-
Galushki
Galushki to danie wywodzące się z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się na bazie lanych klusek z dodatkiem cebuli smażonej na maśle. …
10 + 20 min łatwy 6 604 kcal -
Tukmachi
Tukmachi to danie wywodzące się z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się je na bazie gotowanych ziemniaków zapiekanych z dodatkiem cebuli. Kuchnia …
20 + 60 min łatwy 8 424 kcal -
Tsibriki
Tsibriki (cybriki białoruskie) to pyszne, malutkie, smażone kuleczki ziemniaczane. Przepis jest bardzo prosty, szybki i złożony z trzech składników. Tsibriki …
30 min łatwy 4 401 kcal
Pozostałe przepisy kuchni białoruskiej
-
Bużenina
Bużenina to danie pochodzące z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego nadziewanego słoniną, które piecze się w …
20 + 90 min łatwy 10 515 kcal -
Pierażki
Pierażki to potrawa wywodząca się z kuchni białoruskiej. Istnieje wiele odmian pierogów, w zależności od kraju podaje się je z …
30 + 20 min łatwy 10 740 kcal -
Draniki
Draniki to placki przygotowywane z ziemniaków. Danie pochodzi z kuchni białoruskiej. Przepis na draniki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz …
15 + 20 min łatwy 5 666 kcal -
Maczanka z blinami
Maczanka z blinami to świetna propozycja na tradycyjne danie kuchni białoruskiej. Potrawa świetnie sprawdzi się jako przekąska na wieczór lub …
15 + 30 min łatwy 10 629 kcal -
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to potrawa wywodząca się z kuchni białoruskiej i polskiej. Przepis na babkę ziemniaczaną jest bardzo prosty, dlatego nie …
25 + 60 min łatwy 10 684 kcal -
Kiszka ziemniaczana na grilla
Wiesz jak zrobić grilla dla przyjaciół, znajomych lub rodziny, by zachwycić ich tradycyjnymi, polskimi smakami, a przy tym zaskoczyć ich …
30 min średni 1 383 kcal
-
Rosół z kołdunami
Rosołu chyba nikomu przedstawiać nie trzeba, mimo swej prostoty jest często widywany na odświętnym czy niedzielnym stole. Jest niezastąpiony podczas …
60 + 150 min trudny 8 942 kcal -
Pielmieni
Pielmieni to wspaniały pomysł na tradycyjne rosyjskie pierożki. Sprawdzony przepis na pierogi z mięsem mielonym można wykorzystać jako danie obiadowe …
20 + 20 min łatwy 10 618 kcal -
Syrniki
Syrniki to tradycyjne rosyjskie placki twarogowe. Jest to doskonała propozycja na smaczny deser lub szybką przekąskę. Dzieci je uwielbiają. Rosyjskie …
30 min łatwy 2 503 kcal -
Kartacze
Komu nigdy nie zostały ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia? Ja do takich osób nie należę i często zdarza mi się …
45 + 35 min średni 8 361 kcal -
Kaszanka z cebulą
Kaszanka z cebulą to świetna opcja dla wszystkich miłośników tego polskiego dania. Kaszanka podana z cebulą jest smaczna i niezwykle …
25 + 15 min łatwy 2 731 kcal
-
Zefiry
Zefiry to tradycyjny wyrób cukierniczy pochodzący z Rosji. Pianki owocowe nieco przypominają znane nam marshmallow, mają jednak bardziej owocowy smak. …
30 + 10 min łatwy 10 90 kcal -
Kaszanka z patelni
Kaszanka z patelni będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Jest smaczna, prosta i bardzo aromatyczna. Można ją przygotować …
25 + 15 min łatwy 2 792 kcal -
Kartacze z mięsem z rosołu
Kartacze z mięsem z rosołu to tradycyjne danie kuchni polskiej przygotowywane poprzez połączenie gotowanych i surowych tartych ziemniaków. Najczęściej przygotowywane …
40 + 20 min średni 10 324 kcal -
Kaszanka smażona
Kaszanka smażona to danie, które się lubi albo nienawidzi. Mimo wszystko ma ona wielu swoich zwolenników, połączenie mięsa z kaszą …
10 + 20 min łatwy 4 323 kcal -
Kartacze z serem
Kartacze z serem to potrawa, która niezwykle popularna jest na Mazurach czy Suwalszczyźnie, a także Litwie. Inaczej bywają nazywane cepelinami. …
40 + 20 min łatwy 6 345 kcal -
Kaszanka z piekarnika
Kaszanka z piekarnika to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki …
