-
Kotlety z piersi kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka to alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Kotlet z piersi panierowany jest lubiany przez najmłodszych sprawdzi się więc …
10 + 10 min łatwy 4 431 kcal -
Pierś z kurczaka z pieczarkami
Pierś z kurczaka z pieczarkami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie …
30 min łatwy 2 622 kcal -
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś z kurczaka cieście francuskim doskonale sprawdzi się jako przekąska i przystawka na imprezę rodzinną lub w gronie przyjaciół. Możesz …
30 + 20 min średni 2 1371 kcal
Filet z kurczaka - przepisy
-
Filet z kurczaka po parysku
Filet z kurczaka po parysku to taki nasz tradycyjny kotlet w trochę innym wydaniu. Komu znudziła się już powszechnie znana …
10 + 15 min łatwy 4 273 kcal -
Kurczak w sosie serowym
Kurczak w sosie serowym to smaczny pomysł na obiad. Danie to nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, każdy poradzi sobie z …
20 + 40 min łatwy 4 149 kcal -
Filet z kurczaka w cieście francuskim
Filet z kurczaka w cieście francuskim to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Filet z kurczaka w …
15 + 30 min łatwy 6 947 kcal -
Tarta z kurczakiem
Tarta z kurczakiem to dobry pomysł na obiad lub wczesną kolację. Taką tartę można przygotować dla bliskich i znajomych. Obiadowa …
55 + 70 min łatwy 6 589 kcal -
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne kotlety pochodzące …
20 + 20 min łatwy 4 826 kcal -
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, który będzie jednocześnie prosty i …
20 + 30 min łatwy 2 346 kcal
-
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym jest naprawdę dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto kocha aromatyczne dania. Mięso z kurczaka w …
10 + 25 min łatwy 4 315 kcal -
Filet z kurczaka ze szpinakiem
Filet z kurczaka ze szpinakiem to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu domowy obiad, który polubi każdy. Jest …
20 + 20 min łatwy 4 362 kcal -
Kotleciki szuszu
Pyszne kotleciki szuszu to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Mięsko przygotowuje się z fileta z piersi z kurczaka …
10 + 15 min łatwy 4 228 kcal -
Pierś z kurczaka z serem mozzarella, suszonymi pomidorami z ryżem curry i surówką z sosem vinegret
Zastanawiasz się co dobrego można przygotować piersi kurczaka? Myślisz że próbowałeś już wszystkich wersji na pierś kurczaka? Jeśli nie znasz …
20 + 35 min łatwy 2 979 kcal -
Gotowana pierś z kurczaka
Gotowana pierś z kurczaka to doskonała propozycja na łatwo strawne, dietetyczne danie obiadowe dla całej rodziny. Zdrowa pierś z kurczaka …
5 + 20 min łatwy 3 162 kcal
-
Pad thai z kurczakiem
Pad thai z kurczakiem to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają azjatycką kuchnię. W takim wydaniu można je przygotowywać w …
10 + 20 min łatwy 4 535 kcal -
Kotleciki siekane z kurczaka
Kotleciki siekane z kurczaka to idealny i prosty pomysł na niebanalny obiad. Są smaczne, zaskakują ciekawą fakturą, kolorami i wspaniałym …
20 + 15 min łatwy 3 554 kcal -
Pieczona pierś z kurczaka
Pieczona pierś z kurczaka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pieczona w piekarniku pierś jest soczysta …
10 + 20 min łatwy 2 297 kcal -
Filet z kurczaka z piekarnika
Filet z kurczaka z piekarnika jest naprawdę doskonałą opcją na pyszny i lekki posiłek. Ma obniżoną ilość tłuszczu, a smakuje …
20 + 25 min łatwy 4 321 kcal -
Tagliatelle z kurczakiem
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym to idealny pomysł na obiad. Danie przygotujesz w kilka chwil, wystarczy, że zaopatrzysz się …
15 + 20 min łatwy 2 475 kcal -
