Zupa z kimchi
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (15 g)
- Cukier trzcinowy (15 g)
- Kimchi (700 g)
- Bulion warzywny (500 ml)
- Tofu wzbogacane wapniem (250 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Sezam nasiona (40 g)
Przepis na zupę z kimchi krok po kroku
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż na nim cebulę, aż zrobi się złota.
Dodaj koncentrat i cukier i smaż całość 2 minuty.
Do garnka dodaj kimchi i wlej bulion. Zamknij garnek pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj w ten sposób 10 minut.
Tofu pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.
Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu. Zupę podawaj posypaną nasionami i szczypiorkiem.
Więcej informacji na temat zupy z kimchi
Ta domowa, koreańska, pyszna zupa z kimchi z dodatkiem tofu to świetne rozwiązanie na obiad. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zupę z kimchi to uspokajam, że jest to niezwykle prosty i szybki w wykonaniu przepis. Potrzebne do zupy elementy to tylko bulion, cebula i kimchi. Najlepsza jest podana z sezamem i szczypiorkiem, dlatego warto wzbogacić ją o te składniki. Jeśli marzy Ci się smaczny obiad, to przepis na zupę z kimchi jest właśnie dla Ciebie.
Ta dobra zupa jest gotowa w pół godziny. Sam przekonaj się, że ten sprawdzony przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się smaczna zupa.
Kimchi to tradycyjne danie koreańskie, które przygotowuje się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Najczęściej podstawę stanowi kapusta pekińska oraz ogórek lub rzepa, ale można przyrządzić kimchi również z innych warzyw. W kuchni koreańskiej spotkać można przede wszystkim dwa rodzaje kimchi: zimowe oraz sezonowe, które powstaje z warzyw dostępnych w danej porze roku. Samo słowo kimchi wywodzi się z chińskiego słowa „chimchae”, które oznacza solone warzywa. Prawdopodobnie danie to powstało w Korei w VII wieku, gdy chciano zachować rzepę na zimę, choć pierwsze wzmianki w tekście pochodzą z przełomu XI i XII wieku. Wtedy też zaczęto dodawać do kimchi sos sojowy i stało się ono obecne na stołach Koreańczyków przez cały rok.
Najbardziej charakterystyczną cechą kimchi jest jego pikantny smak, który wynika z obecności papryczek chilli. Urozmaicenie to powstało dopiero w XVI wieku i tą najbardziej popularną wariację można spotkać pod nazwą beachu kimchi. Tradycyjny sposób przygotowania kimchi nosi nazwę kimjang i od 2013 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Do przygotowania kimchi najczęściej używa się kapusty pekińskiej, rzodkwi japońskiej, czosnku, papryki chilli, cebuli i imbiru. Już po samych tych składnikach widać, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Uważa się nawet, że to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ze względu na proces fermentacji zawiera w sobie pałeczki kwasu mlekowego, a więc to naturalny probiotyk. Składniki kimchi przyczyniają się do regulacji pracy jelit czy hamowania rozrostu bakterii chorobotwórczych. Obecne w kimchi składniki odżywcze takie jak selen czy allicyna mają duże znaczenie dla zmniejszenia złego cholesterolu w organizmie, zmniejszenia ryzyka zawału lub udaru mózgu. 100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.
Alergeny w zupie z kimchi
Lista alergenów dla zupy z kimchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze zupy z kimchi
100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.