Zupa krewetkowa tajska
- Krewetki (450 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Czerwona pasta curry (40 g)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (120 ml)
- Pomidory w puszce (120 g)
- Sos rybny (20 ml)
- Sok z cytryny (1 ml)
Przepis na zupę krewetkową tajską krok po kroku
W garnku zagotuj bulion.
Dodaj do niego pastę curry, mleko kokosowe i pomidory w puszce. Gotuj razem przez około 5 minut.
W tym czasie oczyść krewetki z ogonków, pancerzy i jelit. Szybko przepłucz pod wodą.
Dodaj do zupy. Dopraw ją sokiem z cytryny i sosem rybnym. Gotuj razem przez około 3 minuty.
Smacznego!
-
Tom kha
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
-
Zupa tajska
Więcej informacji na temat zupy krewetkowej tajskiej
Kuchnia tajska ukształtowana jest głównie przez wpływy chińskie i indyjskie. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników jest mleczko kokosowe oraz pasta curry. Królują tu też przyprawy takie jak trawa cytrynowa, imbir czy limonka. Uznawana jest za kuchnię najbardziej ostrą, ale również aromatyczną. Dlatego też szturmem podbija cały świat, w tym Europę. Kuchnia tajska jest naprawdę dobra i każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Zupa krewetkowa tajska przygotowana z mleczkiem kokosowym i czerwoną pastą curry to nasza odpowiedź na potrzebę ostrej, aromatycznej zupy. Podawana z krewetkami na pewno Was zachwyci.
Jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu. Przekonaj się jak zrobić tajską zupę krewetkową.
Zagotuj bulion i dodaj do niego pastę curry i pomidory z puszki wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj razem przez kilka minut, a w tym czasie oczyść krewetki. Usuń z nich pancerz, ogonki i jelita. Aby to zrobić natnij krewetkę wzdłuż grzbietu, rozchyl nacięcie i wyciągnij czarną żyłkę, czyli właśnie jelito. Najwygodniej zrobisz to z użyciem wykałaczki. Następnie opłucz szybko krewetki pod bieżącą, zimną wodą. Tak przygotowane krewetki włóż do zupy. Następnie dopraw sokiem z cytryny i sosem rybnym. Tylko tyle wystarczy by przygotować przepis na tajską zupę krewetkową.
Krewetki są owocami morza, które mają swoich zwolenników i wrogów. Istnieje mit, że do przygotowania smacznych krewetek potrzeba równie drogich składników. Na przykładzie tej zupy widać, że nie jest to prawda. Nawet najprostsza zupa może być pyszna w smaku. Zupa krewetkowa jest najlepsza na drugi dzień, gdy smaki jeszcze bardziej się „przegryzą”.
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować bulion warzywny do wykorzystania przy naszej zupie, to proponuję zrobić go w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach w zamrażalniku. Do przygotowania bulionu potrzebujesz 2 litry wody, 3 marchewki, cebulę, pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora, natkę pietruszki, czosnek i selera naciowego. Dodatek suszonych grzybów, liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu wzbogaci smak bulionu. Warzywa umyj i oczyść. Następnie włóż do garnka wszystkie składniki i zalej wodą. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małej mocy palnika przynajmniej przez 2 godziny. Ten czas spowoduje, że bulion zrobi się naprawdę aromatyczny.
Alergeny w zupie krewetkowej tajskiej
Lista alergenów dla zupy krewetkowej tajskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
- czerwona pasta curry
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos rybny
- sos rybny
Wartości odżywcze zupy krewetkowej tajskiej
Krewetki są niskokaloryczne i są bardzo dobrym źródłem białka. Ze względu na zawartość puryn nie są polecane dla osób chorujących na dnę moczanową.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.