-
Makaron z kurczakiem i sosem pieczarkowym
Jeśli łatwe przepisy to coś co lubisz mam tu idealną propozycję. Fajny przepis na bardzo ekspresowy i smaczny obiad. Całe …
30 min łatwy 3 501 kcal -
Szczi
Najlepsza rosyjska zupa szczi – musisz jej spróbować. Z dodatkiem mięsa oraz z grzybami jest sprawdzonym przepisem na sycącą i …
30 + 60 min łatwy 8 193 kcal -
Zupa pieczarkowa
Przepis na zupę pieczarkową z makaronem wykonasz w około godzinę. Do jej wykonania potrzebujesz prócz pieczarek, cebuli, masła, warzyw korzeniowych, …
20 + 40 min łatwy 8 481 kcal
Dania z grzybami - przepisy
-
Kapusta z grochem i grzybami
Kapusta z grochem i grzybami to doskonały pomysł na wigilijną potrawę. Kapusta w grochem i grzybami to tradycyjne danie spożywane …
10 + 40 min łatwy 8 136 kcal -
Rydze w śmietanie
Rydze w śmietanie to wspaniały wybór dla wszystkich miłośników grzybowych dań. Rydze w takiej odsłonie smakują jeszcze pyszniej, gdyż zanurzone …
10 + 15 min łatwy 2 363 kcal -
Risotto z borowikami
Risotto z borowikami jest daniem prostym, a przy okazji niezwykle smacznym. To coś dla fanów kuchni włoskiej, dla której właśnie …
20 + 30 min łatwy 4 377 kcal -
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. Niedługo święta, które zbliżają się wielkimi …
60 + 20 min łatwy 20 72 kcal -
Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu pokoleń. Najczęściej przygotowywane są …
90 min średni 3 401 kcal -
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne …
30 + 240 min średni 80 39 kcal
-
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 12 235 kcal -
Bigos z kiszonej kapusty
Pyszny bigos z kiszonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 4 528 kcal -
Zupa grzybowa
Domowa zupa grzybowa to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Dzisiaj przedstawię Ci …
20 + 40 min łatwy 6 100 kcal -
Tagliatelle z borowikami
Tagliatelle z borowikami jest daniem pysznym i bardzo aromatycznym, to ze względu na naprawdę spory udział grzybów. Ta potrawa na …
15 + 20 min łatwy 4 554 kcal -
Kopytka z sosem grzybowym
Kopytka z sosem grzybowym będą idealnym wyborem dla wszystkich miłośników naprawdę pysznych dań. Całość robi się bardzo prosto, a efekt …
45 + 15 min łatwy 6 713 kcal
-
Polędwiczki w sosie kurkowym
Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym jest całkiem prosty i ciekawy. Do jego przygotowania potrzebujesz polędwicy wieprzowej, kurek, cebuli, przypraw …
25 + 15 min średni 5 244 kcal -
Makaron ryżowy z kurczakiem
Makaron ryżowy z kurczakiem to świetny pomysł na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Całość można zrobić w niezwykle szybki sposób, …
20 + 25 min łatwy 4 467 kcal -
Risotto z grzybami
Risotto z grzybami to pomysł na bardzo smaczny obiad. To danie nie jest trudne, więc nawet ten, kto dopiero zaczyna …
45 min łatwy 4 328 kcal -
Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami, to pomysł na wspaniały posiłek pełen smaku. Sprawdzi się idealnie na obiad czy kolacje. Łazanki …
20 + 40 min łatwy 4 678 kcal -
Boczniaki w panierce
Smażone boczniaki w panierce to doskonała propozycja na szybką przekąskę lub dodatek serwowane do obiadu. W przepisie dowiesz się jak …
25 min łatwy 2 398 kcal -
Flaczki z kani
Flaczki z kani to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Potrawa ta jest modyfikacją tradycyjnych flaków. Sposób przygotowania jest bardzo …
20 + 25 min łatwy 4 131 kcal
-
Gulasz z pieczarkami
Gulasz z pieczarkami to pyszny pomysł na pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Mięso tak przygotowane jest niezwykle aromatyczne i smaczne. …
20 + 75 min łatwy 6 378 kcal -
Jajecznica na kurkach
Jajecznica na kurkach to doskonała propozycja na pożywne śniadanie dla całej rodziny. Przepis na jajecznicę z kurkami jest bardzo prosty …
5 + 5 min łatwy 2 217 kcal -
Kanie smażone
Kanie smażone Najlepszy przepis na kanie smażone na patelni. Pyszny, maślany smak, chrupiąca panierka i prostota w przygotowaniu. Korzystaj z …
30 min łatwy 3 442 kcal -
Tosty z pieczarkami
