z batatami to dobry pomysł na obiad bez mięsa dla całej Twojej rodziny. To wegetariańskie danie jest szybkie i …
20 + 40 min łatwy 4 384 kcal -
Zupa tajska tom yum
Zupa tajska tom yum to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko. Dzisiaj …
20 + 40 min łatwy 4 209 kcal -
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie …
20 + 40 min łatwy 4 210 kcal -
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie …
20 + 40 min łatwy 4 217 kcal -
Pierogi na parze
Prezentujemy przepis na pierogi na parze. To pyszne azjatyckie danie będzie wspaniałym pomysłem na obiad. Pierogi to danie, które zna …
60 + 10 min średni 40 82 kcal -
Zupa tajska Thermomix
Kuchnia tajska ukształtowana jest głównie przez wpływy chińskie i indyjskie. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników jest mleczko kokosowe czy pasta …
10 + 35 min łatwy 5 301 kcal -
Wieprzowina z mango
Jeżeli potrzebujesz pomysłów na dobrą potrawę z kuchni chińskiej, wypróbuj wieprzowinę z mango. Jest smaczna, łatwa i idealnie nadaje się …
25 + 30 min łatwy 4 215 kcal -
Kurczak z makaronem ryżowym
Pyszny kurczak z makaronem ryżowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
60 + 45 min łatwy 2 658 kcal -
Kurczak gongbao
Kurczak gangbao to tradycyjne danie kuchni chińskiej. Pochodzi z regionu Syczuańskiego, który słynie z bardzo aromatycznych, a zarazem ostrych potraw. …
10 + 20 min łatwy 4 870 kcal -
Manapua
Manapua to pyszna drożdżowa przekąska, wypełniona pysznym nadzieniem. Bułeczki przygotować można z nadzieniem mięsnym, warzywnym a także na słodko. Danie …
120 + 30 min łatwy 6 506 kcal -
Ryż z jajkiem
Kuchnia orientalna w naszym kraju już od dłuższego czasu cieszy się nie małym powodzeniem. Pojawia się coraz więcej miejsc, w …
15 + 20 min łatwy 1 433 kcal -
Tofu tikka masala
Tofu tikka masala to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Użyte przyprawy takie jak garam masala, kumin czy cynamon nadają …
20 + 30 min łatwy 2 275 kcal -
Kurczak curry z warzywami
Curry to tak naprawdę nazwa sposobu przyrządzania potraw w Indiach. Oznacza to po prostu składniki (warzywa, ryby, mięso) w sosie. …
20 + 40 min średni 2 415 kcal -
Makaron ryżowy z warzywami
Makaron ryżowy z warzywami to świetny pomysł na pyszny posiłek, pełen witamin. Całość jest bardzo kolorowa i niezwykle apetyczna, przez …
15 + 20 min łatwy 4 317 kcal -
Tapioka z mango
Tapioka z mango to przepis idealny na pyszny i naprawdę zdrowy deser. W tym daniu łączy się pyszny pudding ze …
15 + 15 min łatwy 2 275 kcal -
Makaron z wołowiną
Makaron z wołowiną to danie, które zaskakuje wszystkich wspaniałym smakiem i ciekawą fakturą. Jest pełne aromatycznych przypraw, które wspaniale współgrają …
20 + 40 min łatwy 2 762 kcal -
Ryż z kurkumą
Ryż z kurkumą to świetny dodatek do obiadu. Dzięki kurkumie ryż stanie się intensywnie żółty i urozmaici obiad. Często taki …
5 + 15 min łatwy 2 448 kcal -
Sałatka z kurczakiem i mango
Szybka sałatka z kurczakiem i mango to przepis na pyszną sałatkę, o zaskakującym aromacie. Słodkie mango, wytrawny kurczak i pikantne …
30 min łatwy 2 455 kcal -
Gulab jamun
Gulab jamun pączki indyjskie, które są w postaci małych kulek. Tradycyjnie przygotowywane są z odparowanego mleka, ale to zajęłoby bardzo …
35 min łatwy 5 693 kcal -
Zupa tajska z kurczakiem
Zupa tajska z kurczakiem to klasyczne danie kuchni azjatyckiej i orientalnej. Cechą charakterystyczną dań kuchni tajskiej jest wykorzystywanie świeżych, jak …
45 + 30 min średni 6 236 kcal
Kuchnia orientalna – charakterystyka, typowe dania, przepisy, ciekawostki
Kuchnia orientalna to przepisy i jedzenie pochodzące głównie z Azji. Najbardziej charakterystyczne smaki orientalne wywodzą się z Tajlandii, Japonii, Indonezji, Tajwanu, Chin oraz Wietnamu. W tej specyficznej kuchni wykorzystywane są egzotyczne składniki, które coraz częściej kupić można w naszych polskich marketach spożywczych. Jakie są najpyszniejsze dania orientalne? Które potrawy azjatyckie są popularne w naszym kraju? Dowiedz się więcej na temat charakterystyki kuchni orientalnej oraz sprawdź ciekawostki dotyczące azjatyckich potraw i zwyczajów kulinarnych.
