Zupa tajska tom yum
- Czerwona pasta curry - 2 łyżki (20 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Mleczko kokosowe - 1/2 puszki (200 ml)
- Krewetki (200 g)
- Grzyby mun suszone (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Sok z limonki - 1 sztuka (30 ml)
- Makaron ryżowy (150 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na zupę tajską tom yum krok po kroku
Makaron zalej gorącą wodą i zostaw do napęcznienia.
Grzyby przełóż do miseczki i zalej gorącą wodą, zostaw na minimum godzinę.
Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku, zeszklij drobno posiekaną cebulę.
Wrzuć krewetki, pastę curry i przyprawy. Smaż całość przez 5 minut.
Zalej wszystkie składniki bulionem, dodaj grzyby i gotuj przez 20 minut.
Dodaj sos rybny i mleko kokosowe, delikatnie zagotuj.
Zupę podawaj z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
-
Tom kha
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
-
Zupa tajska
Więcej informacji na temat zupy tajskiej tom yum
Zupa tajska tom yum to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę tajską tom yum.
Zupa będzie zawierała mięso, ale będzie bezglutenowa, ponieważ wykorzystany makaron ryżowy należy do produktów naturalnie bezglutenowych. Jeśli jednak nie masz problemu z tolerancją glutenu, możesz podawać zupę z ryżem lub makaronem pszennym.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Mój przepis przygotowałam z mleczkiem kokosowym, które jest tłuste i charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu w swoim składzie. Śmiało możesz użyć mleczka kokosowego w wersji light.
Zatem, jak zrobić zupę tajską tom yum?
W pierwszej kolejności przygotuj makaron. Przełóż go do miseczki i zalej gorącą wodą, pozostaw do napęcznienia przez 20 minut. Podobnie przygotuj grzyby, potrzebują minimum godziny czasu, aby stały się odpowiednio miękkie.
W tym czasie rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę, wrzuć pastę curry, grzyby i krewetki.
Pamiętaj, aby je wcześniej umyć i odpowiednio oczyścić.
Smaż całość około 5 minut, wlej bulion i gotuj około 20 minut. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład.
Następnie wlej sos rybny i mleczko kokosowe oraz wrzuć przyprawy takie jak curry i papryczka chili. Tak przygotowaną zupę gotuj do połączenia się wszystkich składników, za około 30 minut będzie dobra do podania.
Zupę podawaj z wcześniej przygotowanym makaronem, a całość skropl sokiem z limonki.
Danie posyp obficie posiekaną pietruszką.
Smaczna, orientalna zupa to będzie świetny pomysł na kolację lub na obiad.
Dodatkowo zachęcam do próbowania wielu różnych kuchni Świata i poznawania nowych smaków. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!
Alergeny w zupie tajskiej tom yum
Lista alergenów dla zupy tajskiej tom yum przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
Wartości odżywcze zupy tajskiej tom yum
Czerwoną pastę curry możesz zmienić na pastę tom yum.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.