-
Chleb pszenny
Chleb pszenny jest podstawą tradycyjnej kuchni polskiej. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego swojej diety, ze względu na jego …
45 + 45 min średni 10 164 kcal -
Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnego pieczywa. W tej wersji chleb jest niezwykle miękki i …
45 + 60 min łatwy 10 144 kcal -
Chleb z garnka
Chleb pieczony w garnku jest najprostszym sposobem na domowy chleb. Przepis na chleb z garnka jest szybki i poradzi sobie …
30 + 50 min łatwy 20 160 kcal
Pozostałe przepisy na pieczywo
-
Chleb bez drożdży
Chleb bez drożdży to świetny pomysł na dodatek dla wszystkich osób na diecie eliminacyjnej. Kiedy trzeba zrezygnować z dodatku drożdży …
45 + 50 min średni 10 224 kcal -
Szybki chleb
Szybki chleb na drożdżach instant to doskonała propozycja na przygotowanie własnego pieczywa. Chleb możesz podać na śniadanie lub inny posiłek …
30 + 60 min łatwy 10 242 kcal -
Chleb na zakwasie z ziarnami
Przygotowanie chleba w domu kojarzy Ci się z ciężką, mozolną pracą? Nic z tego, koniecznie poznaj mój przepis na chleb …
60 + 60 min łatwy 10 343 kcal -
Chleb razowy na zakwasie
Domowe pieczywo zyskało w ostatnim czasie na popularności. Jeśli jeszcze nie próbowałeś wykonać pieczywa samodzielnie, to koniecznie spróbuj wykonać przepis …
250 + 40 min łatwy 2 1676 kcal -
Domowy chleb na drożdżach
Domowy chleb na drożdżach pieczony w piekarniku to domowy wypiek, które możesz podać na śniadanie lub inny posiłek w ciągu …
40 + 40 min łatwy 2 1083 kcal -
Chleb bezglutenowy na zakwasie
Domowy chleb bezglutenowy na zakwasie to świetne rozwiązanie, dla wszystkich osób eliminujących gluten, które nie chcą rezygnować z pieczywa, a …
10 + 60 min średni 20 307 kcal
-
Chleb z gara na maślance
Chleb z gara na maślance to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu chleb, który należy przygotować dzień przed pieczeniem. Ciasto …
20 + 60 min łatwy 10 393 kcal -
Chleb gryczany
Pieczywo jest znane od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach …
30 + 40 min łatwy 18 249 kcal -
Chleb pszenny na drożdżach
Chleb pszenny na drożdżach jest najprostszym sposobem na domowe pieczywo. Jest niezwykle prosty i szybki, a przy okazji smaczny, delikatny …
60 + 25 min łatwy 1 2053 kcal -
Chleb z mąki kukurydzianej
Chleb z mąki kukurydzianej to bardzo dobry pomysł na domowe pieczywo na śniadanie. Chleb z mąki kukurydzianej jest nieco inny …
140 + 30 min łatwy 10 140 kcal -
Chleb na kefirze
Przygotowanie chleba w domu kojarzy Ci się z ciężką, mozolną pracą i długim czekaniem? Nic z tego, koniecznie poznaj mój …
60 + 45 min łatwy 20 102 kcal
-
Chleb z żurawiną
Chleb z żurawiną to świetny pomysł jeśli chcesz zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem. Nie ma nic lepszego niż domowe wypieki. …
30 + 40 min łatwy 10 236 kcal -
Chleb z suszonymi pomidorami
Domowy chleb z suszonymi pomidorami to chrupiące pieczywo. Chleb na bazie drożdży może dojrzewać w lodówce do 3 dni, dlatego …
40 + 60 min łatwy 6 326 kcal -
Chleb owsiany
Chleb owsiany jest świetną alternatywą dla pieczywa pszennego, gdyż wyróżnia się niezwykle łagodnym smakiem i ciemniejszym kolorem. Ma również więcej …
20 + 60 min łatwy 10 227 kcal -
Chleb jaglany
Chleb jaglany robi się z mąki jaglanej na jaglanym zakwasie. Można go dostać w niektórych sklepach ze zdrową żywnością oraz …