Makaron po chińsku
Makaron po chińsku to danie, które znane jest z większości azjatyckich restauracji. Ma wspaniały smak i cudowną konsystencję. Makaron podaje …
20 + 25 min łatwy 4 581 kcal
-
Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to pyszne danie, które przygotujesz w kilka minut. Z poniższego przepisu powstaje smaczne drobiowe mięso w kremowym …
10 + 30 min łatwy 4 398 kcal -
Strogonow z kurczaka
Strogonow z kurczaka to smaczna odpowiedź na tradycyjny, węgierski gulasz. Dzięki wykorzystaniu mięsa z piersi kurczaka danie to jest pyszne …
15 + 25 min łatwy 8 163 kcal -
Leczo z kurczakiem
Pyszne leczo z kurczakiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 45 min łatwy 4 276 kcal -
Kotlet z kurczaka
Kotlet z kurczaka to doskonały pomysł na smaczne i szybkie danie obiadowe, które możesz podać z dodatkiem gotowanych lub pieczonych …
20 min łatwy 5 281 kcal -
Penne z kurczakiem
Penne z kurczakiem to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepszy makaron świetnie sprawdzi się również jako lunch do …
40 min łatwy 4 498 kcal
-
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami to pomysł na szybki posiłek. Są to gotowane warzywa z ryżem i sosem pomidorowym. Możemy podać osobno …
30 + 15 min średni 3 430 kcal -
Shoarma z kurczaka
Shoarma z kurczaka to nic innego jak pieczone kawałki piersi z kurczaka w aromatycznej przyprawie. Idealnie sprawdzi się jako baza …
20 + 20 min łatwy 4 191 kcal -
Kurczak generała tso
Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu oraz …
25 + 15 min łatwy 2 547 kcal -
Filet po parysku
Filet po parysku to filet z kurczaka panierowany w jajku oraz mące. Pyszny filet po parysku stanowi doskonały pomysł na …
30 min łatwy 4 309 kcal -
Rolada z piersią z kurczaka
Rolada z piersią z kurczaka to świetna propozycja na pyszny obiad. Drobiowa rolada jest soczysta i można ją przygotować dzień …
20 + 30 min łatwy 6 496 kcal -
Coq au vin
Coq au vin jest to danie francuskie, ale wywodzi się z Burgundii. Coq au vin jest to kurczak duszony w …
60 + 60 min średni 6 601 kcal
-
Fajita z kurczakiem
Fajita z kurczakiem to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Tradycyjna meksykańska fajita początkowo przygotowywana była z mięsa wołowego, jednak …
40 + 30 min łatwy 4 525 kcal -
Filet w cieście francuskim
Filet w cieście francuskim to najlepszy pomysł zarówno na wykwintny obiad, jak i przystawkę. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na …
30 + 45 min średni 6 378 kcal -
Tarta z kurczakiem i warzywami
Tarta najczęściej kojarzona jest z przepysznym ciastem, który spożywany jest w formie deseru. Można przygotować tartę z różnymi dodatkami np. …
20 + 10 min łatwy 4 583 kcal -
Kurczak z mascarpone
Kurczak z mascarpone to propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszny, pieczony kurczak z serkiem mascarpone doskonale smakuje z dodatkiem …
30 + 20 min łatwy 4 377 kcal -
Zapiekana pierś z kurczaka
Zapiekana pierś z kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepsze danie warto podać z dodatkiem ugotowanych lub …
30 + 35 min łatwy 4 288 kcal -
Dewolaje ze szpinakiem
Dewolaje ze szpinakiem to danie, które zapewne większość z nas zna i lubi, występuje ono na większości przyjęć rodzinnych i …
20 + 15 min łatwy 4 278 kcal -
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i fetą jest wspaniałą opcją dla wszystkich osób, które szukają ciekawego pomysłu na obiad. Tak …
25 + 30 min średni 4 505 kcal -
Devolay ze szpinakiem
Przepis na devolaye ze szpinakiem to super pomysł na obiad. Devolay ze szpinakiem i serem podany np. z ziemniaczanymi talarkami …
20 + 20 min łatwy 4 -