Tostem nazywamy kromkę pieczywa (zazwyczaj pszennego), która została podpieczona w tosterze; jest to rodzaj grzanki. Idealnie nadają się na śniadanie, …
15 + 5 min łatwy 1 465 kcal -
Placki po bieszczadzku
Placki po bieszczadzku to tradycyjne danie regionalne kuchni polskiej. Wyśmienite, chrupiące placki ziemniaczane podane z duszonym mięsem oraz sosem grzybowym …
30 + 60 min łatwy 5 1031 kcal
-
Roladki schabowe z pieczarkami
Roladki schabowe z pieczarkami to świetna opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab w takim wydaniu jest niezwykle soczysty …
20 + 50 min łatwy 4 342 kcal -
Żur staropolski
Żur staropolski jest zupą niezwykle pyszną i sycącą. Idealnie sprawdzi się na obiad, czy kolację. Choć do zupy nie dodaje …
20 + 50 min łatwy 6 646 kcal -
Tagliatelle z kurkami
Tagliatelle z kurkami to świetny pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Danie to jest pyszne zarówno ze …
30 min łatwy 1 490 kcal -
Gulasz z boczniaków
Gulasz z boczniaków to wegetariańska wersja tradycyjnego węgierskiego gulaszu. Danie nie jest trudne do przygotowania, ale jego zrobienie zajmuje nieco …
55 + 50 min łatwy 4 190 kcal -
Schab po myśliwsku
Schab po myśliwsku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab pieczony z dodatkiem cebuli i grzybów …
20 + 90 min łatwy 6 343 kcal -
Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami
Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami to świetny pomysł na danie pyszne, ale również pożywne i zdrowe. Całość jest niezwykle smaczna …
20 + 15 min łatwy 2 863 kcal
-
Boczniaki po kaszubsku
Boczniaki po kaszubsku możesz zjeść od razu lub włożyć do słoików. Te pyszne boczniaki to świetny pomysł na smaczne, wegetariańskie …
10 + 20 min łatwy 5 149 kcal -
Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Kaszotto z borowikami to przepis na świetne danie. Wszystko znajduje się w bardzo kremowym sosie z dodatkiem koperku. Świetna propozycja …
30 min łatwy 2 833 kcal -
Wołowina po wietnamsku Com Xao Bo
Pyszna wołowina po wietnamsku Com Xao Bo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
60 + 45 min łatwy 4 450 kcal -
Podgrzybki marynowane
Podgrzybki marynowane to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo przechowywać. …
10 + 20 min łatwy 5 130 kcal -
Bigos
Bigos to świetny posiłek dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest niezwykle aromatyczny i pełen pysznych produktów. Idealnie łączą się …
25 + 45 min łatwy 8 274 kcal -
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami kojarzy się głównie z wigilią bożego narodzenia. U mnie w domu taka kapusta była robiona praktycznie tylko …
25 + 45 min łatwy 6 107 kcal -
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej …
15 + 90 min łatwy 4 261 kcal -
Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem jest świetną opcją na naprawdę pyszny posiłek. Ma wspaniały smak, a przy okazji jest świetnym źródłem …
5 + 25 min łatwy 8 224 kcal -
Arancini
Arancini to tradycyjne sycylijskie danie. Włoska potrawa powstaje na bazie ryżu z farszem, który smaży się na oleju. Przygotowywać je …
20 + 50 min średni 10 928 kcal -
Kulebiak
Kulebiak kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest to ciasto drożdżowe z nadzieniem z kapusty z grzybami. Ciasto na …
60 + 100 min trudny 10 348 kcal -
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowywanie jajek. Najczęściej podaje się je w okresie Świąt Wielkanocnych, podczas …
35 + 7 min łatwy 1 319 kcal -
Zupa grzybowa wigilijna
Zupa grzybowa wigilijna to doskonała propozycja na wegetariańską zupę, nie tylko na święta. Pyszna zupa idealnie nadaje się na nisko …
15 + 40 min łatwy 8 26 kcal -
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca …
30 + 25 min średni 4 453 kcal -
Kurki w śmietanie
Kurki w śmietanie to szybki dodatek do obiadu, świetnie sprawdza się z dodatkiem mięsa lub w wersji jarskiej z kaszą …
10 + 20 min łatwy 8 200 kcal -
Zupa grzybowa na wigilię
Zupa grzybowa na wigilię to danie, które tradycyjnie gości na stolach zwykle raz do roku. Jednak warto przygotowywać ją częściej, …
