Tofu tikka masala

Opublikowano: 28.10.2021 r., 11:49 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tofu tikka masala w złotym naczyniu
Tofu tikka masala
Tofu tikka masala to szybki pomysł na obiad wegetariański. Dodatek przyprawy garam masala, cynamonu czy kuminu nadają mu charakter bliskowschodni, ale na pewno wszystkim zasmakuje.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
275 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (250 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Mąka kukurydziana - 1 łyżka (10 g)
  • Pomidory w puszce - 1 szklanka (250 g)
  • Cebula - 1 sztuka (90 g)
  • Jogurt naturalny (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
kurkuma, imbir świeży, kumin, papryka ostra, cynamon, garam masala
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, blender, tarka, miska

Przepis na tofu tikka masala krok po kroku

Tofu odsącz z zalewy, zawiń w ręcznik papierowy i dociśnij czymś ciężkim przez 10 min, by dodatkowo wycisnąć płyn.

W misce dokładnie wymieszaj wszystkie sypkie składniki: łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę garam masala, pół łyżeczki ostrej papryki oraz mąkę. Dodaj do tego 1cm kawałek imbiru startego na tarce. Znów wymieszaj.

Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do miski z przyprawami. Dokładnie wymieszaj, aż tofu pokryte będzie przyprawami.

Rozgrzej łyżkę oleju na patelni i usmaż tofu na złoto. Gdy będzie gotowe przełóż je na talerz z ręcznikiem papierowym.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na pozostałej łyżce oleju. W trakcie dodaj przyprawy: łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę garam masala, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczkę kuminu, pół łyżeczki cynamonu. Chwilę razem podsmaż.

Dodaj pomidory i gotuj około 5 minut. Dodaj jogurt i zblenduj i znów przełóż na patelnie.

Do sosu dodaj przygotowane wcześniej tofu i wszystko razem gotuj około 10 minut.

Podawaj z ryżem lub chlebkami pita/naan.

Jak oceniasz przepis na tofu tikka masala
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat tofu tikka masala

Tofu tikka masala to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Użyte przyprawy takie jak garam masala, kumin czy cynamon nadają mu bliskowschodni charakter. To pyszne wegetariańskie danie przypadnie do gustu nawet osobom, które w swojej kuchni preferują dania mięsne.

Tofu jest to produkt wywodzący się z krajów azjatyckich. Według legendy zostało wynalezione w Chinach już prawie 200 lat p.n.e. Jest to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo. Dlatego to świetny zamiennikiem mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni.

Dzięki swojej strukturze tofu świetnie zastępuje twaróg oraz jajka. Nie ma również swoistego smaku i bardzo łatwo przyjmuje smak innych produktów, dlatego użyte przyprawy nadają mu taki wyjątkowy smak.

Pomimo swojego bogactwa w składniki odżywcze wzbudza też wiele kontrowersji. Jest to spowodowane produktem, z którego jest wytwarzane- soi. W soi występują izoflawony, które dzięki swojej wysokiej aktywności antyoksydacyjnej są niczym „miotełki do wolnych rodników tlenowych”. Tym samym mają właściwości ochronne przed działaniem stresu oksydacyjnego na tkanki organizmu. To powoduje, że mogą zmniejszać ryzyko występowania niektórych chorób. Swoją budową przypominają budowę żeńskich hormonów płciowych, stąd strach, szczególnie panów, przed spożywaniem tej rośliny. Według badań naukowych mogą nastąpić pewne zmiany w układzie hormonalnym, w tym płodności mężczyzn, jeśli będą spożywać oni ponad kilogram tofu lub kilkadziesiąt szklanek mleka sojowego dziennie! Mniejsze ilości nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, dlatego nie należy bać się tofu.

Przepis na tofu tikka masala jest bardzo prosty. Tak przygotowane można zjeść samodzielnie lub z dodatkiem ryżu czy warzyw na obiad. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby urozmaicić swoją dietę i sprawdzić, czy da się przeżyć bez mięsa. Jeśli chcesz by danie było jeszcze bardziej wege możesz pominąć dodatek jogurtu naturalnego lub zamienić go na jogurt roślinny. Smażone tofu jest dużo zdrowsze niż smażone mięso, a nie odbiega od niego smakiem. Nasze wskazówki jak zrobić tofu tikka masala na pewno przypadną Wam do gustu.

Alergeny w tofu tikka masala

Lista alergenów dla tofu tikka masala przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze tofu tikka masala

na 100g gotowej potrawy

Tofu to produkt bogaty w białko, żelazo, fosfor i wapń, dlatego będzie świetnym uzupełnieniem dla osób chcących wzbogacić swoją dietę w te składniki odżywcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
78.75
275.64
Białko (g)
4.48
15.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
6.61
23.14
Węglowodany przyswajalne (g)
5.64
19.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.97
3.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
4.31
15.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.61
2.14
Tłuszcze nienasycone (g)
3.70
12.94
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.08
7.28
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.62
5.66
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.39
1.36
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.82
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.57
2.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.66
54.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
78.13
273.45
Potas (mg)
203.03
710.59
Wapń (mg)
166.13
581.45
Fosfor (mg)
77.05
269.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.49
75.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.26
7.92
Cynk (mg)
0.56
1.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tofu tikka masala 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tofu tikka masala

Koszt składników
29.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mąka kukurydziana
10 g
1 łyżka
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 10 g
Pomidory w puszce
250 g
1 szklanka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 250 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Jogurt naturalny
150 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Koszt składników
29.60