-
Kanelbulle
Kanelbulle to bułeczki z cynamonem, które smakują wybornie, a przy okazji są łatwe w przygotowaniu. Do ich stworzenia potrzeba tylko …
45 + 25 min łatwy 12 379 kcal -
Raksallad
Raksallad to tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. Krewetkowa sałatka to wspaniały dodatek do wielu dań. Można ją także spożywać samodzielnie lub …
20 + 5 min łatwy 5 249 kcal -
Kanelbullar
Kanelbullar to szwedzkie bułeczki cynamonowe. Bułeczki mogą mieć kształt ślimaków lub pięknych warkoczy. Przepis na drożdżowe bułeczki jest bardzo prosty …
120 + 20 min łatwy 810 440 kcal
Pozostałe przepisy z kuchni szwedzkiej
-
Dillströmming
Dillströmming to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej. Szwedzi bardzo lubią połączenia słodko-słone, więc często podają mięso i ryby w słodkich sosach …
20 min łatwy 5 457 kcal -
Śledź wędzony
Śledź wędzony to tradycyjny wyrób kuchni skandynawskiej. Pyszne śledzie są doskonałą bazą do przygotowywania past rybnych na kanapki. Wędzony w …
10 + 10 min łatwy 5 850 kcal -
Pierogi szwedzkie
Pierogi szwedzkie, to przysmak, który niektórzy mogą kojarzyć ze szwedzką lektury dla dzieci, w której najmłodsi pałaszowali je na pikniku, …
20 + 30 min łatwy 6 528 kcal -
Kiszone śledzie
Kiszone śledzie to jeden z nielicznych przysmaków, który raczej ludzi odpycha niż przyciąga. Wszystko za sprawą specyficznego zapachu, który określany …
20 + 10 min łatwy 10 158 kcal -
Viili
Viili to tradycyjny jogurt produkowany w krajach skandynawskich. Konsystencją przypomina raczej kefir niż tradycyjny jogurt. Można go spożywać jako dodatek …
4 min łatwy 3 154 kcal -
Śledzie w śmietanie z cebulą
Śledzie z cebulką ze śmietaną to przepis, który króluje w święta. Bardzo łatwe do zrobienia i smaczne danie, jakim jest …
15 min łatwy 6 381 kcal
-
Poronkäristys
Poronkäristys to danie tradycyjne kuchni fińskiej. Smażony i gotowany z warzywami renifer przygotowywany jest także w Szwecji. Podaje się go …
15 + 60 min łatwy 7 210 kcal -
Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Szwedzkie bułeczki cynamonowe to jeden z tych przysmaków, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych domowych słodkości. Są …
20 + 25 min łatwy 10 431 kcal -
Klasyczny tatar ze śledzia
Najprostszy i najbardziej tradycyjny tatar ze śledzia to najlepszy sposób na przygotowanie wspaniałej przystawki na imprezę bądź na święta. Po …
20 min łatwy 2 338 kcal -
Cynamonki
Bułeczki cynamonki świetnie sprawdzą się kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przepis na cynamonki domowe jest bardzo prosty, dlatego …
30 + 25 min łatwy 10 384 kcal -
Ziemniaki hasselback
Ziemniaki to najpopularniejsze warzywo podawane w daniach głównych w Polsce. Znane są nie tylko w formie gotowanej w wodzie ale …
20 + 50 min łatwy 2 304 kcal
-
Krewetki z grilla
Krewetki z grilla to obowiązkowa przekąska dla miłośników owoców morza. Bardzo często sięgają po nie także te osoby, które nigdy …
35 min łatwy 3 291 kcal -
Ośmiornica z grilla
Ośmiornica z grilla to jedno z nieco trudniejszych dań do wykonania, ale wystarczy wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę podczas …
40 + 60 min trudny 5 371 kcal -
Krewetki na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem to doskonały pomysł na owoce morza, które świetnie sprawdzą się podane na imprezę ze znajomymi …
20 min łatwy 4 247 kcal -
Mule
Mule to przepyszne małże, które zyskują coraz większą popularność. Wszystko ze względu na ich wspaniały smak, a także łatwą obróbkę …
15 + 20 min łatwy 4 143 kcal -
Małże
Małże inaczej nazywane są mulami. Są niezbyt popularne w Polskich domach, ponieważ niewiele osób wie jak przyrządzić małże, a jest …
15 min łatwy 2 296 kcal -
Krewetki
Krewetki to jedne z owoców morza, które charakteryzują się delikatnym, morskim smakiem. Posiadają białe mięso i charakterystyczny różowy kolor po …
