Speculoos

Opublikowano: 01.09.2022 r., 17:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Korzenne ciasteczka na blacie
Speculoos
Speculoos to ciasteczka korzenne wywodzące się z kuchni belgijskiej. Speculoos znane są również jako ciasteczka świętego Mikołaja. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
239 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Masło - 3/4 kostki (150 g)
  • Mleko 2% - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir mielony, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, miska, foremka do speculoos

Przepis na speculoos krok po kroku

W miseczce wymieszaj pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków oraz 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej.

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier oraz przyprawy.

Następnie do mąki dodaj masło oraz mleko i zagnieć ciasto.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.

Ciasto po tym czasie rozwałkuj na grubość około 5 mm.

Foremkę do speculoos oprósz mąką.

Kawałki rozwałkowanego ciasta wciśnij w foremkę i nadmiar obetnij przy pomocy noża.

Ciasteczka wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej ciasteczka wystukać z foremek bezpośrednio na blaszkę).

Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 20 minut.

Upieczone ciasteczka pozostaw do wystudzenia na kratce.

Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie tydzień.

Jak oceniasz przepis na speculoos
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat speculoos

Speculoos to tradycyjne ciasteczka korzenne, które wykonuje się przy użyciu specjalnych drewnianych form. Znane są również pod nazwą ciasteczka świętego Mikołaja. Ciasteczka korzenne to doskonały pomysł na domowe wypieki, które świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy, herbaty lub kakao. Przepis na speculoos jest dość prosty, jednak wymaga odpowiedniego sprzętu kuchennego (specjalnych foremek drewnianych). Do wykonania ciasteczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier trzcinowy, masło, mleko, imbir mielony, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki. Specjalna mieszanka przypraw nadaje ciasteczkom bardzo charakterystyczny smak.

Jak zrobić speculoos? W miseczce wymieszaj pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków oraz 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier oraz przyprawy. Następnie do mąki dodaj masło oraz mleko i zagnieć ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na całą noc. Ciasto po tym czasie rozwałkuj na grubość około 5 mm. Foremkę do speculoos oprósz mąką. Kawałki rozwałkowanego ciasta wciśnij w foremkę i nadmiar obetnij przy pomocy noża. Ciasteczka wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej ciasteczka wystukać z foremek bezpośrednio na blaszkę). Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut. Upieczone ciasteczka pozostaw do wystudzenia na kratce. Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie tydzień.

Cynamon, użyty do przygotowania ciasteczek korzennych, jest przyprawą posiadającą wiele właściwości. Jego spożywanie może wykazywać działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne lub przeciwgrzybicze. Dodatkowo cynamon ma właściwości antyoksydacyjne, czyli jego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując pyszne ciasteczka korzenne do doskonała propozycja na wypieki bożonarodzeniowe. Ciasteczka z dodatkiem przypraw korzennych świetnie smakują z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Najlepsze speculoos są dobre do spożycia po przestygnięciu.

Alergeny w speculoos

Lista alergenów dla speculoos przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze speculoos

na 100g gotowej potrawy

Speculoos to ciasteczka przygotowywane na bazie mąki, masła, cukru oraz mieszanki przypraw. Ciasteczka świetnie sprawdzą się jako przekąska.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
436.10
239.86
Białko (g)
6.53
3.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
56.13
30.87
Węglowodany przyswajalne (g)
56.13
30.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
21.45
11.80
Tłuszcze nasycone (g)
14.70
8.09
Tłuszcze nienasycone (g)
6.75
3.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Tiamina (mg)
0.41
0.23
Ryboflawina (mg)
0.20
0.11
Niacyna (mg)
2.83
1.55
Foliany (µg (mcg))
62.59
34.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
13.83
7.61
Potas (mg)
104.51
57.48
Wapń (mg)
43.80
24.09
Fosfor (mg)
66.64
36.65
Magnez (mg)
18.82
10.35
Żelazo (mg)
2.54
1.40
Cynk (mg)
0.51
0.28
Miedź (mg)
0.10
0.05
Mangan (mg)
0.33
0.18
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny speculoos 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania speculoos

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier trzcinowy
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Masło
150 g
3/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mleko 2%
40 ml
4 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 ml
Koszt składników
15.50