Łosoś teriyaki
- Łosoś filet (400 g)
- Czosnek - 1 ząbek czosnku (5 g)
- Imbir korzeń - 1 łyżeczka (5 g)
- Miód - 1 łyżka (25 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
- Sezam nasiona - 1 łyżeczka, do posypania (5 g)
- Sos teriyaki - 6 łyżek (72 ml)
Przepis na łososia teriyaki krok po kroku
Filet z łososia opłucz, osusz, a następnie pokój na plastry.
Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
Czosnek zetrzyj na tarce.
W misce wymieszaj sos teriyaki, czosnek, imbir, sok z cytryny i miód. Następnie włóż tam łososia i dobrze obtocz go w marynacie.
Miskę z łososiem odstaw na 2 h.
Zamarynowanego łososia przełóż do naczynia żaroodpornego (możesz polać pozostałą marynatą z miski) i umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół). Piecz ok. 15 min.
Upieczonego łososia posyp nasionami sezamu. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia teriyaki
Łosoś teriyaki to idealny pomysł na danie w azjatyckim stylu. Ryba w takiej marynacie wychodzi niezwykle aromatyczna, a do tego bardzo smaczna. Jeśli lubisz orientalne smaki, ten łosoś z piekarnika na pewno przypadnie ci do gustu.
Jak zrobić rybę w marynacie z sosu teriyaki? Jeżeli masz całą rybę, musisz ją wcześniej odpowiednio oczyścić. Jednak możesz też kupić już gotowy filet, który jest pozbawiony ości i łusek, co jest bardzo wygodne i oszczędza dużo czasu. Jeśli zdecydujesz się na filet, wystarczy opłukać i osuszyć rybę. Potem trzeba pokroić łososia na plastry wybranej wielkości – nie powinny być ani bardzo małe, ani bardzo duże.
W następnej kolejności należy przygotować imbir i czosnek. Oba należy obrać i zetrzeć na tarce. Można je też drobno posiekać za pomocą noża. Czosnek i imbir należy umieścić w misce i wymieszać z sosem teriyaki, miodem i sokiem z cytryny. Następnie wystarczy obtoczyć łososia w tej marynacie. Powinien w niej pozostać na minimum 1 h. Potem trzeba go przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodatkowo można go polać pozostałą marynatą.
Łosoś marynowany w sosie teriyaki powinien się piec ok. 15 min. Warto jednak wziąć pod uwagę to, że każdy piekarnik piecze inaczej. Niekiedy temperatura podana na wyświetlaczu jest niższa od tej rzeczywistej. Należy kontrolować stopień upieczenie ryby i w razie potrzeby wydłużyć lub skrócić czas pieczenia.
Rybę możesz przygotować na różne sposoby. Dobry będzie pieczony łosoś teriyaki, ale możesz pokusić się na rybę smażoną lub grillowaną (np. na patelni grillowej). Sos z cytryny możesz zamienić na ocet ryżowy. Możesz też zdecydować się na przygotowanie własnego sosu teriyaki. W takiej sytuacji będziesz potrzebować m.in. sos sojowy, ocet spirytusowy, wodę, cukier, sól, czosnek granulowany i cebulę w proszku.
Ryba w sosie teriyaki z sezamem najczęściej podawana jest z ryżem, ale można ją też podać z warzywami (np. grillowanymi lub gotowanymi na parze). Takie danie jest nie tylko smaczne, ale też i zdrowe. Nadaje się zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i na romantyczną kolację we dwoje.
Alergeny w łososiu teriyaki
Lista alergenów dla łososia teriyaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
- Sos teriyaki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos teriyaki
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos teriyaki
Wartości odżywcze łososia teriyaki
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.