60 + 50 min średni 15 304 kcal -
Chleb cebulowy
Chleb cebulowy to pieczywo dla wszystkich, którzy nie lubią nudy w swojej kuchni. Ten wypiek wzbogacony o karmelizowaną cebulkę staje …
45 + 50 min łatwy 10 189 kcal -
Chleb pszenno żytni
Chleb pszenno żytni to pyszna i zdrowsza alternatywa dla pieczywa tylko z białej mąki, gdyż zawiera więcej błonnika i charakteryzuje …
45 + 50 min łatwy 10 166 kcal
-
Chleb graham
Pieczywo jest znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących …
90 + 45 min łatwy 24 137 kcal -
Chleb z gara
Pyszny chleb z gara to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 50 min łatwy 15 -
Chleb staropolski
Chleb staropolski to doskonała opcja na pyszny dodatek, który sprawdzi się wspaniale na codzienne śniadanie, czy kolację. To wypiek pyszny, …
45 + 45 min łatwy 8 225 kcal -
Chleb orkiszowy na drożdżach
Przygotowanie chleba w domu kojarzy Ci się z ciężką, mozolną pracą i długim czekaniem? Nic z tego, koniecznie poznaj mój …
60 + 35 min łatwy 10 174 kcal -
Chleb na proszku do pieczenia
Chleb na proszku do pieczenia to bardzo dobry pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Chleb można przygotować z ulubionymi ziołami …
15 + 50 min łatwy 10 444 kcal
-
Klasyczne kanapki z mozzarellą i pomidorem
Kanapki to popularne śniadanie polskiej kuchni, które jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Niestety, ale standardowa kanapka u większości …
5 min łatwy 1 420 kcal -
Chleb bananowy Thermomix
Chleb bananowy Thermomix propozycja na pyszny i zdrowy deser, który będzie stanowił doskonały dodatek do kawy i herbaty. Fit ciasto …
10 + 60 min łatwy 10 -
Parlenka
Parlenka to doskonała propozycja na domowy chleb. Wywodzi się z kuchni bułgarskiej i przygotowuje się go na bazie ciasta drożdżowego. …
130 + 20 min łatwy 3 793 kcal -
Chlebek bananowy z czekoladą
Chlebek bananowy z czekoladą to przepyszny i sycący pomysł na deser, który sprawdzi się również jako podwieczorek, czy drugie śniadanie. …
20 + 60 min łatwy 10 432 kcal -
Bułki z mąki żytniej
Bułki z mąki żytniej to wspaniała opcja na domowe pieczywo, które zrobisz w kilka chwil. Są chrupiące, proste w przygotowaniu, …
10 + 30 min średni 4 385 kcal -
Chleb indyjski
Chleb indyjski znany jest pod nazwą chlebków Naan, które przygotuje się na bazie ciasta drożdżowego. Tradycyjnie pieczony jest w cylindrycznym …
25 min łatwy 4
-
Chleb turecki
Chleb turecki to jeden z tych wypieków, który choć niepozorny, smakuje po prostu fantastycznie. Całość przygotujesz samodzielnie w domu z …
45 + 50 min średni 10 300 kcal -
Bułki żytnie na drożdżach
Bułki żytnie na drożdżach to doskonały wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnego pieczywa. Są smaczne, zdrowe, a przy tym łatwe do …
15 + 25 min średni 3 470 kcal -
Chleb z mąki orkiszowej
Chleb z mąki orkiszowej to doskonały pomysł na pyszny dodatek do wielu potraw. Domowy chleb możesz wykorzystać do przygotowania kanapek, …
30 + 60 min łatwy 10 202 kcal -
Chlebek dyniowy
Chlebek dyniowy może być dobrym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa, ale też słodką przekąską. Sam zadecyduj, jakie będzie jego przeznaczenie. Dlatego koniecznie …
20 + 40 min łatwy 8 -
Bułki z dynią
Bułki z dynią to wspaniała opcja na smaczny dodatek, który sprawdzi się na śniadanie, czy kolację. Można je przygotować w …
50 + 20 min łatwy 8 448 kcal -