25 + 40 min łatwy 4 1304 kcal -
Makaron z kurkami
Makaron z kurkami to doskonała pomysł na smaczne danie obiadowe dla rodziny. Doskonale smakuje z kurkami zebranymi z lasu, jednak …
15 + 20 min łatwy 2 789 kcal -
Bigos wigilijny
Wigilijne potrawy obfitują w przepisy z kiszonej kapusty, suszonych grzybów, ryb czy maku. Mało kto wyobraża sobie Boże Narodzenie bez …
25 + 210 min łatwy 8 101 kcal -
Żurek śląski
Tradycyjny żurek śląsk to zupa przyrządzana na zakwasie żytnim. Jest zupełnie inna w smaku niż barszcz biały, różnią się także …
10 + 90 min łatwy 13 303 kcal -
Risotto z kurkami
Risotto z kurkami to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Kremowe i aromatyczne za sprawą dodatku parmezanu, po prostu pyszne. Przepis na …
10 + 30 min łatwy 5 720 kcal -
Zupa grzybowa z makaronem
Domowa zupa grzybowa z makaronem to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Dzisiaj …
20 + 40 min łatwy 6 99 kcal -
Zupa z kurek
Zupa z kurek to pomysł na pyszne, sycące, pożywne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad rodzinny lub kolację. Najlepiej …
20 + 30 min średni 4 -
Zupa kurkowa
Zupa kurkowa fit to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje w sezonie dojrzewania kurek, gdy użyjesz …
15 + 25 min łatwy 2 600 kcal -
Pierogi wigilijne
Pierogi wigilijne z kapustą i z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu …
90 min średni 3 605 kcal -
Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki w sosie grzybowym to przepyszny, bardzo sycący posiłek, który sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można go przygotować …
35 + 15 min średni 1 413 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie dania z grzybami
Co można przygotować z grzybami? Oto przepisy na grzyby w różnych wersjach
Długa tradycja wykorzystania grzybów w przepisach kulinarnych, świadczy, że Polacy znają się na grzybach i potrafią je zbierać. Wysyp grzybów jesienią jest sygnałem do wyprawy do lasu na grzybobranie. Ze świeżych grzybów robimy zupy, sosy czy potrawki, zaś te które zostaną wykorzystujemy do przetworów na zimę. Dowiedz się co można zrobić z grzybów leśnych. Przedstawiamy najciekawsze przepisy na dania i przetwory z grzybów.
Jakie dania można zrobić z grzybami
Przepisy z grzybami w polskiej kuchni
Sezon na grzyby ma miejsce na jesieni, a zaczyna się już pod koniec lata. Wtedy odbywają się grzybobrania. Ci, którzy wiedzą, gdzie znaleźć grzyby, jadą wczesnym rankiem na zbiór. Wtedy też w sklepach i na bazarach pojawiają się świeże grzyby. Oczywiście grzyby hodowlane są dostępne cały rok. Jednak wiele osób nie uważa pieczarek czy boczniaków za prawdziwe grzyby. Rarytasem są grzyby leśne jak prawdziwki, koźlare, podgrzybki, rydze, maślaki, kurki i inne.
Nie trzeba nikogo przekonywać, że na zbieraniu grzybów trzeba się znać, aby odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych i trujących. Jednak w Polsce jest wielu doświadczonych grzybiarzy, zaś zdarzające się zatrucia nie zniechęcają do jadania grzybów. Nie zniechęca również ich wysoka cena. Przepisy Unii Europejskiej dopuszczają do obrotu około 40 gatunków grzybów. Grzyby stanowią ważny element kuchni azjatyckiej, gdzie stosuje się około 2000 gatunków grzybów. W kuchni polskiej grzyby obecne są od zarania dziejów, szczególnie że kiedyś było to darmowe jedzenie dla biednych.
Mimo wysokiej ceny grzybów, polska kuchnia oferuje liczne dania obiadowe, sałatki, zupy i przystawki z grzybami. Przepisy na potrawy z grzybami w kuchni polskiej:
- zupa grzybowa,
- pierogi z grzybami,
- paszteciki z grzybami,
- grzybki duszone,
- sos grzybowy.
Ponadto grzyby stanowią smaczny dodatek do zup, bigosu, gołąbków, kotletów mielonych, pierogów, dań jednogarnkowych jak również do kaszotto czy risotto. Grzyby swoją fakturą i smakiem nieco przypominają mięso. Dlatego też mogą zastąpić mięso w daniach dla wegetarian. Z uwagi na wysoką cenę z grzybów robimy dania wykwintne, na święta lub na imprezę. Tradycyjną przystawką na święta są grzybki marynowane.