Kurczak w sosie śmietanowo pieczarkowym
Masz dość kurczaka w tradycyjnej wersji z niewielką ilością przypraw? Poznaj mój przepis na kurczaka w sosie śmietanowo pieczarkowym. Kurczak …
30 + 20 min łatwy 4 377 kcal -
Kurczak w sosie cytrynowym
Kurczak w sosie cytrynowym to niezwykle smaczny pomysł na ciekawy obiad. Nie wiesz jak go przygotować samodzielnie? Sięgnij po ten …
20 + 30 min łatwy 4 534 kcal -
Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym
Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tani w przygotowaniu kurczak w sosie …
20 + 25 min łatwy 3 391 kcal -
Coq au riesling
Coq au riesling jest to aromatyczny, chrupiący kurczak duszony z pieczarkami w sosie na bazie białego wina oraz śmietanki. Jest …
20 + 60 min średni 4 652 kcal -
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Chyba wszyscy uwielbiają wspaniale chrupiące kawałki kurczaka w panierce ze słynnej restauracji. Poznaj propozycję na nieco lżejszą wersję tego obiadu. …
25 + 50 min łatwy 4 457 kcal -
Pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka to doskonała propozycja na pyszny obiad dla dzieci i dorosłych. Pieczona w piekarniku pierś jest soczysta i …
10 + 20 min łatwy 2 413 kcal -
Kurczak curry
Kurczak curry to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jego smak na pewno zachwyci wszystkich miłośników kuchni orientalnej. …
15 + 20 min łatwy 4 531 kcal -
Filet z kurczaka
Filet z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszne mięso do obiadu dla całej rodziny. Filet z kurczaka jest doskonały …
10 + 30 min łatwy 5 246 kcal -
Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem to dobry pomysł na smaczną kolację. To danie możesz przygotować także dla swoich gości. Tortilla z mięsem …
35 min łatwy 4 647 kcal -
Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku to danie które łatwo i przyjemnie przygotujesz w mniej niż godzinę. Ryż z kurczakiem po chińsku i …
35 min łatwy 1 517 kcal -
Butter chicken
Butter chicken, czyli kurczak maślany po indyjsku, to jedno z najbardziej charakterystycznych i popularnych dań kuchni indyjskiej i hinduskiej. To …
45 min średni 1 508 kcal -
Sałatka z kurczakiem i makaronem
Sałatka z kurczakiem i makaronem to wspaniała opcja na pyszny lunch czy kolację. Jest smaczna, łatwa, a przy okazji naprawdę …
25 + 25 min łatwy 4 517 kcal -
Zapiekanka gyros
Zapiekanka gyros jest idealnym pomysłem na pyszny obiad lub kolację. Robi się ją niezwykle szybko, dlatego będzie dobrą propozycją dla …
15 + 25 min łatwy 4 792 kcal -
Nuggetsy z piekarnika
Nuggetsy z piekarnika to idealny pomysł na posiłek, gdy jesteś diecie, ale nie tylko, moje dzisiejsze nuggetsy będą zawierały mniej …
20 + 20 min łatwy 5 238 kcal -
Kurczak ze szpinakiem
Kurczak ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Najczęściej przygotowywany jest z makaronem …
40 min łatwy 1 385 kcal -
Kapsalon
Kapsalon to nic innego jak fast food z Holandii. Jest to nic innego jak połączenie mięsa drobiowego z frytkami domowej …
30 + 30 min łatwy 3 235 kcal
Filet z kurczaka – pomysły i przepisy na fileta z kurczaka w różnych odsłonach
Kurczak to jedno z najbardziej popularnych mięs w naszym kraju. Filet z kurczaka ciągle przewija się przez polską kuchnię pod postacią różnych potraw. Dania z kurczaka są szybkie i pyszne, a przepisy na mięso drobiowe naprawdę proste do przygotowania. Nawet laicy w kuchni nie powinni mieć większego problemu z przygotowaniem mięsa drobiowego. Co zrobić z kurczaka na obiad? Czy istnieje sprawdzony sposób na filety z kurczaka? Sprawdź najciekawsze propozycje na potrawy z kurczaka i dowiedz się, jakie właściwości ma to mięso.