5 + 15 min łatwy 2 213 kcal
-
Ślimaki cynamonowe
Ślimaki cynamonowe to doskonały pomysł na pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom korzennych przypraw. To bułeczki kruche …
25 + 40 min łatwy 10 425 kcal -
Leipäjuusto
Leipäjuusto to w tłumaczeniu ser chlebowy, danie pochodzi z Finlandii i jest tam spożywane zazwyczaj na śniadanie. Pieczony w piekarniku …
10 + 5 min łatwy 8 77 kcal -
Raki gotowane
Raki gotowane to doskonała propozycja na pyszne danie wywodzące z kuchni fińskiej. Raki niegdyś były bardzo popularne w Polsce i …
10 + 30 min średni 4 468 kcal -
Hernekeitto
Hernekeitto to tradycyjna zupa kuchni skandynawskiej. Zupa z grochu jest syta i pożywana. Podać ją można na obiad dla całej …
15 + 60 min łatwy 8 1055 kcal -
Klopsy w sosie pomidorowym
Klopsy w sosie pomidorowym to doskonały wybór na mięsny dodatek do obiadu. Swietnie smakują jako dodatek do ziemniaków, makaronu, ryżu …
30 + 20 min łatwy 4 358 kcal
-
Sałatka szwedzka z papryką
Sałatka szwedzka z papryką to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Najlepsza sałatka z octem świetnie sprawdzi się …
60 + 15 min łatwy 8 252 kcal -
Drożdżówki z cynamonem
Drożdżówki z cynamonem to idealny wybór dla wszystkich osób, które kochają proste desery. Drożdżówki są bardzo aromatyczne, a przy okazji …
25 + 40 min łatwy 10 443 kcal -
Ciasto francuskie z cynamonem
Ciasto francuskie z cynamonem to świetny pomysł na ciekawą przekąskę, która nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda. To …
25 + 20 min łatwy 10 302 kcal -
Sałatka szwedzka z ogórków
Sałatka szwedzka z ogórków to pomysł na pyszne, warzywne, domowe przetwory na zimę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, …
30 min łatwy 10 -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal -
Bułki cynamonowe
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
100 + 20 min łatwy 12 314 kcal
-
Klops z jajkiem
Pod nazwą klops z jajkiem ukryte jest danie przygotowane na bazie mielonego mięsa z dodatkiem jajek surowych, bułki namoczonej w …
10 + 70 min łatwy 16 182 kcal -
Tarta wytrawna
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w …
45 + 30 min łatwy 12 194 kcal -
Śledzie w oleju i occie
Bardzo prosty i dobry przepis na śledzie w oleju i occie. Składa się tylko z kilku składników, a wykonanie jest …
20 min łatwy 6 747 kcal -
Śledzie w oleju z cebulką
Najprostszy z najprostszych przepisów na śledzie w oleju z cebulką, które rządzą na każdej imprezie. Są szybkie do zrobienia oraz …
15 min łatwy 6 699 kcal -
Zupa rybna
Zupa rybna to dobry pomył na obiad dla całej rodziny. To danie nie jest trudne do przygotowania, choć może zająć …
45 + 20 min łatwy 5 258 kcal -
Zupa z klopsikami
Zupa z klopsikami idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. W zależności od wybranych składników całe danie może wyjść …
35 + 50 min łatwy 4 577 kcal -
Zupa rybna z łososia
Zupa rybna z łososia to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gdy ma już gotowy warzywny bulion, ta zabielana …
30 + 35 min łatwy 3 444 kcal -
Klopsy gotowane w sosie pomidorowym
Przepis na klopsy gotowane w sosie pomidorowym sprawdzą się idealnie na obiad z rodziną i ze znajomymi. Klopsy z mięsa …
30 + 25 min łatwy 4 330 kcal
Kuchnia szwedzka – opis, typowe dania, przepisy, porady
Kuchnia szwedzka to przepyszna i zdrowa kuchnia, która jest mocno otwarta na światowe wpływy. Tradycyjne potrawy przyrządzane są w Szwecji z lokalnych i naturalnych produktów, będących bogatymi w wartościowe składniki odżywcze. Jakie są najsmaczniejsze szwedzkie przepisy kulinarne? Czym charakteryzuje się lokalne jedzenie? Co jedzą Szwedzi na śniadanie i jakie dania oraz specjały narodowe warto spróbować? Dowiedz się więcej o kuchni szwedzkiej!
Kuchnia szwedzka – ciekawostki, przysmaki i charakterystyka potraw
Historia kuchni szwedzkiej. Tak powstały narodowe specjały!
