-
Czeskie knedle
Czeskie knedle to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do głównego posiłku. Knedliki podaje się z dodatkiem sosów mięsnych lub …
140 + 30 min łatwy 7 243 kcal -
Cesneková polévka
Česneková polévka to tradycyjna zupa kuchni czeskiej. Pyszna i aromatyczna zupa na bazie rosołu i czosnku świetnie sprawdza się na …
10 + 70 min łatwy 10 937 kcal -
Knedliki
Knedliki przygotowywane na parze to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Podaje się je jako dodatek do gulaszu. Knedliki to gotowane na …
120 + 20 min łatwy 10 518 kcal
Pozostałe przepisy kuchni czeskiej
-
Placek czeski
Placek czeski jest bardzo łatwy w przygotowaniu, należy tylko uzbroić się w cierpliwość. Dlaczego? Dowiesz się o tym w końcowym …
60 + 10 min łatwy 12 316 kcal -
Knedle czeskie
Knedle czeskie to pyszne w smaku mączne wyroby bardzo podobne w smaku do naszych klusek na parze lub pyz, charakterystycznych …
40 + 10 min łatwy 6 224 kcal -
Ciasto czeskie
Ciasto czeskie to przepyszny wypiek, który jest niezwykle elegancki. Ten nowoczesny miodownik ze smaczną masą na bazie kaszy manny i …
45 + 45 min łatwy 10 553 kcal -
Trdelnik
Trdelnik to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pysznych słodkości. To ciasto zachwyca wszystkich swoją niebanalną formą …
20 + 17 min łatwy 10 157 kcal -
Ser smażony
Najlepszy, domowy ser smażony w panierce to czeski przysmak, który jest bardzo smaczny. Ten prosty przepis jest bardzo kaloryczny, ale …
10 + 10 min łatwy 4 1201 kcal -
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami na pewno skradną serca wszystkich miłośników obiadów na słodko. Są niezwykle miękkie i słodkie, a w środku …
25 + 10 min łatwy 4 255 kcal
-
Smażony ser
Smażony ser to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Wysoko kaloryczna potrawa smażona na głęboki tłuszczu nie jest idealnym daniem dla osób …
10 + 15 min łatwy 5 1139 kcal -
Knedle z gulaszem
Knedle z gulaszem to wspaniały pomysł na naprawdę pyszne danie, które idealnie sprawdzi się na posiłek dla całej rodziny. Miękkie …
30 + 60 min łatwy 6 506 kcal -
Ser w panierce
Ser w panierce smażony na tłuszczu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny ser w panierce doskonale skasuje …
20 min łatwy 2 1132 kcal -
Knedle z truskawkami
Knedle z truskawkami to doskonała propozycja na smaczny obiad na słodko dla całej rodziny. Pyzy z truskawkami uwielbiają szczególnie dzieci, …
30 + 5 min łatwy 5 292 kcal -
Knedle z jabłkami
Knedle z jabłkami to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodkich przepisów. W tym wypadku całość jest bardzo prosta, a smakuje …
30 + 20 min łatwy 4 297 kcal
-
Knedle z twarogu
Knedle z twarogu to doskonała alternatywa dla tradycyjnej wersji przygotowanej na bazie ziemniaków. W takiej opcji mają dużo mniejszy indeks …
25 + 15 min łatwy 4 262 kcal -
Knedle z morelami
Knedle z morelami to przepyszny sposób na słodki posiłek wypełniony po brzegi smacznymi owocami. Morele idealnie pasują do miękkich i …
45 + 20 min łatwy 6 176 kcal -
Knedle z owocami
Knedle z owocami to pyszne w smaku kluski na słodko na bazie ziemniaków. Będzie to świetny pomysł na obiad w …
30 + 10 min łatwy 20 69 kcal -
Knedle z jagodami
Knedle z jagodami to pyszne w smaku kluski na słodko na bazie ziemniaków. Będzie to świetny pomysł na obiad w …
40 + 10 min łatwy 20 -
Knedle z serem
Knedle z serem to pyszne w smaku mączne wyroby bardzo podobne w smaku do naszych klusek na parze lub pyz, …
40 + 10 min łatwy 10 -
Knedle
Knedle to ziemniaczane kulki podawane na słodko, które większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Knedle ze śliwką zawsze robiła moja …