Kuchnia orientalna – przepisy na pyszne i popularne jedzenie azjatyckie
Czym tak właściwie jest kuchnia orientalna?
Orientalna kuchnia to termin kulinarny, który dotyczy dań azjatyckich, należących do większej części kontynentu. Ze względu na to zaliczamy do tej kuchni potrawy m.in. z Tajlandii, Chin czy Korei Południowej. Każdy azjatycki kraj ma swoje własne, lokalne dania, które znacznie różnią się od pozostałych państw Azji. Często jest jednak tak, że w kraju znajduje się mnóstwo różnych przepisów na jedno danie, co zresztą zaobserwować można również w europejskich czy amerykańskich państwach. Wystarczy przyjrzeć się np. Chinom, które słyną z pikantnych dań z grzybkami, warzywami, ryżem oraz różnymi sosami. Dania na południu Chin, mimo podobnych składników, mogą już znacznie różnić się od tych na północy.
Z czego jeszcze słynie kuchnia orientalna? Przede wszystkim z pysznych ryb i owoców morza, którymi zajadają się np. Japończycy. W Japonii przyrządza się aromatyczne potrawy, które spożywa się na surowo albo ugotowane na parze. Kto z nas nie zna słynnego sushi, prawda? Potrawa wywodzi się przecież właśnie z Japonii! Mieszkańcy Azji uwielbiają jeść na obiad różnego rodzaju zupy, zwłaszcza z warzywami i makaronem. Bardziej pikantne potrawy skosztować można z kolei w Wietnamie albo na tajskich wyspach. W Tajlandii wiele potraw doprawianych jest limonką, miętą oraz mleczkiem kokosowym. Co jeszcze popularnego kryje z kolei wietnamska kuchnia? Otóż słynne sajgonki, a więc zawinięte w papier ryżowy mięso z warzywami.
Kuchnia azjatycka – co łączy ze sobą większość krajów w Azji?
Kuchnia orientalna, mimo że jest bardzo różnorodna, posiada wiele wspólnych cech. Bardzo dużo dań przyrządzanych jest bowiem z ryżem oraz kilkoma rodzajami smacznych mięs. Sporo potraw azjatyckich podaje się również z charakterystycznymi, słodko-kwaśnymi sosami. Dlaczego akurat takie sosy? Otóż w Azji wiele ludzi wierzy, iż kwaśne dania mogą dać człowiekowi szczęście, z kolei słodkie potrawy przywracają ludziom energię do życia. Co w kuchni łączy ze sobą większość azjatyckich krajów?
- W większości np. chińskich regionów popularne są potrawy smażone w wokach, tj. stir-fries.
- Prowincja syczuańska w południowo-zachodnich Chinach słynie z bardzo ostrych dań jednogarnkowych, nazywanych hot-pot.
- Gotowane pierożki z Pekinu popularne są nie tylko w tym kraju, ale również w innych krajach azjatyckich. Mówi się na nie dim-sumi. Czasami dostać tę potrawę można również w orientalnych restauracjach w Polsce.
- Na całym kontynencie azjatyckim ogromną popularnością cieszą się owoce morza, a więc kalmary, krewetki czy też ryby. W przeciwieństwie do grillowanych potraw śródziemnomorskich, w Azji często smaży się owoce morza na głębokim oleju. Metoda przyrządzania zależy jednak od danego państwa.
- W kuchni orientalnej wiele dań przyrządza się na bazie sosu ostrygowego albo sojowego. Dodatkowo przyprawia się je imbirem, octem ryżowym, trawą cytrynową oraz chili.
Czym jest kuchnia orientalna? Szybkie potrawy i największe ciekawostki
Co jada się na obiad w Azji? Azjatyckie smaki na talerzu!