15 + 25 min łatwy 6 313 kcal
-
Kartacze z gotowanych ziemniaków
Kartacze z gotowanych ziemniaków to doskonały pomysł na tradycyjne polskie danie, które wywodzi się z Podlasia. Możemy się również spotkać …
60 + 10 min średni 4 732 kcal -
Chłodnik z buraka
Chłodnik z buraka to świetna opcja dla każdego, kto kocha naprawdę ciekawe i proste przepisy. Chłodnik z dodatkiem buraków sprawdzi …
60 + 10 min łatwy 2 577 kcal -
Kartacze z mięsem
Tradycyjne kartacze z mięsem to propozycja obiadowa, która na pewno Cię nasyci i doda energii na długie godziny. Wbrew pozorom …
40 + 7 min łatwy 15 107 kcal -
Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną
Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek dla Twojej rodziny. Kaszanka pieczona w folii …
10 + 25 min łatwy 4 544 kcal -
Chłodnik z buraczków
Chłodnik z buraczków to doskonała propozycja na smaczną zupę w okresie ciepłych letnich dni. Jest to doskonała propozycja na obiad …
30 + 15 min łatwy 4 126 kcal
-
Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki to jednej z najbardziej popularnych dań obiadowych w polskiej kuchni. Zapewne większości z nas kojarzą się z …
20 + 30 min łatwy 3 379 kcal -
Chrupiące placki ziemniaczane
Najprostszy i najszybszy przepis na tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane. Są to idealne placki kartoflane dla dzieci i dorosłych na zwykły, …
20 min łatwy 3 295 kcal -
Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
Jeśli nie wyobrażasz sobie wakacji bez grilla, a grilla bez kaszanki to znaczy, że jesteś w dobrym miejscu! Znasz już …
30 min średni 1 1215 kcal -
Hreczki
Szukasz dania wegetariańskiego? Hreczki to pyszne kotlety panierowane z kaszy gryczanej oraz twarogu w kremowym sosie pieczarkowym. Zobacz, jak zrobić …
30 + 20 min łatwy 6 519 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal -
Karwaj
Karwaj to ciasto drożdżowe przypominające chleb weselny. W Polsce znane pod nazwą korowaj. Jest to słodki, drożdżowy wypiek z pięknymi …
60 + 50 min średni 16 342 kcal
-
Sashni
Sashni, znane także jako sasznie, są to placki z ugotowanych ziemniaków nadziewane twarogiem z ziołami. Bardzo prosta, smaczna i wytrawna, …
30 + 45 min łatwy 3 352 kcal -
Studzienina
Studzienina to tradycyjny wyrób wywodzący się z kuchni polskiej. Galareta jest bardzo popularnym daniem podawanym często na wielu imprezach. Jest …
20 + 240 min łatwy 8 216 kcal -
Kumpiak
Kumpiak to tradycyjna wędlina pochodząca z Podlasia. Jest rodzajem surowej wędliny pasteryzowanej za pomocą soli i dojrzewającej przez okres minimum …
10 min łatwy 20 60 kcal -
Kisiel gryczany
Kisiel gryczany jest tradycyjnym daniem bożonarodzeniowym przygotowywanym w regionach Polesia. W obecnych czasach przygotowanie kisielu jest mniej czasochłonne, ponieważ do …
30 + 15 min łatwy 10 241 kcal -
Zrazy z mięsa mielonego
Zrazy z mięsa mielonego to niezwykle pyszna opcja na obiad dla całej rodziny. Przygotowuje się je bardzo prosto, dzięki czemu …
25 + 40 min łatwy 4 458 kcal -
Pieczone placki ziemniaczane
Odchudzone pieczone placki ziemniaczane z piekarnika możesz zrobić nawet będąc na diecie. Takie placki ziemniaczane zapiekane mają mniej kilokalorii i …
40 min łatwy 2 422 kcal -
Chłodnik koperkowy
Chłodnik koperkowy świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Przepis na chłodnik koperkowy jest niezwykle prosty. Jego przygotowanie …
10 min łatwy 2 176 kcal -
Zrazy ze schabu
Zrazy ze schabu to wspaniały pomysł na przepyszny posiłek. Świetnie sprawdzą się na sycący i smaczny obiad dla całej rodziny. …
25 + 50 min łatwy 5 277 kcal -
Bigos wegetariański
Bigos wegetariański z białej kapusty to doskonała propozycja na bez mięsny bigos ze śliwkami suszonymi. Bigos to tradycyjne danie kuchni …
30 + 70 min łatwy 6 135 kcal -
Zrazy z szynki