Niektórym może się wydawać, że Szwecja od zawsze była bogatym krajem. Nie jest to jednak prawda. Państwo zaczęło się rozwijać dopiero w okolicy XVIII wieku. Do tego czasu ludzie nie mieli jednak zupełnie nic – Szwedzi byli biedni i żyli naprawdę nędznie, a ich kraju wiecznie dotykały różne choroby. Tak, Szwecja była jednym z najbiedniejszych krajów w całej Europie! Mieszkańcy Szwecji byli już nawet tak zmęczeni biedą, że ok. XIX wieku zaczęli emigrować do Ameryki, aby tam osiedlić się i zacząć lepsze życie. Sytuacja w państwie zaczęła poprawiać się dopiero ok. 1935 roku. Wraz ze zmianami w kraju zaczęła wyodrębniać się również szwedzka kuchnia.
Kuchnia szwedzka z początku była bardzo prosta. Do dziś zresztą tak samo, jak sto lat temu, opiera się ona na prostych produktach regionalnych. W Szwecji spożywa się przede wszystkim ryby, ponieważ linia brzegowa rozciąga się na ok. 3000 kilometrów, a kraj bogaty jest w jeziora, rzeki i liczne zbiorniki wodne. Szwedzkie wody zamieszkują przeróżne ryby (np. łososie, szczupaki i dorsze), a także raki czy homary. Oprócz ryb w Szwecji znajdziemy też sezonowe owoce i warzywa, które rosną na lokalnych farmach (np. ziemniaki, pomidory czy buraki). Właśnie nimi Szwedzi urozmaicają swoje przepyszne dania obiadowe.
Charakterystyka kuchni szwedzkiej – z czego robi się lokalne przysmaki?
Oprócz ryb, warzyw i owoców, w Szwecji najeść do syta można się darami lasów. Nic dziwnego, skoro kraj porośnięty jest wielkimi obszarami leśnymi, rozciągającymi się na wiele hektarów. Szwedzkie skarby leśne to przede wszystkim malina moroszka, tzw. Złoto Północy. Dawniej była ona najbardziej istotnym źródłem witaminy C dla tubylców, choć Szwedzi używali moroszki również przeciw biegunce i gorączce. Oprócz maliny, w szwedzkich lasach pełno jest także borówek, porzeczek, truskawek i dzikiej róży – owoców, które często „przewijają się” przez lokalną kuchnię.
Co jeszcze znaleźć można na szwedzkich talerzach? Oczywiście mięso! Najwięcej najeść się tam można dziczyzny (głównie północ Szwecji), ale w restauracjach można też zjeść wieprzowinę, wołowinę, jagnięcinę i drób. Kuchnia szwedzka charakteryzuje się również serami – pod względem ilości zjadanego sera na rok Szwecja zajmuje na świecie aż… 10 miejsce! Szacuje się, że na jednego Szweda przypada aż 19 kilogramów zjadanego rocznie sera. Nic dziwnego, skoro Szwecja słynie z produkowania serów – zwłaszcza Grevé, Herrgård i Präst. Oprócz wszystkich wyżej już wymienionych produktów, mieszkańcy Szwecji uwielbiają jedzenie tajskie i meksykańskie, którym mocno się inspirują. Na ukształtowanie się szwedzkiej kuchni w dużej mierze wpłynęła również kuchnia polska, francuska czy nawet turecka.
Rybne przysmaki w Szwecji
Szwedzi uwielbiają ryby w każdej możliwej postaci. Chętnie jadają rybę zarówno wędzoną, jak i suszoną czy kiszoną. Najbardziej popularnymi rybami są śledzie, które można zajadać w formie łagodnej, ale też słonej, słodkiej, pikantnej i kwaśnej. Ogromnym powodzeniem na szwedzkich stołach cieszy się surströmming, czyli kiszony śledź spożywany najczęściej na powitanie lata (24 czerwca). Aby móc zjeść taką potrawę, śledzie kisi się przez… kilka miesięcy. Danie charakteryzuje się nie tylko smakiem, ale też dość specyficznym zapachem, który ciężko porównać do jakiegokolwiek innego. Jest bardzo intensywny, to na pewno.
Oprócz kiszonych śledzi zjeść można w Szwecji również śledzie w koperku (sillströmming) lub w śmietanie (skärgårdssill). Doskonale smakują również pasty rybne czy sałatki śledziowe. Ogromną popularnością w Szwecji cieszą się także zupy rybne, które potrafią zimową porą rozgrzać cały organizm. Poza śledziami jada się tam również łososie w wersji marynowanej albo wędzonej. Szwedzi najchętniej jadają je z warzywami.