50 min średni 4 357 kcal
-
Mannowiec
Mannowiec to przepyszny deser na bazie miodowego biszkoptu i kremu grysikowego. Całość jest smaczna i niezwykle aromatyczna. Stanowi idealny wybór …
20 + 45 min łatwy 10 521 kcal -
Miodownik królewski
Miodownik królewski to świetne i pyszne ciasto, które również pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych …
20 + 45 min łatwy 10 893 kcal -
Miodownik z kaszą manną
Miodownik z kaszą manną to prosty przepis na pyszne ciasto. Możesz je podać podczas wielu różnych okazji. Pamiętaj, że ciasto …
40 + 60 min łatwy 10 1007 kcal -
Ciasto miodownik
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 25 min średni 18 431 kcal -
Szybki i prosty miodownik
Szybki i prosty miodownik to idealne rozwiązanie, jeśli chcesz wykonać ten smaczny, tradycyjny placek. Świetnie łączy w sobie wszystkie smaki …
30 + 50 min łatwy 18 461 kcal
-
Miodownik tradycyjny
Miodownik tradycyjny to ciasto obowiązkowe podczas świąt. To pyszne miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny, dodatkowo oblane najszybszą polewą …
30 + 60 min średni 12 577 kcal -
Zupa czosnkowa czeska
Zupa czosnkowa czeska to tradycyjna dobra zupa, którą możecie spotkać w różnych wersjach z wieloma dodatkami. Nasz pomysł na zupę …
10 + 30 min łatwy 4 427 kcal -
Piernik przekładany
Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten …
30 + 60 min średni 3 359 kcal -
Knedle z mięsem
Knedle z mięsem to doskonała propozycja na domowy obiad. Knedle ziemniaczane są tradycyjną polską potrawą. Można je robić z mięsem …
60 + 15 min średni 5 487 kcal -
Zupa czosnkowa z serem
Zupa czosnkowa z serem to doskonała propozycja na obiad. Polewka czosnkowa doskonale smakuje z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Przepis …
30 + 30 min łatwy 2 318 kcal -
Utopence
Utopence to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni czeskiej. Serwowane jest niemal w każdej restauracji i knajpie, najczęściej jako przystawka, …
20 min łatwy 5 124 kcal
-
Knedliczki
Knedliczki to bardzo popularna dla kuchni czeskiej i słowackiej potrawa. Tradycyjne czeskie knedliczki to mączne danie przygotowywane z ciasta na …
45 min średni 4 519 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal -
Marillenknoedel
Marillenknoedel pyszne knedle to tradycyjne danie kuchni austriackiej. Przygotowuje się je na bazie ciasta z dodatkiem twarogu oraz moreli. Przepis …
40 + 30 min łatwy 12 578 kcal -
Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa to świetna propozycja na pyszny i niebanalny posiłek. Jest niezwykle aromatyczna i kremowa, dlatego przypadnie do gustu wszystkim …
20 + 20 min łatwy 8 186 kcal -
Zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to bardzo pyszny i pożywny posiłek, który świetnie sprawdzi się jako smaczna i sycąca kolacja, czy obiad. Zupa …
30 + 77 min średni 8 613 kcal -
Gulasz
Gulasz to idealny pomysł na pyszny posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Ten z tego przepisu jest …
25 + 60 min łatwy 5 519 kcal
Kuchnia czeska - charakterystyka, typowe dania, przepisy, ciekawostki
Co ciekawe kuchnia czeska, podobnie jak kuchnia bułgarska i tradycje kulinarne południowych Słowian, są w Polsce mało znane. Czeskie jedzenie kojarzy się głównie z knedlikami, choć mało kto wie jak wygląda ta potrawa. Znamy też czeskie piwo. Czeska kuchnia jest mączna, kartoflana, mięsna i dość tłusta i sycąca. Jednak przepisy na dania czeskie warto poznać i zastosować w swojej kuchni, gdyż są to dania wyjątkowo smaczne.