Zrazy z szynki to jednej z najbardziej popularnych w polskiej kuchni obiadów, które zapewne większości nam kojarzą się z domem …
20 + 35 min średni 1 1282 kcal -
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe kojarzą mi się z domem rodzinnym i szkolną stołówką. Wywodzą się z kuchni śląskiej i składają się z …
30 + 90 min średni 6 352 kcal -
Chłodnik z botwiny
Chłodnik z botwiny świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Dodatkowo przygotowywany jest bez gotowania, dzięki czemu nie …
15 min łatwy 3 227 kcal -
Bigos
Bigos to świetny posiłek dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest niezwykle aromatyczny i pełen pysznych produktów. Idealnie łączą się …
25 + 45 min łatwy 8 274 kcal -
Barszcz czerwony
Domowy barszcz czerwony z buraków to tradycyjny przepis kuchni polskiej na pyszne danie wigilijne. Dodatkowo świetnie sprawdzi się jako smaczny …
10 + 30 min łatwy 5 131 kcal -
Barszcz kiszony
Barszcz kiszony to jeden z wielu przepisów na barszcz wigilijny. Świetnie smakuje z dodatkiem uszek oraz jako zupa do picia …
15 + 60 min łatwy 5 70 kcal -
Krupnik
Krupnik jest pyszną i pożywną zupą, która ze względu na duży udział błonnika świetnie nadaje się również dla diabetyków. Jej …
25 + 65 min łatwy 6 513 kcal -
Bigos na żeberkach
Bigos na żeberkach z grzybami i śliwkami to dobry pomysł na smaczny obiad. Przepis na bigos z żeberkami wywodzi się …
20 + 90 min łatwy 10 309 kcal -
Kaszanka z grilla
Kaszanka z grilla jest jednym z najpopularniejszych dań przygotowywanych na ruszcie. Ze względu na wyjątkowy smak ma wielu zwolenników, którzy …
20 + 15 min łatwy 5 399 kcal -
Chłodnik
Chłodnik z botwiny świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Przepis na chłodnik jest niezwykle prosty. Jego przygotowanie …
10 + 10 min średni 2 176 kcal
Kuchnia białoruska - opis, tradycyjne dania, przepisy, ciekawostki
Kuchnia turecka, czy też kuchnia brazylijska wydaje się bardzo ciekawa i egzotyczna, zaś kuchnia białoruska, mimo że blisko, jest dość mało znana. Warto jednak poznać ciekawe i bardzo zdrowe przepisy i tradycyjne dania kuchni białoruskiej, szczególnie że przypominają one tradycje kulinarne w Polsce. Dowiedz się co warto zjeść na Białorusi. Poznaj pyszne dania z jakich słynie Białoruś, jak maczanka, babka kartoflana, syrniki, czy też draniki.
Jak kształtowała się narodowa kuchnia białoruska
Jak powstały tradycyjne dania kuchni białoruskiej
Narodowa kuchnia białoruska, podobnie jak inne tradycje kulinarne, kuchnia turecka, kuchnia brazylijska czy inne, kształtowała się pod wpływem klimatu, który decyduje o potrzebach kalorycznych człowieka. Długie i mroźne zimy oraz krótki okres wegetacji roślin sprawił, że potrawy musiały być pożywne i kaloryczne, aby dawały energię. Dlatego też ukształtowała się kuchnia oparta o potrawy mączne, kartoflane, żytni chleb, strączkowe oraz kapusta i wieprzowina.
Kuchnia narodowa zazwyczaj ma swoje źródło w kuchni ludowej. Podobnie na Białorusi ukształtowały się obyczaje kulinarne na podstawie diety ludzi ciężko pracujących, którzy musieli dobrze zjeść. Dlatego też na Białorusi, podobnie jak w Polsce, jada się pożywne i obfite śniadania i obiady oraz lekkie kolacje. Lata stalinizmu i wynaradawiania przyczyniły się do upadku wielu starych obyczajów, w tym także tradycyjnych zwyczajów kulinarnych, które zaczęto odtwarzać dopiero pod koniec XX wieku. W Polsce tradycyjne dania kuchni białoruskiej występują w kuchni podlaskiej.
W XX wieku kuchnia białoruska przeszła liczne przeobrażenia w skutek wpływów ze świata. Tradycyjna mąka żytnia została zastąpiona pszenną. Pojawiły się liczne nowe dania, gdy modna stała się kuchnia europejska, kuchnia turecka czy też kuchnia brazylijska i inne. Jednak tradycyjna, narodowa kuchnia białoruska przeżywa renesans. Pojawiają się książki kucharskie i powstają kluby entuzjastów tradycyjnych przepisów.
