-
Carbonada
Carbonada to rodzaj belgijskiego gulaszu wołowego, który zachwyca nadzwyczajnym smakiem i aromatem. To naprawdę wspaniała opcja, która zaskakuje szlachetnym charakterem. …
15 + 60 min łatwy 4 360 kcal -
Touffaye
Touffaye to tradycyjne danie pochodzące z regionu Lotaryngii, która znajduje się we Francji. Proste jednogarnkowe danie swe korzenie ma w …
15 + 50 min łatwy 5 911 kcal -
Frytki belgijskie
Masz ochotę na frytki, ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety? Nic straconego, poznaj mój przepis na domowe frytki belgijskie. Jest …
15 + 25 min łatwy 5 186 kcal
Pozostałe przepisy z kuchni belgijskiej
-
Gofry belgijskie
Gofry belgijskie to przepyszna odmiana gofrów. Gofry po belgijsku mają chrupiącą skórkę i bardzo puszyste wnętrze. Wyśmienicie smakują z pyszną …
40 + 25 min łatwy 10 234 kcal -
Befsztyk tatarski
Befsztyk tatarski to idealny pomysł na imprezową przekąskę, a także wspaniałą i lekką kolację. Tatar, bo tak inaczej nazywany jest …
20 min łatwy 1 459 kcal -
Chrupiące gofry
Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego …
10 + 15 min łatwy 2 356 kcal -
Wołowina duszona w piwie
Wołowina duszona w piwie to tradycyjna potrawa spożywana w Argentynie. Miękka i aromatyczna wołowina świetnie sprawdzi się podana na obiad …
10 + 90 min łatwy 6 290 kcal -
Frytki
Frytki to mój ulubiony fast food. Mimo że frytki wydają się czymś banalnym w przygotowaniu, to często zastanawiamy się jak …
30 min średni 5 1074 kcal -
Królik w piwie
Królik w piwie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Królik duszony w piwie to tradycyjne danie kuchni …
15 + 60 min łatwy 5 551 kcal
-
Frytki stekowe
Zwykłe frytki Ci się znudziły? Spróbuj przepisu na frytki stekowe. Nie wiesz, jak zrobić frytki stekowe? To bardzo prosty przepis …
30 + 10 min łatwy 4 1427 kcal -
Omułki
Omułki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Omułki to owoce morza, które kupić należy świeże w …
10 + 20 min łatwy 8 387 kcal -
Frytki z młodych ziemniaków
Frytki z młodych ziemniaków to ulubiony przysmak wielu osób. Są niezwykle chrupiące i pełne smaku, a ich przygotowanie zajmuje tylko …
20 + 20 min łatwy 2 1065 kcal -
Gofry
Gofry to jeden z charakterystycznych, puszystych wypieków o szczególnym kształcie i fakturze. Gofry zazwyczaj mają prostokątny kształt i specyficzne, kwadratowe …
20 + 25 min łatwy 12 186 kcal -
Frytki z piekarnika
Pyszne frytki z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 25 min łatwy 4 130 kcal
-
Gofry jak z budki
Gofry jak z budki to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Domowe gofry można podać z ulubionymi dodatkami, …
30 min łatwy 5 624 kcal -
Ziemniaki na patyku
Ziemniaki na patyku charakteryzują się swoim wyjątkowym spiralnym kształtem, który uzyskuje się dzięki odpowiedniemu krojeniu i smażeniu lub pieczeniu ziemniaków, …
30 + 30 min łatwy 3 213 kcal -
Gofry bąbelkowe
Gofry bąbelkowe to bardzo dobry pomysł na deser dla dzieci. Gofry bąbelkowe stały się modne kilka lat temu. Podawane są …
20 + 20 min łatwy 10 478 kcal -
Frytki z serem
Frytki z serem to pomysł idealny na pyszną i niebanalną kolację. Tak przygotowane ziemniaki są naprawdę smaczne i stanowią ciekawszą …
15 + 25 min łatwy 2 435 kcal -
Gofry czekoladowe
Gofry czekoladowe z mąki pełnoziarnistej to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać jako śniadanie na słodko lub …
15 + 7 min łatwy 8 147 kcal -
Frytki w piekarniku
Frytki w piekarniku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla dzieci. Frytki można upiec bez tłuszczu lub dodać do …
10 + 40 min łatwy 8 428 kcal
-
Gofry bez proszku do pieczenia