Jeśli poznawać smaki w Azji, to najlepiej poprzez podróże. Tylko w ten sposób przekonać się można, jak naprawdę smakują, pachną i wyglądają orientalne potrawy. Oto kilka charakterystycznych cech kuchni poszczególnych państw azjatyckich.
- Japonia – mieszkańcy tego kraju
bardzo starają się, aby ich dania były zawsze estetycznie podane. Często jest
tak, że Japończycy serwują jedno danie w przeznaczonym dla niego specjalnym
naczyniu. Dla mieszkańców Japonii bardzo ważny jest również savoir-vivre, np.
jedzenie przy niskim stole, brak metalowych sztućców i używanie pałeczek.
-
Tajwan – mieszkańcy Tajwanu nie
przykładają wagi do estetycznego podawania jedzenia, gdyż dla nich liczy się
komfort spożywania posiłków. Wypluwanie resztek na talerz? To dla Tajwańczyków zupełnie
normalne!
-
Wietnam – w tej kuchni często
spotkać się można z jedzeniem bardzo nietypowych potraw, np. bazujących na
mięsie węża. Wietnamczycy zwracają również ogromną uwagę na świeżość produktów.
Czasami aż za bardzo, gdyż w wielu restauracjach przed podaniem dania można
wybrać sobie składniki, które są jeszcze… żywe.
-
Chiny – większość chińskich dań
nie zawiera nabiału, ponieważ ponad 90% Chińczyków nie toleruje laktozy.
- Indie – jedzenie w Indiach związane jest bezpośrednio z religią, jaką jest hinduizm. Właśnie dlatego w Indiach ciężko spotkać wołowinę. Hindusi największą wagę przykładają do spożywania kolacji, natomiast jedzenie śniadań nie jest już takie ważne. W Indiach posiłki je się rękoma, a pożywienie nabiera się pieczywem (obowiązkowo prawą ręką).
Ciekawostki na temat kuchni orientalnej – to warto wiedzieć!
Dania orientalne, a w szczególności kuchnia azjatycka, to nie tylko ciekawe i popularne potrawy. Wokół orientalnej kuchni krąży mnóstwo ciekawostek, o których miłośnicy kulinarnych eksperymentów powinni wiedzieć.
- Chińczycy wymyślili szybkie danie, znane jako wok. Właśnie z języka chińskiego wywodzi się zresztą nazwa potrawy, która w tłumaczeniu na polski oznacza „garnek”. Razem z chińskimi emigrantami, którzy na przestrzeni lat rozjechali się po kontynencie, wok stał się popularny w całej Azji.
- Mieszkańcy Tajlandii nigdy nie jedzą samotnie, a zawsze w gronie rodzinnym lub ze znajomymi. W Tajlandii uważa się bowiem, że jedzenie posiłków samemu może przynieść pecha.
- Panuje powszechne przekonanie, że Azjaci stawiają w kuchni przede wszystkim na ryż. Nie jest to jednak prawda, gdyż mieszkańcy Azji jako podstawowe zboże i produkt węglowodanowy traktują… pszenicę. W Chinach oraz Indiach produkuje się najwięcej pszenicy na całym świecie.
- Ryż jaśminowy wcale nie pachnie i nie smakuje dobrze znanym nam jaśminem. Skąd więc wzięła się jego nazwa? Otóż od ziarenek ryżu, które swoim wyglądem do złudzenia przypominają płatki jaśminu. Ryż jaśminowy gotuje się z wodą, o czym również warto pamiętać.
- Tajowie przy użyciu pałeczek jedzą wyłącznie makaron.
- Największym producentem pieprzu na świecie jest Wietnam. Państwo to przoduje również, jeśli chodzi o wytwarzanie kawy (drugie miejsce), ryżu (trzecie miejsce) oraz herbaty (czwarte miejsce).
- Tajowie nazwy „papryczka chili” używają, aby określić osobę małą, lecz silną. Najbardziej ostre papryczki w Tajlandii są niewielkie – mierzą maksymalnie do 3 centymetrów.
- Bardzo ciekawym faktem jest, że psy uwielbiają… jeść orientalne kokosy!
- Aby zagęścić w Azji ciasto na naleśniki, makaron albo pierogi, używa się do tego różnego rodzaju skrobi.
- Tajowie wierzą w… boga ryżu. Według nich bóg ten pilnuje, aby ludzie nie marnowali pożywienia. Jeśli ktoś takiego boga rozgniewa, może sprowadzić na rodzinę ogromne nieszczęście i głód.