Pomysł na filet z kurczaka – najlepsze przepisy na obiad z kurczaka
Kilka słów na temat jedzenia drobiu. Czy kurczak jest zdrowy?
Wielu ludzi w Polsce je kurczaka na obiad, ale też na przykład wybiera go na pożywną kolację. Niewielu jednak zastanawia się nad tym, dlaczego i czy w ogóle warto jeść mięso drobiowe. Niektórzy decydują się nie jeść kurczaka wcale, gdyż obawiają się znajdujących się w nim antybiotyków i hormonów. Utarło się bowiem, że drób jest tym wszystkim przepełniony. Są jednak ludzie, którzy kompletnie nie przejmują się krążącymi na świecie informacjami. Jedzą jednak kurczaka, ponieważ jest to mięso stosunkowo nie drogie, porównując na przykład do wołowiny. Polacy rocznie jedzą średnio ok. 30 kg kurczaka na osobę. Nie da się ukryć, mięso drobiowe w naszym kraju jest drugim (po wieprzowinie) najczęściej spożywanym mięsem. Okazuje się, że jest to także mięso, którego nie musimy importować zza granicy, bo przecież sami hodujemy kurczaki. Drób, który trafia na nasz rynek z importu, to rzadkość. Większość i tak nie przeszłaby ani kontroli jakości, ani nie spełniałaby przyjętych w Polsce norm.
Dlaczego ludzie uważają, że kurczaki naszprycowane są antybiotykami i hormonami? Otóż są to bardzo stare informacje, jednak… nadal całkiem słuszne. Dawniej, czyli ponad 20 lat temu, hormony mogły dość często pojawiać się w mięsie. Sprzedawcy wpuszczali je po to, żeby mięso wydawało się dla klienta ładniejsze i bardziej świeże. Dziś musiałaby zaistnieć solidna podstawa do tego, aby sprzedawca mięsa mógł wpuścić do niego jakąkolwiek substancję. Żadnemu z nich to się jednak nie opłaca, bo za używanie hormonów albo antybiotyków w mięsie grozi dziś naprawdę wysoka kara pieniężna. Mimo wszystko nie każdy kurczak wolny jest od niedozwolonych substancji. Sprzedawcy wciąż bywają nieuczciwi i sprzedają buble. Jak więc wystrzegać się mięsa złej jakości? Kupuj mięso ze sprawdzonych źródeł, najlepiej od renomowanych sprzedawców. Filet z kurczaka powinien być certyfikowany – tylko taki będzie bowiem świeży i wysokiej jakości.
Kupowanie filetów z kurczaka, krok po kroku
Mięso z kurczaka powinno się kupować ze zweryfikowanych źródeł i od rekomendowanych sprzedawców. Mięso dobrej jakości zawsze powinno być opieczętowane odpowiednim certyfikatem. Właśnie on jest swego rodzaju poświadczeniem, iż kupowane mięso jest dobrej jakości, smaczne i świeże. Certyfikat jakości to także pewność dobrego opakowania i transportu mięsa. Wiadomo, czasem sprzedawcy posługują się podrabianymi certyfikatami, żeby omotać klientów i sprzedać towar. Jak poradzić sobie z oszustami? Nie kupuj filetów z kurczaka od niesprawdzonych sprzedawców i postaw na kurczaka… zagrodowego! Warto takiego poszukać, ponieważ to znacznie zdrowsza jego wersja. Kurczak zagrodowy to mieszanka kurczaka mięsnego z wiejskim. Poza tym zagrodowy kurczak żyje znacznie dłużej niż brojler (kurczak mięsny), a także szczepiony jest na kokcydiozę, żyje na zewnątrz i odżywia się wyłącznie roślinną paszą. Jak łatwo możesz więc wywnioskować, jego smak i konsystencja jest znacznie lepsza niż kurczaka hodowanego na ubój w kurniku.