Ciekawostki o szwedzkiej kuchni. Tradycyjne potrawy i przepisy kulinarne
Czy w Szwecji spożywa się mięso?
Oczywiście, że tak! Mięsożercy odnajdą na szwedzkich stołach mnóstwo mięsa, zwłaszcza köttbullar – mięsne klopsiki wieprzowe, które wielkością podobne są do włoskiego orzecha. To bardzo delikatna potrawa, która na pewno zachwyci najbardziej wybrednego smakosza kulinarnego. Kolejnym mięsnym specjałem Szwedów jest renskav – potrawa z mięsa reniferów, którą jada się na północy kraju. Renskav tworzą podłużne mięsne kawałki, które pierwotnie są suszone bądź mrożone. W takiej postaci mięso kładzie się na rozgrzanej patelni, a następnie obsmaża z każdej strony. Mięso z reniferów jest podstawą wielu szwedzkich potraw.
Kolejnym równie popularnym i dość „ekstremalnym” daniem w Szwecji jest blodpudding. Jest to nic innego jak zapieczona z mlekiem i mąką… wieprzowa krew. Tę potrawę Szwedzi bardzo często spożywają razem z leśnymi borówkami. Mimo że danie prezentuje się naprawdę smacznie (formą przypomina nieco nasz słynny blok czekoladowy), składniki znajdujące się w nim mogą przerazić niejednego twardziela!
Jak smakują szwedzkie sery?
Sery w Szwecji są popularne i chętnie jedzone tak samo, jak w Polsce placki ziemniaczane. Najbardziej popularnym serem szwedzkim jest präst, który wynaleziono ok. 1700 roku. Bardzo ciekawe jest, że właśnie ten ser lokalni gospodarze oddawali władzy jako podatek od ziemi. Najlepsze sery präst dawano również księdzu – dlatego też nazwa sera nazywa się tak, a nie inaczej (präst z języka szwedzkiego to w tłumaczeniu na polski kapłan). Ser ten jest zdecydowanie najbardziej tłusty – zawiera bowiem dodatkową porcję śmietanki. Ponoć zaczęto dodawać ją do sera po to, aby ksiądz patrzał na ofiarowujących ser farmerów… bardziej przychylnym okiem.
Jeszcze innym serem szwedzkim jest herrgård, który został wyprodukowany przez Erica Ruutha. Mężczyzna chciał stworzyć ser zbliżony do szwajcarskiego ementalera, jednak sprowadzone ze Szwajcarii kultury bakterii serowarskich zachowały się nie tak, jak Ruuth tego oczekiwał. Tak czy inaczej, udało mu się stworzyć pyszny ser, który do dziś jest jednym z najlepiej sprzedawanych serów szwedzkich. Oprócz niego mamy też smaczny grevé, który powstał na bazie twardego, dojrzewającego sera norweskiego.
Co jedzą Szwedzi na śniadanie oraz deser?
W Szwecji na śniadanie jada się chrupki chleb z masłem, szynką oraz serem. Niektórzy jedzą także pożywną owsiankę z owocami lub jogurt. Szwedzi bardzo chętnie spożywają rano również płatki śniadaniowe, które zalewają zsiadłym lub ciepłym mlekiem. Do śniadania popijana jest kawa lub sok. Można więc powiedzieć, że szwedzkie śniadania są całkiem podobne do naszych, prawda? Jeżeli chodzi z kolei o słynne „szwedzkie stoły”, ich trzeba szukać w restauracjach bądź dużych hotelach. Na smörgåsbord (szwedzkim stole) na pewno znajdą się najpopularniejsze dania regionalne, ale też smaczne desery szwedzkie.
Najczęściej spożywanym deserem w Szwecji jest kanelbulle, czyli słodka bułeczka drożdżowa z cynamonem, którą dodatkowo posypuje się cukrem. Nietrudno jest w piekarni o naprawdę przesłodzone kanelbulle, dlatego trzeba uważać z tym deserem! Dlaczego bułeczki są tak słodkie? Otóż w Szwecji kiedyś ciężko było dostać cukier – a, jak już taki pojawił się w sklepie, był naprawdę drogi. Można zatem przypuszczać, że mieszkańcy Szwecji chcą nadrobić czasy biedy i posypują cukrem kanelbulle najobficiej, jak tylko się da. Szwedzi dodatkowo zapijają słodkie bułki mlekiem, które zresztą popija się nie tylko do deserów, ale niemal do każdego dania. Oprócz słodkich wypieków w Szwecji jada się również ciasta z marcepanowym kremem i różnego rodzaju tarty.