Charakterystyka kuchni białoruskiej i tradycyjne potrawy
Białoruś słynie przede wszystkim z dań ziemniaczanych, przygotowywanych w różny sposób, oraz z różnorodnych dań mącznych. Występują też oszczędne i łatwe do zrobienia dania jednogarnkowe. Charakterystyczną cechą kuchni białoruskiej jest mała ilość przypraw, za to stosuje się dodatek grzybów i wyrobów mlecznych, jak kwaśna śmietana.
Zupy gotuje się na wywarze mięsnym i podaje na ciepło lub na zimno z dodatkiem kwaśnej śmietany. Kwaśna śmietana stanowi popularny dodatek do wielu dań. Desery robi się z miejscowych owoców. W tradycyjnej kuchni białoruskiej najbardziej popularne były takie zupy jak: kapuśniak, krupnik grzybowy z kaszą gryczaną, zupa grzybowa na bazie kwasu chlebowego, barszcz czy też chłodnik z botwinką. Ze staro białoruskiej tradycji wywodzi się żur, podawany z ziemniakami polanymi roztopionym masłem lub smalcem. Na Białorusi robi się żur mleczny lub mięsny.
Szczególną rolę w kuchni białoruskiej pełni ziemniak. Ziemniaki upowszechniły się w XVIII wieku i znalazły tu szczególnie dobre warunki uprawy. Wielokrotnie ziemniak uchronił ludność białoruską od głodu. Główne potrawy z ziemniaków to: babka ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, kopytka, draniki, czyli placki kartoflane. Jako dania mączne popularne są naleśniki, kluski i kołduny.
Co warto zjeść na Białorusi
Tradycyjne potrawy z kartofli i mąki
Białoruś słynie ze szczególnego wykorzystania ziemniaków w swojej kuchni. Najciekawsze potrawy z ziemniaków to:
- draniki, czyli placki kartoflane bez dodatku mąki,
- babka kartoflana, czyli pieczone danie z kartofli i mięsa,
- kartoflaniki, czyli kulki ziemniaczane pieczone w piekarniku,
- kiszka ziemniaczana,
- bliny, czyli placki z masy ziemniaczanej z dodatkiem mąki, czasem z farszem mięsnym, który wkłada się między 2 placki.
Tradycyjne potrawy mączne to:
- kołduny, czyli małe pierożki z farszem mięsnym, które gotuje się w rosole,
- pielmieni, małe pierogi z nadzieniem mięsnym, ziemniaczanym lub serowym,
- syrniki, placuszki z sera i mąki podawane na słodko jako deser.
Przepisy na potrawy mięsne
W tradycyjnej kuchni białoruskiej, ludowej mięsa jadało się mało. Przyrządzano przede wszystkim wieprzowinę, z której wyrabiane były wędliny i kiełbasy. Najlepsze kawałki mięsa przeznaczano na pieczyste, czyli pieczeń z dużego kawałka mięsa. W tradycyjnej kuchni białoruskiej występuje również bigos oraz duszonka, czyli danie jednogarnkowe z kawałków mięsa duszonego z warzywami.
Tradycyjnym daniem białoruskim jest maczanka, czyli rodzaj sosu mięsnego, w którym maczano naleśniki. Maczanka gotowana była na wywarze mięsnym, z podsmażoną cebulą, kawałkami mięsa i kiełbasy, oraz zabielana zasmażką z mąki.
Tradycyjne białoruskie pieczywo, napoje i desery
Przed wiekami ludzie pili na co dzień sok brzozowy lub klonowy, kwas chlebowy, herbaty ziołowe lub piwo. Popularnym napojem alkoholowym był miód pitny.
Białoruś słynie z poszanowania dla chleba. Na tamtejszych glebach lepiej udaje się żyto, które stanowi podstawę wypieku chleba. Chleb jest zawsze na stole i podawany jest do wszystkich potraw. Chleb wypieka się na zakwasie z naturalnych surowców. Z czerstwego chleba robi się kwas chlebowy, zaś nawet okruchy wykorzystuje się do wielu potraw.
Klasyczne desery białoruskie składały się z miodu i lokalnych owoców. Osładzano sobie posiłki naleśnikami na słodko czy pieczonymi jabłkami. Tradycyjny deser białoruski stanowią syrniki, czyli placuszki z sera i mąki. Syrniki robi się mieszając mąkę, biały ser, jajka i cukier. W tradycyjnej kuchni białoruskiej nie używano drożdży. Do syrników dodawano też owoce.