Aby upewnić się, że filety z kurczaka są świeże i zjadliwe, zawsze powinno się zwrócić uwagę na wiele szczegółów. Najważniejszy jest kolor mięsa, który musi być połyskujący i jasnoróżowy. Nie może mieć ani odrobiny żółtego koloru. Mięso powinno być też sprężyste – po wciśnięciu palca w filet powinien on wrócić do swojego poprzedniego stanu. Staraj się nigdy nie kupować filetów z kurczaka w tacce. Zdecydowanie lepsze są opakowania próżniowe, gdyż sprzedawcom trudniej jest poprawić w nich wygląd mięsa albo zwiększyć jego masę. Ciężej jest też w próżniowych opakowaniach zmienić datę ważności filetów. Warto pamiętać także o tym, że opakowanie musi być zawsze suche. Jeśli będzie choć odrobinę mokre, może to świadczyć o tym, iż kurczak był mrożony. Może to być również oznaka, że mięso jest zwyczajnie stare i nieświeże.
Właściwości filetów drobiowych – czy warto je spożywać?
Polacy lubią wykorzystywać filet z kurczaka na różnego rodzaju dania. Główny powód? Łatwa dostępność tego mięsa, jego niska cena oraz wiele cennych właściwości zdrowotnych. Mięso z kurczaka zawiera więcej białka niż wieprzowina – w dodatku białko to jest lepiej przyswajalne niż wołowe. Warto dodać, że filety drobiowe są też lekkostrawne i mają mało tłuszczu. Mogą więc spożywać je zwłaszcza osoby na diecie odchudzającej, a także borykające się z wysokim złym cholesterolem i problemami układu krążenia.
W kurczaku jest wiele cennych dla zdrowia składników mineralnych i witamin. Mięso ma też mnóstwo pożytecznych dla zdrowia właściwości. Wysoka zawartość witamin z grupy B sprawia, że jedzenie filetów drobiowych może pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie i wspomoże zachodzące w organizmie procesy energetyczne. Spożywanie mięsa drobiowego dobrze działa też na stan włosów, skóry i paznokci. Dzięki regularnemu jedzeniu kurczaka można załagodzić depresję lub napięcie miesiączkowe, a także poprawić ciśnienie krwi. Drób dostarcza też do organizmu fosfor, cynk, selen i magnez, dzięki którym układ immunologiczny może działać znacznie sprawniej.
Warto w tym miejscu dodać, że oprócz filetów z kurczaka warto spożywać również podroby. Są one pełne cennych dla organizmu witamin, zwłaszcza witamin z grupy B. Żołądki z kurczaka i wątróbka drobiowa mają wiele żelaza, a także cynku i magnezu. Należy zatem spożywać regularnie podroby i przestać się ich bać. Są bowiem naprawę bardzo wartościowe i niezwykle cenne dla naszego zdrowia.
Pomysł na filet z kurczaka – szybkie potrawy i smaczne dania drobiowe
Filet z kurczaka z warzywami – pomysł na obiad dla całej rodziny
Filet z kurczaka to smaczna potrawa dla rodziny, która posmakuje nie tylko największym fanom mięsa. To świetna propozycja na pożywny i pełnowartościowy obiad. Warto zapisać ją w swoim zeszycie z przepisami, gdyż przepis niejednokrotnie może się przydać. Oto najważniejsze składniki, które należy kupić, aby przygotować potrawę: piersi z kurczaka, papryka zielona i czerwona, marchewka, cebula, seler, czosnek, olej rzepakowy, papryka ostra i wędzona, pieprz i sól. Najpierw dobrze umyj kurczaka, potem go umyj i pokrój na równą kostkę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Dodaj mięso, po czym zacznij delikatnie je obsmażać. Dopraw całość do smaku, następnie pokrój w słupki marchewkę i papryki. Zetrzyj seler na tarce i wrzuć go na patelnię. Duś wszystko pod przykrywką do momentu, aż powstanie sos. Podawaj tak przygotowaną potrawę z ziemniakami, makaronem albo ryżem.
