Zupa tajska z kurczakiem curry

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tajska zupa curry w miseczce
Zupa tajska z kurczakiem curry
Zupa tajska z kurczakiem curry to wspaniała propozycja na danie, które nie tylko dobrze się prezentuje, ale również przepysznie smakuje. Jest sycąca i aromatyczna.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
172 kcal
Kcal w porcji
373 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Czerwona pasta curry (10 g)
  • Mleczko kokosowe (400 ml)
  • Bulion drobiowy (1750 g)
  • Sok cytrynowy (10 ml)
  • Kolendra świeża (45 g)
  • Olej kokosowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos rybny, liście limonki
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę tajską z kurczakiem curry krok po kroku

Podgrzej w dużym garnku olej kokosowy. A następnie dodaj do garnka posiekane drobno: imbir, czosnek, czerwoną paprykę i liście limonki. Dopraw solą. Gotuj przez 3-4 minuty, aż warzywa zaczną lekko miękkie.

Dodaj czerwoną pastę curry i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i mieszaj, aż dobrze się połączą.

Dodaj do garnka bulion, mleko kokosowe, sok z limonki i sos rybny. Niech zupa się zagotuje, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 30 minut. Dopraw ją do smaku.

Zupę podawaj ze świeżym sokiem z limonki i kolendrą.

Jak oceniasz przepis na zupę tajską z kurczakiem curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat zupy tajskiej z kurczakiem curry

Zupa tajska z kurczakiem curry to wspaniała propozycja na ciekawe danie, które nie tylko dobrze się prezentuje, ale również przepysznie smakuje. Jest sycąca i aromatyczna.

Przepis na zupę tajską z kurczakiem curry jest naprawdę niezwykle prosty, do jego przygotowania nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy tylko duży garnek. Do jej przygotowania, oprócz charakterystycznej pasty curry potrzeba tylko bulionu, najlepiej warzywnego, grzybów i pomidorów w puszce. Curry dba o wyjątkowy smak i aromat potrawy. Pastę można zakupić w sklepach z azjatycką żywnością, a także w niektórych dużych supermarketach. Jednak jej zdobycie nie musi wiązać się z żadnym problemem, gdyż spokojnie można wykonać ją samodzielnie w domu. To dodaje całości jeszcze większej jakości. Pasta ta składa się w większości z przypraw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tajską zupę z kurczakiem curry, która będzie pyszna, odpowiednio pikantna, a przy tym dobra dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również lunch, czy kolację. To najlepsza i najprostsza azjatycka zupa. Choć głównymi składnikami są oczywiście warzywa, to sercem tego dania są odpowiednie przyprawy, dzięki którym smakuje tak fantastycznie, w tej zupie ich nie brakuje. Dbają one nie tylko o dobry smak, ale także o właściwości zdrowotne. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze. To idealny pomysł na danie dla miłośników orientalnych smaków, których w tej opcji nie brakuje. To ze względu na całą gamę przypraw, których używa się do przygotowania tej zupy. Najważniejszym jest oczywiście pasta curry, oprócz niej dobrze dodać również kurkumę i trawę cytrynową, która nadaje wspaniałego aromatu. Ta zupa to typowe danie jednogarnkowe, które oszczędza sporo czasu, a także pracy. Zupa z tego przepisu jest smaczna, szybka i bardzo dobrze doprawiona.

Alergeny w zupie tajskiej z kurczakiem curry

Lista alergenów dla zupy tajskiej z kurczakiem curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

W przepisie na zupę tajską z kurczakiem curry nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście limonki
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy tajskiej z kurczakiem curry

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(373g)
Energia (kcal)
46.24
172.49
Białko (g)
3.97
14.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(373g)
Węglowodany (g)
3.92
14.62
Węglowodany przyswajalne (g)
3.62
13.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
1.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(373g)
Tłuszcz (g)
1.66
6.20
Tłuszcze nasycone (g)
1.25
4.67
Tłuszcze nienasycone (g)
0.41
1.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.28
1.05
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.45
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.43
46.36
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(373g)
Witamina A (µg (mcg))
21.60
80.57
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.56
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.30
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.80
40.28
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: czerwona pasta curry, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.97
Brak danych dla: czerwona pasta curry, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.29
15.99
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.33
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.53
5.70
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.96
25.95
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
187.04
697.65
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(373g)
Sód (mg)
281.46
1049.86
Potas (mg)
104.65
390.36
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.70
73.48
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
62.24
232.15
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.08
30.15
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.19
0.70
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.22
0.80
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy tajskiej z kurczakiem curry 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy tajskiej z kurczakiem curry

Koszt składników
348.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Imbir korzeń
5 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Czerwona pasta curry
10 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Bulion drobiowy
1750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
37.50
Za 1750 g
Sok cytrynowy
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Kolendra świeża
45 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 45
247.50
Za 45 g
Olej kokosowy
20 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 20 ml
Koszt składników
348.50