Gofry bez proszku do pieczenia to pomysł na pyszny, domowy i zdrowy deser, który można przygotować w łatwy sposób. To …
15 + 15 min łatwy 4 112 kcal -
Domowe frytki z piekarnika
Domowe frytki z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Frytki z piekarnika są …
15 + 40 min łatwy 6 -
Przepis na gofry z wodą gazowaną
Gofry z wodą gazowaną to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla Twojej rodziny. Sprawdzony przepis wykorzystać można do przygotowania …
10 + 20 min łatwy 5 702 kcal -
Frytki z mikrofali
Mrożone frytki w mikrofalówce też da się zrobić. Są szybkie i bardzo proste. Dobre, gdy nie masz dużo czasu, albo …
1 + 5 min łatwy 1 520 kcal -
Omlet z mlekiem i boczkiem
Omlet z mlekiem i boczkiem to wspaniała francuska propozycja na pyszne śniadanie. Omlet możesz podać dla całej rodziny. Omlet śniadaniowy …
10 + 15 min łatwy 1 926 kcal
-
Speculoos
Speculoos to tradycyjne ciasteczka korzenne, które wykonuje się przy użyciu specjalnych drewnianych form. Znane są również pod nazwą ciasteczka świętego …
30 + 20 min łatwy 10 239 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal -
Węgorz w zielonym sosie
Węgorz w zielonym sosie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla rodziny. Tradycyjne danie kuchni francuskiej jest bardzo aromatyczne. Przepis …
15 + 40 min łatwy 6 565 kcal -
Tarta z porem
Tarta z porem jest świetną opcją na naprawdę pyszne i łatwe danie, które wyróżnia się piękną prezencją. To opcja dla …
15 + 25 min łatwy 4 824 kcal -
Sałatka z czerwoną fasolą, ziemniakami i szynką
Sałatka z grochem czerwonym gotowanym, ziemniakami i szynką – pyszna i sycąca potrawa. Łatwo i szybko ją zrobić, ponieważ przepis …
20 + 60 min łatwy 4 279 kcal -
Sos belgijski
Sos belgijski to wyśmienity dodatek do frytek, czy pieczonych ziemniaków. Jest niezwykle gęsty i kremowy, a jego przygotowanie zajmuje naprawdę …
10 min łatwy 2 198 kcal
Kuchnia belgijska - charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy, porady
Kuchnia belgijska wyróżnia się na tle tradycji kulinarnych Europy dużą ilością mięsa, ryb i deserów. Jada się chleb, krokiety z krewetek i wszechobecne frytki. Belgia leży na północy, dlatego belgijskie jedzenie jest zupełnie inne niż południowa kuchnia sycylijska. Flagowe potrawy belgijskie to przede wszystkim frytki z mulami, gęste zupy z mięsem oraz czekolada i gofry. Przedstawiamy, co można zjeść w Belgii i jakie przepisy na potrawy belgijskie można zastosować u siebie w domu.
Jak kształtowała się kuchnia belgijska
Kuchnia belgijska obecnie coraz bardziej upodabnia się do kuchni francuskiej, jednak tradycje kulinarne Flandrii i Brabancji są nadal żywe. Belgowie lubią dużo jeść i korzystać z przyjemności stołu. Z racji położenia i klimatu kuchnia belgijska jest bliższa tradycjom kulinarnym Europy północnej i kontynentalnej. Dlatego też różni się od kuchni południowej Europy jak kuchnia włoska czy kuchnia sycylijska.
Kuchnia belgijska jest sycąca i dająca energię do pracy i rozgrzewająca w czasie chłodów. Jak w regionach chłodnych jada się tu pożywne śniadanie. Jego składnikiem nie są gofry, lecz chleb z różnymi dodatkami, jak kanapki z twarożkiem. Natomiast na drugie śniadanie Belgowie często jedzą broodpudding czyli rodzaj deseru zrobionego z resztek chleba, mleka, cukru, jajek i rodzynek.
Przepisy na potrawy belgijskie zawierają dużo mięsa i kartofli. Dostęp do morza pozwala cieszyć się rybami morskimi i owocami morza. Stąd wiele przepisów na gęste, sycące zupy z rybami lub mięsem wołowym i wieprzowym. Belgia słynie z doskonałych wędlin, jak szynka ardeńska, czy też boudin blanc, czyli rodzaj kiełbasy wieprzowej.