Chleb z dyni
Chleb z dyni to świetna opcja dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Ten chlebek jest smaczny, prosty w przygotowaniu, ale również …
30 + 45 min łatwy 10 -
Tatarczuch
Tatarczuch to niezwykle popularny i smaczny rodzaj chleba. Cechuje się bardzo delikatnym smakiem i aromatycznym miękiszem. Możesz zrobić go w …
30 + 50 min łatwy 10 142 kcal -
Chleb dyniowy
Chleb dyniowy to bardzo dobry pomysł na smaczny dodatek do potraw. Chlebek świetnie sprawdzi się podany do dań wytrawnych. Można …
20 + 50 min łatwy 10 215 kcal -
Żulik
Żulik to pyszny chlebek turecki, który trochę jednak różni się od tradycyjnych wypieków. Ten pyszny drożdżowy chleb robi się z …
25 + 25 min łatwy 10 317 kcal -
Chleb gruziński
Tradycyjny chleb gruziński to nic innego jak płaskie pieczywo z farszem, najczęściej serowym. Co ciekawe pieczywo gruzińskie możesz przygotować w …
60 + 5 min łatwy 5 413 kcal -
Matnakasz
Matnakasz to tradycyjny chleb ormiański, który doskonale sprawdza się na co dzień i od święta. Jest smaczny i niezwykle aromatyczny, …
45 + 30 min łatwy 10 179 kcal -
Keto chleb
Keto chleb to bardzo dobry pomysł na pyszne pieczywo dla osób na diecie wysokotłuszczowej. Pieczywo zawierające małą ilość węglowodanów przygotowuje …
5 + 40 min łatwy 5 309 kcal -
Karwaj
Karwaj to ciasto drożdżowe przypominające chleb weselny. W Polsce znane pod nazwą korowaj. Jest to słodki, drożdżowy wypiek z pięknymi …
60 + 50 min średni 16 342 kcal -
Chlebek z dyni
Na co dzień korzystamy z produktów lub posiłków, które bywają niezastąpionymi elementami diety, jednak z czasem powtarzające się posiłki mogą …
30 + 45 min łatwy 10 -
Zopf
Zopf to tradycyjny szwajcarski chleb w kształcie warkocza, który przygotowywany jest zwykle na niedzielne śniadania. Ma wspaniały smak i jest …
20 + 25 min łatwy 10 -
Ciasto bananowe bez cukru
Ciasto bananowe bez cukru to świetne rozwiązanie dla osób na diecie lub takich, które unikają dodatku cukru. Jeśli, najdzie Cię …
20 + 45 min łatwy 10 244 kcal -
Chleb Thermomix
Przepis na chleb z Thermomixa wykonasz w kilka minut. A po pół godziny spędzonej w piekarniku na Twoim stole pojawi …
60 + 35 min łatwy 10 239 kcal -
Chlebek czosnkowy Thermomix
Chlebek czosnkowy Thermomix to szybkie pieczywo, które zrobisz w zaledwie pół godziny. To świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do …
15 + 3 min łatwy 8 213 kcal -
Maca
Maca to świetny pomysł na pyszny chleb maca domowej roboty. Maca jest tradycyjnym żydowskim wyrobem, przygotowywanym na święto Pascha. Chleb …
10 + 20 min łatwy 6 344 kcal -
Wietnamskie bagietki Banh
Pyszne wietnamskie bagietki banh to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
120 + 40 min łatwy 20 78 kcal -
Chlebek ziołowy Thermomix
Chlebek ziołowy z Thermomixa będzie świetną przystawką na imprezy. Ten wypiek ma nietypowy kształt i zdecydowanie bardziej nadaje się do …
10 + 30 min łatwy 20 174 kcal -
Chleb w jajku z serem
Chleb w jajku z serem jest daniem niezwykle prostym, ale bardzo smacznym. Robi się je tylko z kilku składników, ale …
15 + 10 min łatwy 2 725 kcal -
Chleb do żurku
Chleb do żurku to świetny pomysł na ciekawe podanie dobrze znanej zupy. Chlebki do żurku są zwykle ciężko dostępne w …
45 + 25 min łatwy 4 477 kcal -
Chlebek odrywany