Jak kształtowały się czeskie obyczaje kulinarne i tradycyjne przepisy
Jak powstała kuchnia czeska
Kuchnia czeska i klasyczne czeskie przepisy zostały ukształtowane przez trudny, kontynentalny klimat i górzysty teren. W klimacie tym ludzie muszą się dobrze najeść od rana. Dlatego też królują sycące i ciężkie dania mączne, kartoflane i mięsne.
Co ciekawe kuchnia czeska ma więcej wspólnego z kuchnią niemiecką czy polską, niż z kuchnią południowych słowian, jak na przykład kuchnia bułgarska czy chorwacka. Czechy przez stulecia były częścią imperium Habsburgów, dlatego też na tradycje kulinarne Czech wywarła wpływ kuchnia austriacka, ze swoimi sznyclami i strudlami oraz kiszoną kapustą. Natomiast kuchnie południowych Słowian, jak kuchnia bułgarska, są bliższe kuchni bałkańskiej i tureckiej, gdyż kraje te znajdowały się pod zaborem tureckim. Z racji zawirowań historycznych, uważa się, że narodowa kuchnia Czech powstała w Pradze dopiero w XIX wieku.
Charakterystyczne smaki i składniki kuchni czeskiej
Czeskie jedzenie uchodzi za dość tłuste i sycące. Występuje tu mało warzyw, zaś królują przepisy na specjały mączne i mięsne. Z ryb, Czesi jedzą tylko hodowlane karpie i pstrągi. Z mięsa, w którym dominuje wieprzowina i dróg, Czesi najchętniej jadają wędliny i różnego rodzaju gulasze. Dodatkiem do dań obiadowych są sosy oraz ziemniaki lub knedliki.
Warzyw jada się bardzo mało, zaś do dań obiadowych dodaje się je symboliczne i najczęściej w postaci kapust zasmażanej. Sałatki zyskują jednak coraz większą popularność na fali wpływów ogólnoświatowych i trendów do lżejszego i mniej tuczącego odżywiania.
Popularnym składnikiem potraw są rośliny strączkowe oraz grzyby, które stanowią dodatek do zup. W Czechach chętnie jada się sycące zupy z makaronem. Używa się dość mało przypraw i preferuje się potrawy o łagodnym smaku. Z przypraw i ziół najczęściej stosuje się koperek i kminek. Bardzo popularny jest mak, który dodaje się do różnych potraw, główni na słodko.
Typowe składniki czeskiego jedzenie:
- mięso: wieprzowina, drób,
- potrawy mączne: knedliki, knedle, kluski,
- potrawy ziemniaczane: placki, kluski, knedliki, zapiekanki,
- przyprawy i zioła: kminek i koper,
- dodatki smakowe: musztarda i ocet,
- dodatki: mak i owoce,
- charakterystyczne potrawy: mięsne gulasze, gęste sosy, pożywne zupy z kluskami, knedliki.
Co Czesi jedzą na śniadanie, obiad i kolację
Tradycje kulinarne Czech są bardzo podobne do zwyczajów polskich. Jada się 3 posiłki dziennie. Zgodnie z tradycją chłodnych krajów północnych i kontynentalnych jada się pożywne dania od rana. Śniadanie składa się z kanapek, czyli pszennych bułek z masłem, wędliną lub serem.
Większość Czechów jada obiad na mieście w czasie przerwy lunchowej z pracy. Jada się wówczas tradycyjne obiady, czyli zupy, drugie dania i desery. Restauracje oferują na przerwę lunchową gotowe zestawy do wyboru, które można szybko zamówić, zjeść i wrócić do pracy. Dania obiadowe są w większości mięsne i bardzo trudno jest w Czechach znaleźć w restauracjach dania wegetariańskie.
