Gofry czekoladowe

Opublikowano: 28.05.2022 r., 16:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gofry czekoladowe
Gofry czekoladowe
Czy gofry czekoladowe mogą być fit? Oczywiście, postaw na odpowiednie składniki i ich ilość. Poznaj mój przepis i przekonaj się jak to zrobić.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 7 min
147 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista - 1 szklanka (250 g)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) - 1 łyżka (10 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
rózga, miska, gofrownica

Przepis na gofry czekoladowe krok po kroku

Mąkę wsyp do miski, wlej mleko i wymieszaj za pomocą rózgi.

Wbij jajko, wsyp cukier, kakao i proszek do pieczenia.

Mieszaj do momentu połączenia się składników.

Gofrownicę nasmaruj olejem rzepakowym i dodaj 2-3 łyżki ciasta.

Upiecz w gofrownicy przez 5-7 minut.

Jak oceniasz przepis na gofry czekoladowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gofrów czekoladowych

Gofry czekoladowe z mąki pełnoziarnistej to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, które możesz podawać jako śniadanie na słodko lub deser w ciągu dnia.

Aby przygotować dobre i smaczne, domowe gofry na słodko potrzebujesz prosty przepis na najlepsze ciasto na gofry.

Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na gofry czekoladowe, dzięki któremu przygotujesz szybkie i pulchne gofry. Będzie to idealna propozycja posiłku dla dzieci, ale nie tylko, przygotuj pyszny deser dla całej Twojej rodziny.

Gofry z mąki pełnoziarnistej powstają z kilku składników takich jak: mąka o grubym przemiale, postaw na razową, żytnią lub mieszankę mąk pełnoziarnistych, jajka, mleko lub napój roślinny, cukier, kakao i odrobina oleju.

Śmiało możesz przygotować gofry w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednią mąkę np. ryżową lub z ciecierzycy. Możesz skorzystać też z mąki orkiszowej, która powinna być bezglutenowa, jednak bardzo często dochodzi do jej zanieczyszczenia glutenem w trakcie uprawy, zbiorów i magazynowania. Dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, koniecznie wybierz mąkę orkiszową oznaczoną symbolem przekreślonego kłosa.

Zatem, jak zrobić gofry czekoladowe?

W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko, wbij jajka i wlej mleko. Całość wymieszaj i dodaj pozostałe składniki oprócz oleju. Wymieszaj całość za pomocą rózgi. Ciasto powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję niż ciasto naleśnikowe.

Jeśli masz więcej czasu odstaw ciasto na chwilę i daj mu poleżakować, jeśli nie śmiało, też możesz od razu upiec gofry.

Wystarczy, że nasmarujesz dokładnie gofrownicę olejem i dodasz 2-3 łyżki przygotowanego ciasta. Upiecz gofry 4-5 minut, po tym czasie nasze pyszne i chrupiące słodycze gotowe.

Gotowe gofry z kakao będą idealne dla dzieci, ale nie tylko, zapewne pokocha je większość dorosłych. Najlepsze będą, jeśli podasz je z owocami, bitą śmietaną lub lodami. Jeśli masz domowy dżem lub konfiturę wystaw ją na stół w towarzystwie chrupiących gofrów.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w gofrach czekoladowych

Lista alergenów dla gofrów czekoladowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze gofrów czekoladowych

na 100g gotowej potrawy

Gofry podawaj z domowymi lodami, bitą śmietaną lub z ulubionymi owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
294.17
147.08
Białko (g)
10.49
5.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
39.76
19.88
Węglowodany przyswajalne (g)
35.54
17.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.22
2.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
10.91
5.46
Tłuszcze nasycone (g)
2.86
1.43
Tłuszcze nienasycone (g)
8.05
4.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.91
2.46
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.14
1.57
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.18
22.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
40.37
20.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.12
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.52
0.26
Witamina E (mg)
0.13
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.37
20.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.39
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.86
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.67
12.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.79
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
38.12
19.06
Potas (mg)
391.53
195.76
Wapń (mg)
116.91
58.45
Fosfor (mg)
375.68
187.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
91.15
45.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.69
1.34
Cynk (mg)
2.10
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.32
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów czekoladowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gofrów czekoladowych

Koszt składników
28.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista
250 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
28.60