Chlebek odrywany to zdecydowanie jedna z najlepszych, najsmaczniejszych przekąsek. Chrupiące, delikatne pieczywo z czosnkiem i z ziołami smakuje wspaniale i …
30 + 40 min średni 10 518 kcal -
Bajgle
Bajgle to ostatnimi czasu jeden z najpopularniejszych rodzajów pieczywa, w szczególności na śniadanie. To rodzaj drożdżowych bułeczek, pochodzących z XVII …
60 + 30 min średni 7 246 kcal -
Chleb pszenny na zakwasie
Chleb pszenny na zakwasie jest niezwykle pyszny i ciężko jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię bez niego. To wręcz niemożliwe. …
45 + 40 min łatwy 10 195 kcal -
Chlebek ziołowy
Chlebek ziołowy to idealny pomysł na pyszną imprezową przekąskę. Prezentuje się niezwykle spektakularnie, dzięki niebanalnej formie pieczenia i układania ciasta. …
45 + 40 min łatwy 10 287 kcal -
Obwarzanki
Obwarzanki to tradycyjne pieczywo, które znane jest wszystkim turystom, którzy odwiedzili Kraków. Są lekko słone i odrobinę słodkie w smaku, …
35 + 20 min łatwy 10 139 kcal -
Chlebek bananowy bezglutenowy
Chlebek bananowy bezglutenowy to świetna propozycja ciasta i odmiana tradycyjnego chlebka bananowego dla wszystkich osób, które z przyczyn zdrowotnych (na …
25 + 60 min łatwy 10 237 kcal
Chleb - rodzaje, przepisy, sposób przygotowania, porady
Uwielbiamy wypieki jak ciasta, czy gofry, jednak podstawą żywienia jest chleb. Sprawia on, że czujemy się dobrze, dlatego już od rana zjadamy kanapki czy chleb w jajku. Co ciekawe, chleb można upiec samemu, dzięki czemu mamy kontrolę nad jego składem. Mając dobry przepis możemy zrobić chleb według naszego upodobania, na przykład chleb z dodatkami, chleb ziołowy, bezglutenowy, czy chleb z garnka.
Jak ważny jest dla nas powszedni chleb
Chleb na świecie
Chlebem nazywamy duże placki z mąki i wody, o wytrawnym smaku, które kiedyś rwało się na kawałki, a obecnie kroi się nożem na kromki. Co ciekawe, do robienia kanapek mogą służyć także gofry bąbelkowe, jednak nie są one chlebem.
Chleb towarzyszy człowiekowi od czasu, gdy nauczył się łączyć mąkę z wodą. Zaczęto go robić już około 10 - 11 tysięcy lat temu. W różnych kulturach wymyślono różne rodzaje chleba czy też mącznych placków jadanych jako chleb. W dawnych wiekach chleb był płaski. Łamano go na kawałki i jadano jako dodatek do potraw. Dziś, w niektórych kulturach występują podobne chleby, jak bliskowschodni chlebek pita, czy indyjski chlebek naan. Chlebki tego rodzaju służyły do maczania w zupie czy oliwie oraz do wycierania talerza z oliwy czy sosu. Chlebki tego rodzaju są nadal bardzo popularne w diecie śródziemnomorskiej i bliskowschodniej.
Bardziej pulchne były chleby z garnka pieczone w czasach rzymskich. Chleb pieczono pod glinianym garnkiem obsypanym popiołem z paleniska. Taki chleb nie brudził się w odróżnieniu od tego pieczonego na gorących kamieniach. Starożytni Egipcjanie wynaleźli zakwas, dzięki któremu chleb był bardziej pulchny i miał gąbczastą strukturę. Obecnie rzadko spotyka się w sprzedaży chleb na zakwasie, najczęściej jest to pieczywo na drożdżach, które ułatwiają proces produkcji.
Wypiek chleba pszennego powstał w kulturze żyznego półksiężyca i stąd stał się podstawą żywienia w Europie, na Bliskim Wschodzie, w południowej Azji i północnej Afryce. W Ameryce wypiekano pieczywo z kukurydzy, zaś chleb przywieźli tam Europejczycy. W Chinach i na Dalekim Wschodzie chleba się nie jada, lecz podstawą wyżywienia jest ryż i makarony.