Dlaczego warto jeść grzyby
Do niedawna panowało przekonanie, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Wydawało się, że dania z grzybami jadamy wyłącznie dla smaku. Badania pokazały jednak, że grzyby mają właściwości prozdrowotne.
Grzyby są niskokaloryczne, gdyż zawierają głównie wodę. Ponadto są one źródłem białka, mimo że białko grzybów jest mniej przyswajalne, niż białko roślinne. Zawartość tłuszczów i węglowodanów w grzybach nie niewielki wpływ na dietę. Natomiast ważna jest zawartość witamin, szczególnie witamin z grupy B. Grzyby mają dużą wartość jako źródło składników mineralnych, jak potas, fosfor i magnez oraz pierwiastki śladowe. Grzyby są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, dlatego sprzyjają odchudzaniu. Ponadto wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i wspomagające układ immunologiczny.
Najciekawsze przepisy na dania z grzybami
Grzyby jako danie obiadowe
Obecnie grzyby leśne są bardzo drogie, dlatego też robi się z nich głównie dania obiadowe lub dania świąteczne. Do dań na obiad wykorzystujemy zarówno grzyby świeże, jak i suszone, czy też mrożone.
Klasyczny przepis na danie obiadowe stanowi zupa grzybowa. Możemy do niej użyć zarówno grzyby świeże, jak i suszone, czy też mrożone. Przepis nie jest trudny, gdyż pyszna zupa grzybowa powstaje podobnie jak zupa jarzynowa. Tajemnica tkwi w podsmażeniu grzybów z cebulką i zasmażką z mąki i śmietany. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać grzyby do innych zup.
Pyszne i proste danie z grzybami można zrobić po prostu podsmażając grzyby w sosie śmietanowym. Podajemy je z ryżem, makaronem lub z ziemniakami. Dobry pomysł na wykorzystanie grzybów stanowi dodanie podsmażonych grzybków do omletu. Z podsmażonych grzybów robimy również sos do spaghetti, dzięki czemu powstaje proste i szybkie danie na obiad.
Na imprezę lub na święta serwujemy nie tylko klasyczne grzybki marynowane. Świetnym daniem dla gości może być również tarta lub tarteletki z grzybami. Goście docenią również quiche z grzybami czy też muffinki lub drożdżowe wypieki z nadzieniem grzybowym.
Grzyby pasują również do sałatki. Wystarczy świeże, obsmażone lub obgotowane grzyby połączyć z sałatą i innymi warzywami. Oczywiście do sałatki bierzemy grzyby podsmażone z cebulką i ostudzone. Możemy zastosować je do prawie każdej sałatki, zarówno sałatki ze świeżymi warzywami liściastymi i pomidorem, jak i do sycącej sałatki makaronowej. Grzyby w sałatce to dobry pomysł dla wegetarian, gdyż z powodzeniem zastępują mięso.
Przepis na proste i łatwe przetwory z grzybami
Grzyby dostępne są tylko jesienią i to nie zawsze. Bywają lata, kiedy następuje ogromny wysyp grzybów. Wówczas grzybiarze przystępują do robienia przetworów, aby zachować grzyby na zimę.
Najprostszym sposobem na zachowanie grzybów na zimę jest suszenie. Kiedyś grzyby nawlekało się na nitkę i suszyło na powietrzu. Obecnie można łatwo wysuszyć grzyby w suszarce do grzybów lub w piekarniku. Suszone grzyby przed wykorzystaniem w kuchni wystarczy namoczyć.
Dobry pomysł na zachowanie grzybów na dłużej stanowi mrożenie. Niestety nie jest to łatwe, gdyż może się okazać, że mrożone grzyby tracą smak. Grzyby do mrożenia należy oczyścić i wysuszyć oraz pokroić na plasterki lub w kostkę. Najlepiej ułożyć je w pudełku przekładając papierem śniadaniowym. Grzyby mrożone przechowujemy około 6 miesięcy. Można je przechowywać w zamrażalniku dłużej, jeśli zostały obgotowane. Grzyby mrożone można wykorzystać do zupy, sosu czy też zapiekanek.
Świetny pomysł na przetwory stanowią grzyby marynowane w zalewie octowej. Na grzybki marynowane wybieramy małe okazy. W przypadku większych grzybów lepiej oddzielić nogę i przeznaczyć ją do suszenia. Przed marynowaniem grzyby należy obgotować. Do marynowania nadają się również grzyby smażone.