Filet z kurczaka z warzywami to przepyszna potrawa, która pozwala zrobić szybki, pożywny i treściwy obiad dla całej rodziny. Chude mięso w połączeniu z wartościowymi warzywami to „energetyczna bomba”, doskonała dla zdrowia. Kurczak jest chudym mięsem, które należy do łatwo przyswajalnych, dlatego warto postawić na to danie. Jego przygotowanie jest proste i zajmuje bardzo mało czasu, więc świetnie poradzą z nim sobie nawet najwięksi amatorzy gotowania. Nie zapomnij o dodaniu cebuli i czosnku, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, ponieważ doskonale wzmocnią one układ immunologiczny. Przepis na filet z kurczaka idealnie nada się zarówno na wykwintny obiad dla gości, jak i lunch do pracy lub przekąskę na uczelnię.
Najciekawsze pomysły na filet z kurczaka – zbiór prostych pomysłów na filety drobiowe
Zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować filet z kurczaka? Możesz każdego tygodnia wypróbować nowy przepis na to smaczne danie. Nie martw się już więcej, co zrobić na obiad, tylko skorzystaj z poniższej listy i posmakuj pysznych filetów z kurczaka!
- Pieczony filet z kurczaka – to
znakomity pomysł na obiad, który na pewno zyska grono sympatyków. Aby
przygotować danie, należy zaopatrzyć się w piersi kurczaka, olej rzepakowy,
świeży rozmaryn i tymianek, a także oregano, majeranek, pieprz i sól. Kurczaka
trzeba dokładnie umyć i oczyścić, a następnie ponacinać go i skropić olejem.
Mięso trzeba później doprawić przyprawami do smaku, umieścić je w naczyniu
żaroodpornym na 30 minut i piec w temperaturze ok. 180 st. C.
-
Filet z kurczaka w sosie
koperkowym – jeśli lubisz mięso z sosem, powinieneś zrobić na obiad właśnie tę
potrawę. To danie idealne również na diecie redukcyjnej i lekkostrawnej. Do
przyrządzenia posiłku potrzebujesz piersi kurczaka, koperku, czosnku, śmietanki
kremowej 36%, bulionu warzywnego, oleju rzepakowego i przypraw do smaku.
Najpierw podziel mięso na małe plastry i natrzyj je przyprawami. Następnie
rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso na
patelnię i smaż je przez kilka minut. Następnie zalej kurczaka bulionem
warzywnym, posiekaj koperek i wrzuć go na mięso. Duś całość przez 15 minut, po
czym wlej śmietankę do dania i zagotuj wszystko.
- Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych – to idealna propozycja dla wielbicieli dań tradycyjnych, które jednocześnie są unowocześnione. Kurczak w takiej wersji jest mocno chrupiący i aromatyczny. Aby go zrobić, należy zaopatrzyć się w piersi kurczaka, płatki kukurydziane bez cukru, oliwę z oliwek, jajka i przyprawy do smaku. Najpierw trzeba oczyścić mięso, a potem podzielić je na plastry i rozbić tłuczkiem do mięsa. Kurczaka trzeba później porządnie natrzeć przyprawami, po czym wbić jajko na talerzyk i je rozmieszać. Kotleciki trzeba następnie wymieszać zarówno w jajku, jak i w płatkach, a na patelni rozgrzać oliwę tak, aby mięso się na niej porządnie usmażyło.