Dlaczego chleb jest podstawowym pożywieniem człowieka
Chleb od zarania dziejów stanowi podstawę wyżywienia człowieka. Zaczęło się to od zjadania nasion trawy, którą w końcu ludzie nauczyli się uprawiać. Nauczyli się także łączyć utarte nasiona trawy z wodą i wypiekać je na gorących kamieniach.
Większość ludzi w naszej kulturze po prostu uwielbia chleb. Rzadko się zdarza osoba, która chleba nie lubi. Chleb, szczególnie pszenny, stanowi dla człowieka rodzaj comfort food, czyli jedzenia, po którym czujemy się dobrze. Chleb działa jako rodzaj zdrowego narkotyku. Powoduje wzrost poziomu tryptofanu w mózgu, a następnie serotoniny i dopaminy. Po zjedzeniu chleba czujemy sytość i zadowolenie, a potem także błogość i euforię. Mamy poczucie, że otrzymaliśmy nagrodę.
Większość ludzi lubi zapach chleba. Obecnie, niestety, rzadko możemy poczuć zapach prawdziwej piekarni, gdzie piecze się świeży chleb. Jednak zapach ten sprawia, że odczuwamy od razu chęć zjedzenia chleba. To wszystko dzieje się dlatego, że węglowodany, z których składa się chleb, są niezbędne dla naszego organizmu. Obecne problemy z otyłością, wynikają z nadmiaru pożywienia i tego, że zaburzamy proporcje między ilością zjadanych produktów mącznych, a warzyw i owoców.
Chleb jest po prostu potrawą wygodną, która ma wiele zastosowań. Na śniadanie jadamy popularny chleb w jajku, czyli tosty francuskie, różnego rodzaju kanapki na słono czy na słodko. Kanapki na słodko są równie pyszne jak gofry, a przy tym nie tak tuczące.
Rodzaje chleba
Na rynku dostępne są różne rodzaje pieczywa, które różnią się kształtem, rodzajem mąki i sposobem pieczenia.
Ze względu na sposób pieczenia wyróżniamy:
- chleb przaśny, czyli po prostu placki, czy też podpłomyki z mąki i wody. Ludzie jedli taki chleb dopóki nie wynaleźli zakwasu. Obecnie najbardziej znany chleb przaśny występuje w postaci macy, czyli chleba jadanego w kulturze żydowskiej.
- chleb na zakwasie, do którego używa się sfermentowanej mąki, czyli bakterii, które powodują wzrastanie chleba. Chleb na zakwasie robi się głównie z mąki żytniej.
- chleb na drożdżach, który rośnie dzięki drożdżom. Jest to najbardziej popularne obecnie pieczywo, gdyż drożdże pozwalają na szybszy proces produkcji. Ponadto pieczywo można robić z różnych rodzajów mąki.
Według grubości przemiału pieczywo dzielimy na:
- razowe, czyli upieczone z mąki razowej, gdzie ziarna były mielone tylko jeden raz i zawierają otręby. Jest to ciemny chleb gruboziarnisty.
- jasne, czyli wypieczone z mąki białej, oczyszczonej i drobno zmielonej. Wypieki są bardziej delikatne, lecz zawierają mniej wartości odżywczych.
Osoby dbające o zdrowie, często wybierają chleb ciemny. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy chleb w ciemnym kolorze został zrobiony z mąki pełnoziarniste. Niekoniecznie jest to prawdziwe pieczywo razowe, gdyż brązowy kolor chleba może wynikać ze stosowania barwników lub zabarwiających dodatków.
Chleb dzielimy również na rodzaje zgodnie z rodzajem mąki, z której został upieczony. Mamy chleb pszenny, żytni, orkiszowy, czy też chleb z mieszkanek mąki. Ponadto wyróżniamy chleb wieloziarnisty, który może być zrobiony z różnych rodzajów mąki, lecz posiada dodatek wszelkiego rodzaju ziaren. Osobnym rodzajem jest chleb tostowy pokrojony na idealnie kwadratowe kromki, który idealnie nadaje się do opiekania w opiekaczu.
