Chleb orkiszowy na drożdżach
- Mąka orkiszowa - 2 szklanki (500 g)
- Drożdże suche - 2 łyżeczki (20 g)
- Nasiona słonecznika - 1/2 szklanki (125 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na chleb orkiszowy na drożdżach krok po kroku
Odrobinę mąki wymieszaj z drożdżami i odrobina soli, wlej ciepłą wodę lub mleko.
Zaczyn odstaw na 60 minut w ciepłym miejscu.
Następnie połącz z pozostałymi składnikami.
Tak przygotowane ciasto wymieszaj z ziarnami słonecznika.
Ciasto przełóż do keksówki i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat chleba orkiszowego na drożdżach
Przygotowanie chleba w domu kojarzy Ci się z ciężką, mozolną pracą i długim czekaniem?
Nic z tego, koniecznie poznaj mój przepis na chleb orkiszowy na drożdżach, który nie dosyć, że jest domowy to dodatkowo pyszny w smaku. Do jego przygotowania będą potrzebne Ci, tylko 4 składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie, łatwo dostaniesz je w każdym sklepie.
Potrzebujemy mąkę, mleko lub wodę, drożdże oraz ulubione, dowolne ziarna, nasiona. Mój chleb powstał z mąki orkiszowej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, jeśli chcesz, możesz zamienić ją na taką, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka naturalnie bezglutenowa np. gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych. W moim przepisie użyłam drożdże suche, nie ma to znaczenia, na jakie Ty się zdecydujesz. Możesz postawić na tradycyjne drożdże świeże lub drożdże typu instant. Aby mąka orkiszowa była naturalnie bezglutenowa, konieczne jest jej prawidłowe hodowanie i niedopuszczenie do zanieczyszczenia jej białkami prolaminowymi.
Zatem, jak zrobić chleb orkiszowy na drożdżach?
Zacznijmy od przesiania mąki przez sito, wtedy będzie ona bardziej pulchna i napowietrzna, przez co nasz chleb po upieczeniu będzie jeszcze bardziej delikatny.
Następnie, połącz mąkę z drożdżami i mlekiem/wodą. Dokładnie wymieszaj całą masę i zostaw w misce przykrytą bawełnianą ściereczką. Po około 30 minutach, gdy ciasto pięknie wyrośnie, przełóż je do foremki. Najlepiej sprawdzi się tutaj długa, podłużna forma tzw. keksówka.
Przed wlaniem ciasta, warto nasmarować ją odrobiną masła. Dzięki temu chleb nie przyklei się do dna.
Tak przygotowany chleb będziemy piec w piekarniku w 200 stopniach.
Po około 40 minutach smaczny, domowy chleb z chrupiącą skórką jest dobry do spożycia.
Przed rozpoczęciem pieczenia możesz naciąć ciasto na wierzchu.
Sam widzisz ile czasu potrzeba do przygotowania chleba w swoim domu, jest to bardzo szybka i prosta sprawa. Poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Skoro już znasz mój przepis na chleb orkiszowy na drożdżach, koniecznie spróbuj sam i zaserwuj zdrowy chleb wolny od konserwantów, barwników i spulchniaczy dla całej swojej rodziny. Postaw na zdrowe dodatki, pyszne śniadanie gotowe.
Alergeny w chlebie orkiszowym na drożdżach
Lista alergenów dla chleba orkiszowego na drożdżach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze chleba orkiszowego na drożdżach
Do chleba możesz dodać swoje ulubione ziarna.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.