Tradycyjnie na kolacje jada się ciepłe posiłki. Jednak coraz częściej Czesi jedzą po prostu kanapki. Czeskie kanapki są duże, posmarowane pastą na bazie majonezu i obłożone wędliną, serem i jajkiem. Do tego okraszone są ogórkiem konserwowym i papryką. Tego rodzaju charakterystyczne, czeskie kanapki jada się na spotkaniach towarzyskich i imprezach oraz jako przekąskę w domu.
Typowym napojem w Czechach jest piwo, także bezalkoholowe, które pije się do każdego niemal posiłku.
Charakterystyczne specjały kuchni czeskiej
Typowe dania obiadowe
Tradycyjne czeskie jedzenie nie może się obyć bez zupy, jak grzybowa, kartoflanka, cebulowa, czy też flaki. Zupy gotowane są na bazie wywaru mięsnego i zagęszczane śmietaną lub zasmażką. Elementem zup często są rośliny strączkowe, głównie soczewica. Zupy podaje się najczęściej z kluskami.
Typowe drugie danie składa się najczęściej z gulaszu mięsnego z sosem oraz węglowodanów w postaci dań ziemniaczanych i mącznych. Podobnie jak w kuchniach północnej i kontynentalnej Europy, także czeskie specjały robione są z ziemniaków. Do obiadu podaje się ziemniaki z wody, frytki, czy też słynne knedliki. Przysmaki ziemniaczane obejmują także wszelkiego rodzaju placki, zapiekanki czy kluski.
Knedliki to najbardziej znane narodowe danie czeskie. Co ciekawe, nie są to knedle znane z kuchni polskiej, czy austriackiej, czyli kulki z nadzieniem. Właściwie z kuchni austriackiej pochodzi tylko nazwa, gdyż te narodowe i regionalne specjały robi się zupełnie inaczej. Czeskie tradycyjne, narodowe knedliki stanowią rodzaj wilgotnej, pokrojonej na plastry, bułki bez skórki. Tradycyjne ciasto na knedliki robi się z mąki pszennej lub z gotowanych ziemniaków. Ciasto zagniata się w rodzaj walca, który następnie gotuje się w osolonej wodzie. Knedliki kroi się na plastry, które są podgrzewane na parze i podawane jako danie obiadowe do mięsa z sosem.
Tradycyjne narodowe i regionalne przysmaki i przekąski
Podobnie jak dania obiadowe, tradycyjne przekąski i przystawki również są mięsne, serowe lub ziemniaczane. Jako przystawki, w restauracjach często spotykane są regionalne przysmaki w postaci serów lub kiełbasek.
Ciekawym daniem jest ser smażony w panierce. Niestety często jest to jedyna potrawa wegetariańską, jaką można znaleźć w czeskich restauracjach. Jako przystawki, podaje się również sery pleśniowe. Typową przekąską do piwa są marynowane sery, sery smażone w piwie, czy też marynowane kiełbaski.
Tradycyjne i regionalne, dania słodkie, desery i słodkości Czech
Czesi lubią również dania obiadowe i przekąski na słodko. Najczęściej są to potrawy mączne i ziemniaczane, jak naleśniki, kluski czy też klasyczne knedle nadziewane owocami. Jada się je z cukrem i stopionym masłem. Co ciekawe, na słodko jada się również przysmaki z ziemniaków, jak tradycyjna potrawa skubanky, czyli kluski ziemniaczane posypane makiem i cukrem i polane roztopionym masłem.
Jako deser często podaje się różnego rodzaju ciasta, jak kołacze czy też tradycyjny czeski piernik. Klasyczny deser stanowią lazenske oplatky, czyli wafle nadziewane różnego rodzaju słodką masą. Na deser można zjeść także tatranky, czyli tradycyjne ciasteczka z wafla z polewą czekoladową na brzegach. W Czechach popularne są także austriackie desery, czyli strudle z owocami lub makiem.