Czy można samodzielnie upiec chleb w domu
Przepis na chlebek na zakwasie
Nie trzeba nikogo przekonywać, że pieczywo gotowe zawiera wiele sztucznych dodatków, jak konserwanty, spulchniacze itp. Dlatego też wiele osób wybiera samodzielny wypiek chleba, zwłaszcza że przepis na własnoręcznie upieczony chleb wcale nie jest trudny.
Zakwas, czyli bakterie mlekowe, jest naturalną substancją spulchniającą. Ponadto bakterie mlekowe w zakwasie rozkładają kwas fitynowy znajdujący się w cząsteczkach mąki razowej i sprawiają, że znajdujące się w niej składniki mineralne są lepiej wchłaniane.
Na zakwasie pieczemy chleb żytnie lub chleb z mieszanki mąki. Aby upiec chleb na zakwasie należy zrobić zakwas, czyli poddać mąkę fermentacji. Wystarczy w tym celu zmieszać mąkę żytnią z wodą i odstawić w ciepłe miejsce, gdzie nastąpi zakwaszenie mąki. Proces ten nie jest jednak bezproblemowy, gdyż zakwaszenie do chleba trzeba umiejętnie dokarmiać, aby się nie zepsuło.
Zakwaszenie do chleba robi się tradycyjnie z mąki żytniej, choć istnieje też możliwość zrobienia go z mąki pszennej. Aby utrzymać przy życiu bakterie, tak aby zakwas do chleba był aktywny, należy go trzymać w lodówce i regularnie dokarmiać. Jego żywotność sprawdzamy poprzez jego wygląd i zapach. Jeśli zakwaszenie do chleba pachnie jabłkami lub lekko octowo, oznacza to, że zakwas jest aktywny. Jeśli brzydko pachnie oznacza, że się zepsuł.
Pieczenie chleba na zakwasie odbywa się dwuetapowo. Na początek warto wybrać łatwy przepis, aby się nie zniechęcić jeśli coś nie wyjdzie. Zakwas wyjmujemy z lodówki, dokarmiamy mąką żytnią i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin. Następnie odkładamy część zakwasu do lodówki na następny chleb. Do reszty dodajemy sól, mąkę i wodę i wyrabiamy ciasto, które znowu odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, którą po 20 minutach zmniejszamy do 190 stopni.
Jak upiec chleb na drożdżach
O ile na zakwasie pieczemy chleb żytni, to na drożdżach możemy upiec chleb z dowolnej mąki. Do wypieku chleba na drożdżach wystarczą drożdże świeże lub drożdże suszone instant. W przypadku drożdży świeżych należy zrobić zaczyn i poczekać aż trochę wzrośnie. Natomiast drożdże instant po prostu mieszamy z pozostałymi składnikami. Następnie łączymy zaczyn z mąką i solą, wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Na drożdżach robimy różne rodzaje chleba, jak chleb pszenny, orkiszowy, czy też z mieszanki różnych rodzajów mąki. Z dodatkiem ziół stworzymy chlebek ziołowy. Tą metodą pieczemy także chleb z garnka, czyli w naczyniu żarodopornym z pokrywką lub w garnku żeliwnym.
Łatwy przepis na inne rodzaje chleba - chlebek naan, czy chleb bezglutenowy
Przepisów na chleb jest dużo, tak że możemy wybrać taki jaki nam odpowiada smakowo czy dietetycznie. Osoby na diecie bezglutenowej nie muszą rezygnować z chleba. Chleb bezglutenowy upieczemy z mieszanki mąki kukurydzianej, gryczanej i ryżowej.
Obecnie modny staje się przepis na odrywany chlebek ziołowy, który świetnie pasuje do sałatek. Chlebek taki jest szczególnie lubiany przez dzieci. Chlebek ziołowy przygotowujemy na bazie chleba na drożdżach z dodatkiem czosnku, cebuli i ulubionych ziół. Cała tajemnica polega na rozwałkowaniu ciasta na długie paski, które następnie składa się w harmonijkę i umieszcza w kreskówce.
Chlebek naan stanowi rodzaj podpłomyków, charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Nie piecze się go w piekarniku, lecz smaży na patelni. Ciasto na chlebek naan najprościej jest zrobić z mąki, drożdży i jogurtu, które zagniatamy, dzielimy na porcje i rozwałkowujemy.