Tradycyjne jedzenie belgijskie
Przepisy na obiadowe potrawy belgijskie
Belgowie jedzą dużo mięsa, ryb i kartofli. Kartofle podawane są najchętniej w postaci frytek, które także uważane są za danie narodowe. Podobno frytki zostały wynalezione właśnie w Belgii, zaś pierwsze wzmianki o tym daniu pochodzą z XV wieku. Belgijskie frytki smażone są na tłuszczu zwierzęcym i podawane z belgijskim majonezem. Stanowią one również dodatek do dań obiadowych i jadane są z gulaszem, mięsem wołowym, omułkami czy z sałatką. Tradycyjne belgijskie frytki są grubsze od serwowanych w Polsce oraz mają nieregularne kształty. Są one też bardzo chrupiące dzięki dwukrotnemu smażeniu.
Tradycyjne belgijskie mule stanowią danie flagowe, które dostępne jest w prawie każdej restauracji. Serwowane są z frytkami lub duszone w białym winie z selerem i śmietaną. Do potraw narodowych należy również carbonade flamande, czyli duszona wołowina po flamandzku.
Belgia słynie z rozgrzewających i sycących zup. Tradycyjna zupa potage belge gotowana jest z wołowiny i czerwonej kapusty z dodatkiem warzyw i masła. Narodowe danie Belgów to także waterzooi, czyli gęsta zupa lub rodzaj gulaszu, która składa się z ryb lub kurczaka z dodatkiem warzyw. Zupa zaprawiana jest żółtkiem i śmietaną. Zupa, czy też gulasz, stoofvlees zawiera wołowinę duszoną w piwie z dodatkiem cebuli i przypraw.
Narodowe belgijskie desery
Belgia słynie z dobrej jakości czekolady, zaś sklepy z czekoladowymi pralinkami istnieją praktycznie wszędzie, a szczególnie w miejscach nawiedzanych przez turystów. Czekolada stanowi narodowy przysmak i zaczęła być produkowana, gdy kolonią Belgii stało się Kongo z uprawami kakaowca. Belgijska czekolada uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Produkuje się jej bardzo dużo, zaś oferowana jest głównie w postaci pralinek i czekoladek nadziewanych o ciekawych kształtach. Belgia oferuje również czekoladę w tabliczkach oraz w postaci napojów.
Gofry uważane są za belgijskie danie narodowe. Wypiekane były już w średniowieczu na żeliwnych formach ogrzewanych w gorącym popiele paleniska. W Belgii gofry są wszędzie. Na głównych ulicach, szczególnie w rejonach turystycznych, pełno jest sklepików z goframi z przeróżnymi dodatkami, jak owoce, bita śmietana i różne polewy. Belgijskie gofry są grube i chrupiące, gdyż robi się je z ciasta drożdżowego. Niemal każde miasto w Belgii ma swoje regionalne gofry, jednak najsłynniejsze są gofry brukselskie i gofry z Liege.
Gofry brukselskie są idealnie prostokątne i pieczone bez cukru. Jada się je na gorąco. Tradycyjnie polewane były stopionym masłem, zaś obecnie oferowane są z bitą śmietaną, owocami lub polewą czekoladową oraz posypane cukrem pudrem. Szczególnym przysmakiem są gofry z Liege, które chrupią w zębach podczas jedzenia. Chrupiącą fakturę zawdzięczają dodatkowi cukru perłowego wyrabianego z miejscowych buraków cukrowych. Podczas pieczenia cukier częściowo się rozpuszcza, nadając gofrom karmelowy smak. Gofry z Liege mają zaokrąglone brzegi i podaje się je na ciepło lub na zimno, z bitą śmietaną i owocami.
Belgia słynie ze słodkości. Lecz belgijskie desery to nie tylko czekolada i gofry. Piecze się także różne rodzaje ciast i ciasteczek. Jako przekąskę jada się speculaas, czyli korzenne ciasteczka wypiekane w drewnianych formach. Ciastkiem, charakterystycznym dla kuchni belgijskiej, jest tartine russe, które przypomina nieco chleb. Ciasto zrobione z masła, cukru i mąki piecze się w postaci cienkich płatów. Jada się je podobnie jak kanapkę, wkładając między dwa kawałki ciasta gęsty krem maślany. Bardzo podobny charakter ma ciastko miserable, w którym dwie warstwy makaronikowego ciasta migdałowego przełożone są delikatnym kremem maślanym.